Ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων προσέφυγε την Παρασκευή η ΚΑΙΡ ΑΕ κατά της «INTRUM HELLAS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ» για την προσωρινή αναστολή εκτέλεσης της υπ’αρ. 113/2020 διαταγής πληρωμής του Δικαστή Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου και της επισπευδόμενης διαδικασίας εκτέλεσης που ξεκίνησε με την παρά πόδας αυτής από 19-6-2020 επιταγής προς πληρωμή μέχρι την έκδοση απόφασης επί της κύριας αίτησης αναστολής της.
Αιτήθηκε ακόμη την μη εμφάνιση δυσμενών στοιχείων σε αρχεία δεδομένων και δη στο διατραπεζικό σύστημα που τηρεί η «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ».
Η ΚΑΙΡ τονίζει, μεταξύ άλλων ότι, επειδή αφενός προσδοκάται η ευδοκίμηση της ανακοπής της και αφετέρου υφίσταται τεράστιος κίνδυνος και ανεπανόρθωτη βλάβη από την εκτέλεση της διαταγής πληρωμής εναντίον της, και προκειμένου να ανασταλεί η εκτέλεση της, άσκησε επιπλέον την από 24 Ιουνίου 2020 αίτησή της ασφαλιστικών μέτρων με αίτημα αναστολής εκτέλεσης της διαταγής πληρωμής η οποία προσδιορίστηκε για συζήτηση στο ακροατήριο του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου (ασφαλιστικών μέτρων) στις 12 Οκτωβρίου 2020.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», πρόκειται για μια διαταγή πληρωμής «μαμούθ» για οφειλές ύψους 1.754.955,72 €, εντόκως και νομίμως, από την 24η Μαΐου 2018, με το αντίστοιχο επιτόκιο υπερημερίας, σύμφωνα με τους όρους σύμβασης χρεολυτικού δανείου καθώς και σε 3 πρόσθετες πράξεις της αρχικής σύμβασης.
Αφορά δε σε δάνεια της ΚΑΙΡ ΑΕ από την «Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος Α.E.», την οποία διαδέχτηκε από το έτος 2012 η «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.».
Μεταξύ άλλων εκθέτει στην ανακοπή της ότι το 2009, ο υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη στήριξης του κλάδου του αμπελοοινικού τομέα της χώρας προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, όπως των υψηλών αποθεμάτων, της πτώσης κατανάλωσης, τις χαμηλές τιμές στην πρωτογενή παραγωγή καθώς και της αδυναμίας απορρόφησης της επερχόμενης παραγωγής από τις οινοποιητικές επιχειρήσεις, εξέδωσε απόφαση, σύμφωνα με την οποία προβλέφθηκε η κατανομή ενός γενναίου κεφαλαίου (50 εκ ευρώ) σε επιμέρους συνεταιριστικές αλλά και ιδιωτικές οινοποιητικές επιχειρήσεις σε όλη την χώρα, ώστε αυτές να αγοράσουν το σύνολο της σταφυλικής παραγωγής εκείνης της χρονιάς.
Στην ουσία δηλαδή, υποχρεώθηκαν από το κράτος, να απορροφήσουν το σύνολο της σταφυλικής σοδειάς των σταφυλοπαραγωγών σε συγκεκριμένες τιμές πλαφόν και παράλληλα, προκειμένου αυτό να επιτευχθεί, το κράτος παρεμβαίνοντας στην ιδιωτική οικονομία προς διασφάλιση και προστασία όλων των πλευρών (σταφυλοπαραγωγών αγροτών και οινοπαραγωγικών εταιρειών), αποφάσισε να τους χρηματοδοτήσει. Ωστόσο, εν τοις πράγμασι η χρηματοδότηση αυτή, δεν μεταφραζόταν ως απευθείας, εν λευκώ χορήγηση ρευστότητας από το Δημόσιο Ταμείο, αλλά η χρηματοδότηση θα ελάμβανε χώρα με πολύ συγκεκριμένους και ειδικά προβλεπόμενους όρους τραπεζικού δανεισμού υπό την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Ακολούθησε απόφαση για την επιδότηση επιτοκίου στα δάνεια ενώ προβλέφθηκε ρητά η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου σε ποσοστό 100 %.
