Ειδήσεις

Γερμανοί, Πολωνοί και Γάλλοι… κρατούν τον Τουρισμό

Θετική έκπληξη οι Βρετανοί παρά την καραντίνα – Καλύτερος από πέρσι ο Ιούνιος, υποσχέσεις για Ιούλιο και Αύγουστο – ξεπέρασαν το 1,2 εκατομμύριο οι επισκέπτες – Προβληματισμός για τις επιπτώσεις της πανδημίας

Με ουκ ολίγες αναταράξεις λόγω του στελέχους «Δέλτα» και αφίξεις πάνω από 1,2 εκατομμύρια ταξιδιωτών από το εξωτερικό έκλεισε ο Ιούνιος για τον ελληνικό τουρισμό. Οι Γερμανοί, οι Πολωνοί και οι Γάλλοι αναδεικνύονται οι πιο… πιστοί φίλοι της χώρας μας, αφού είναι και αυτοί που εκκίνησαν πιο δυναμικά τη φετινή σεζόν για την Ελλάδα, όπως επίσης και οι Βαλκάνιοι, κυρίως μέσω του οδικού τουρισμού.

Οι Αμερικάνοι, επίσης βρίσκονται ψηλά στην κατάταξη στη λίστα των αφίξεων γι’ αυτόν τον πρώτο πλήρη μήνα ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού, δεδομένου ότι ο Ιούνιος σηματοδότησε αντίστοιχα και το άνοιγμα περισσότερων απευθείας πτήσεων από τις ΗΠΑ. Η έκπληξη, όμως, έρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι Βρετανοί, παρά τα περιοριστικά μέτρα που εξακολουθούν να ισχύουν με την επιστροφή στη χώρα τους και τις ακυρώσεις «πακέτων» ακόμη και για το πρώτο διάστημα του Ιουλίου από τους μεγαλύτερους tour operators όπως η ΤUI Uk και η Jet2, βρίσκονται ψηλά στη λίστα των αφίξεων για τον Ιούνιο, όπως δείχνουν τα νούμερα που συγκεντρώνονται από τις φόρμες εντοπισμού επιβατών (PLF), στην 7η θέση.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2021 τα νούμερα αποτυπώνουν ακριβώς την αργή και δύσκολη ανάκαμψη, αν ληφθεί υπόψη ότι με βάση τα πρώτα στοιχεία από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας η συνολική επιβατική κίνηση (εσωτερικού – εξωτερικού) στα ελληνικά αεροδρόμια είναι στο 35%-37% του 2019 και σε κάποια με μεγαλύτερη κίνηση, όπως αυτό του Ηρακλείου, στο 40% του 2019.

Στο «Ελ. Βενιζέλος», συνολικά, κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου η κίνηση μειώθηκε στο επίπεδο των 2,7 εκατομμυρίων επιβατών, σημειώνοντας πτώση κατά 76,4% σε σχέση με την κίνηση του 2019, ενώ στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece το ποσοστό ανάκτησης της κυκλοφορίας παραμένει χαμηλό, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε την περασμένη Παρασκευή στο 4ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών ο κ. Ηλίας Μαραγκάκης, διευθυντής Επιχειρησιακών Λειτουργιών της Fraport Greece, φτάνοντας το 22,2% του 2019 ή αλλιώς στους 2,4 εκατομμύρια επιβάτες συνολικά, από 10,9 εκατομμύρια το πρώτο εξάμηνο του 2019. Από την άλλη, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ήδη από τον Ιούνιο έχει ενισχυθεί το θερινό πρόγραμμα των αεροπορικών, ενώ έχουν ανοίξει και άλλες αγορές, όπως αυτή των ΗΠΑ, με περισσότερα δρομολόγια από ποτέ φέτος.

«Υπάρχει ροή προς την Ελλάδα»
«Είμαστε ευχαριστημένοι από αυτόν τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, τηρουμένων πάντα των αναλογιών, γιατί βλέπουμε ότι υπάρχει μία ροή προς την Ελλάδα μέσα σε μια δύσκολη και -πάνω απ’ όλα- δυναμική κατάσταση που βιώνουμε και παρακολουθούμε πολύ στενά γιατί τα πράγματα αλλάζουν συνεχώς.

