Το DLR στην έβδομη διοργάνωση του μεγαλώνει και δημιουργεί το πρώτο Φεστιβάλ Συγχρόνου Χορού στη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα σε συνεργασία με τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού Ρόδου (ΔΟΠΑΡ), ώστε να συσπειρωθεί η πολιτισμική δραστηριότητα των νέων καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στον νομό της Δωδεκανήσου την ανάγκη για έκφραση και δημιουργία με σκοπό την πολιτιστική ανάδειξη του νησιού, ώστε η Ρόδος να αποτελέσει πόλο έλξης διεθνών και εγχώριων χορευτών και χορογράφων.
Το Dance Laboratory-Rhodes (DLR) είναι μια ομάδα νέων Ρόδιων καλλιτεχνών που αποφασίζει συνειδητά να δραστηριοποιηθεί στον τομέα των παραστατικών τεχνών στο νησί της Ρόδου σε καλλιτεχνική διεύθυνση της Μαρίας Μανουκιάν, με στόχο την προβολή του Σύγχρονου Χορού σε επαγγελματικό επίπεδο, μέσω σεμιναρίων και παραστάσεων, καθώς και να ενισχύσει την πολιτιστική αλληλεπίδραση μεταξύ των νησιών της Δωδεκανήσου. Μέσα από όλη την εκτόξευση της ψηφιακής δράσης, που όλοι βιώνουμε αυτή την περίοδο, θέλουμε να αφυπνίσουμε το ανθρώπινο σώμα και να το φέρουμε σε επαφή με το ενεργώ θέαμα. Η δημιουργία είναι τρόπος ζωής. Το καλλιτεχνικό μας πρόγραμμα εστιάζει στον άνθρωπο και το ενεργώ σώμα που είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κάθε έργου. Στόχος να εκπαιδευτεί το κοινό στην δημιουργική σκέψη και κριτήριο στο θέαμα. Για αυτόν τον λόγο πρέπει να εδραιωθεί μία συστηματικότητα στην παρακολούθηση παραστάσεων από τους κατοίκους του νησιού. Φέτος το φεστιβάλ θα διαρκέσει από 2 έως 11 Αυγούστου 2021, εξασφαλίζοντας ένα δεκαήμερο πρόγραμμα γεμάτο θέαμα, εκπαίδευση και ευκαιρίες, καθιστώντας την Δωδεκάνησο με έδρα την Ρόδο κέντρο πολιτισμού και ανταλλαγής. Από τις 2 έως τις 9 Αυγούστου στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος θα διεξαχθούν 4 στο σύνολο σεμινάρια σύγχρονου χορού στη Ρόδο για όλα τα επίπεδα από διακεκριμένους χορευτές και χορογράφους της διεθνούς σκηνής. Εκ των οποίων τρία είναι σεμινάρια τεχνικής σύγχρονου χορού και ένα δημιουργικό σεμινάριο κατά το οποίο οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν μια χορογραφία υπό την καθοδήγηση χορογράφου η οποία θα παρουσιαστεί στο τέλος του σεμιναρίου μπροστά σε κοινό. Τα σεμινάρια αυτά απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες ξεκινώντας από 7 ετών περιλαμβάνοντας ενήλικες, ερασιτέχνες, επαγγελματίες, ηθοποιούς, μουσικούς και όλους όσους τους ενδιαφέρει η κίνηση. Πιο συγκεκριμένα, στο DLR#7 θα διδάξουν οι: Δανάη & Διονύσιος, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Βαρβάρα Μπαρδακά και Μαρία Μανουκιάν. Η συνολική διάρκεια των σεμιναρίων είναι 45 ώρες.
Τα σεμινάρια θα διεξαχθούν στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ Διαγόρας-Τέντα.
Από τις 8 έως τις 11 Αυγούστου στα πλαίσια του παραστατικού προγράμματος θα διεξαχθούν (4) ημέρες παραστάσεων και δράσεων σύγχρονου χορού. Στις 8 Αυγούστου το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα ανοίξει στο κοινό με μια μοναδική παράσταση δυο πανευρωπαϊκά βραβευμένων έργων με τίτλους “Uncia & Cinderella’s” σε χορογραφία των Δανάης & Διονύσιος και Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, στο Θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ . Ενώ από τις 9 έως τις 11 Αυγούστου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ακόμη, τρεις δωρεάν υπαίθριες μουσικοχορευτικές παραστάσεις στην πλατεία Γαβριήλ Χαρίτου (100 Χουρμαδιές), διαφορετικές για κάθε μέρα, όπου εκεί
συμπεριλαμβάνονται κομμάτια επαγγελματιών χορευτών από την Αθήνα, δημιουργίες από Ρόδιους καλλιτέχνες και η παρουσίαση της χορογραφίας από τους συμμετέχοντες του σεμιναρίου. Θα συμμετέχουν πάνω 30 χορευτές και μουσικοί και κάθε βράδυ θα βλέπουμε διαφορετικά μικρά έργα. Θα συμμετέχουν επίσης νέοι Ρόδιοι δημιουργοί της πόλης οι οποίοι θα επιλεχθούν από το ανοιχτό κάλεσμα που ανακοινώθηκε και στην τελευταία μέρα θα γίνει η παρουσίαση του δημιουργικού σεμιναρίου πάνω στην σκηνή. Για τους κατοίκους της Δωδεκανήσου που τους ενδιαφέρει να συνδυάσουν τις διακοπές τους με ένα εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης στο νησί της Ρόδου, ώστε να παρακολουθήσουν το φεστιβάλ, το Dance Laboratory Rhodes σε συνεργασία με την Dodekanisos Seaways τους δίνει την ευκαιρία να ταξιδέψουν στη Ρόδο με 50% έκπτωση στα ακτοπλοϊκά τους εισιτήρια καθώς και μειωμένη διαμονή σε συμβεβλημένα ξενοδοχεία-χορηγούς.
Ευχαριστούμε την Αρχαιολογική Υπηρεσία Δωδεκανήσου για τη παραχώρηση του Θεάτρου της Μεσαιωνικής Τάφρου και το Δ.Σ. του Κλειστού Γυμναστηρίου ΔΙΑΓΟΡΑ (ΤΕΝΤΑ)για τη παραχώρηση του γηπέδου μπάσκετ.