Η οικονομική κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστη την ΚΑΙΡ. Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, η αδυναμία είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, η πτώση ζήτησης των προϊόντων, οι έκτακτοι φόροι, η αύξηση του φπα, η αύξηση κόστους πρώτων υλών κοκ, είχαν σαν αποτέλεσμα να αντιμετωπίσει μερική οικονομική δυσπραγία κατά την τελευταία δεκαετία από το 2010 που συνήφθη το ένδικο δάνειο, μέχρι σήμερα 2020.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κρίση του 2010 και έπειτα, βρήκε ήδη την ΚΑΙΡ σε έλλειψη ρευστότητας και δυσπραγία, καθώς αφενός λόγω της ιδιαίτερης μετοχικής σύνθεσης (ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδ/σου – νομικό πρόσωπο που διαδέχτηκε καθολικά κατάχρεους αγροτικούς συνεταιρισμούς), αφετέρου λόγω του υψηλού λειτουργικού και εργατικού κόστους (περισσότεροι εργαζόμενοι, υποκατάστημα στην Αττική κοκ) και του υψηλού μεγέθους τραπεζικού δανεισμού στην πρώην Αγροτική Τράπεζα, αντιμετώπιζε σοβαρούς κινδύνους βιωσιμότητας. Το 2011 και 2012 και στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της επιχείρησης που ελάμβανε χώρα εκείνη την περίοδο, μεταβιβάστηκαν σημαντικής αξίας ακίνητα της εταιρείας προς την Αγροτική Τράπεζα και διεγράφησαν μεγάλου ύψους – αντίστοιχου – οφειλές της Καιρ προς την πρώην ΑΤΕ ΒΑΝΚ. Δυστυχώς η μη αναμενόμενη για κανένα άτομο ή οργανισμό στον πλανήτη πανδημία του κορωνοϊού, προκάλεσε τεράστιες οικονομικές απώλειες στην εταιρεία καθώς συνιστά εταιρεία που το 90% του πελατολογίου είναι επιχειρήσεις ξενοδοχείων και εστίασης σε τουριστικό προορισμό που εδέχθησαν τεράστιο ή ακόμη και ανεπανόρθωτο πλήγμα.
Τονίζει παραπέρα ότι το τραπεζικό ίδρυμα έχει πλήρως εξασφαλισμένη απαίτηση μόνο και μόνο από την σύμβαση ενεχυρίασης του οίνου ενώ η ακίνητη περιουσία είναι υποπολλαπλάσια του συνόλου του παθητικού της εταιρείας.
Προσθέτει ότι η τράπεζα έχει με κάθε τρόπο εξασφαλισμένη την απαίτησή της καθώς τα περιουσιακά στοιχεία (κινητά, οίνος, μηχανήματα, ακίνητα, άυλα) είναι υπερπολλαπλάσιας αξίας από την όποια (αμφισβητούμενη) απαίτησή της. Η ΚΑΙΡ εκπροσωπείται από το δικηγορικό γραφείο Μηνά Τσέρκη.
https://www.dimokratiki.gr/07-07-2020/prosorini-diatagi-gia-tin-anastoli-ektelesis-diatagis-pliromis-mamoyth-aitithike-i-kair-ae/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.
Η Cair είναι η Νο 1 εταιρεία κρασιού σαμπάνιας στην Ρόδο με εξαγωγές στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της Ελλάδας. Είχε συνεργασία και με την Κίνα. Κακώς της δεσμευσε όλους
τους λογαριασμούς σε όλες τις Τράπεζες η PQH ή Intrum με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανασάνει οικονομικώς και να οδηγηθεί σε οικονομική καταστροφή. Φυσικά οι Τράπεζες να διασφαλίζουν τα δάνεια τους όχι όμως ως εκεί. Και όταν μια εταιρεία σαν και αυτή που παρολη την κρίση από το 2010 δεν παρουσιάζει δυσμενή στοιχεία στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ για πολλά χρόνια μέχρι το 2020 από ότι διάβασα. Αξίζει να σωθεί και να παλέψουν οι κάτοικοι της Ρόδου υπάλληλοι και μη και οι πολιτικοί της.
Αν θέλετε μου απαντάτε τα στοιχεία ο δημοσιογράφος Δαμιανός Αθανασίου τα περνει από τα δικαστήρια? από που προέρχονται οι δημοσιογράφικες πηγές του?