Οι κρατήσεις παραπέμπουν σε… χρηματιστήριο και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας εντός και εκτός Ελλάδας έχουμε και τα αντίστοιχα σκαμπανεβάσματα», δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, προσθέτοντας ότι ο φετινός Ιούνιος είναι καλύτερος σε αφίξεις από τον περσινό Ιούλιο. «Το brand της χώρας είναι πολύ ισχυρό και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι υπάρχει ροή στις αφίξεις ακόμη και από χώρες με περιοριστικά μέτρα όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ελλάδα παραμένει στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές όπως η Γερμανία και η Γαλλία, ενώ πολύ καλά κινείται και η αμερικανική αγορά, η οποία είναι από τις πρώτες σε επίπεδο εισπράξεων και στηρίζει παραδοσιακά σε μεγάλο βαθμό και τον τουρισμό της Αθήνας που έχει περάσει πολύ δύσκολα λόγω κορωνοϊού».

Σημειωτέον ότι το αυξημένο ενδιαφέρον από την αμερικανική αγορά είχε φανεί ήδη από τον περασμένο Μάιο στο πλαίσιο των επαφών που είχε ο κ. Θεοχάρης στις ΗΠΑ με τα μεγαλοστελέχη κορυφαίων αεροπορικών και ξενοδοχειακών ομίλων (Delta, United, American Arilines, Marriott κ.ά.).

Είναι ενδεικτικό ότι πέραν των λοιπών συνδέσεων με Νέα Υόρκη, από φέτος τον Ιούλιο, για πρώτη φορά εδώ και 10 χρόνια οι ταξιδιώτες μπορούν να πετάξουν απευθείας από την Ατλάντα στην Αθήνα, αφού η Delta ξεκινά καθημερινές πτήσεις από το μεγαλύτερο αεροδρόμιό της προς την ελληνική πρωτεύουσα, ενώ και η United ξεκίνησε την Παρασκευή 2 Ιουλίου απευθείας καθημερινή πτήση συνδέοντας το «Ελ. Βενιζέλος» με την Ουάσινγκτον.

Αντίστοιχα είχε φανεί το ενδιαφέρον  και από τις ευρωπαϊκές αγορές τις οποίες επισκέφθηκε ο Ελληνας υπουργός Τουρισμού λίγο πριν από την εκκίνηση της σεζόν (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ισπανία, Πολωνία κ.ά.) και πιο τελευταία την Ολλανδία και τη Δανία. «Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε ότι κινούνται περισσότερο και οι σκανδιναβικές αγορές, όπως η Δανία και η Σουηδία, σε επαφές που έχουμε με tour operators της περιοχής όπως o Apollo».

Η συνέχεια πάντως για το πιο θερμό και παραπάνω από κρίσιμο, ειδικά για φέτος, δίμηνο του καλοκαιριού κάθε άλλο παρά εύκολη αποδεικνύεται αν ληφθούν υπόψη τα νέα δεδομένα και η δυναμική κατάσταση που δημιουργεί η μετάλλαξη «Δέλτα».

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση σε καθημερινή βάση, έχουμε αυξημένο επίπεδο επιτήρησης και ασφάλειας και γι’ αυτό πραγματοποιούμε ελέγχους σε όλους ανεξαιρέτως τους ταξιδιώτες που έρχονται αυτή τη στιγμή από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πορτογαλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία λόγω της εξάπλωσης του στελέχους “Δέλτα” σε αυτές τις χώρες», αναφέρει ο υπουργός Τουρισμού.

Οι ταξιδιώτες που έρχονται από αυτές τις χώρες υπόκεινται ουσιαστικά σε διπλό, καθολικό έλεγχο σε διάστημα δύο-τριών ημερών, δηλαδή λίγο πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους, αλλά και με την άφιξή τους στην Ελλάδα, ενώ το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα της δυναμικής κατάστασης που διαμορφώνει ο κορωνοϊός είναι το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αρχικά, πριν από την εκκίνηση της σεζόν και λόγω της επιτάχυνσης των εμβολιασμών στη Βρετανία, η Ελλάδα είχε επιδοθεί στην προσπάθεια να παρέχει στοιχεία στη βρετανική κυβέρνηση με τα επιδημιολογικά δεδομένα ακόμη και ανά νησί ώστε να μειώσουν οι Βρετανοί τους περιορισμούς για τη χώρα μας, έστω και γεωγραφικά. Τώρα το βάρος έχει μετατοπιστεί σε σχέση με την ανησυχία που υπάρχει για το στέλεχος «Δέλτα» και τους Βρετανούς που έρχονται στη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι λοιποί έλεγχοι -δειγματοληπτικοί ή καθολικοί ανάλογα με τον αλγόριθμο για τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε χώρας- στις εισόδους της χώρας για τους ταξιδιώτες που έρχονται από το εξωτερικό. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, την περασμένη Τετάρτη ελέγχθηκε πάνω από το 10% των ανθρώπων που μπήκαν στη χώρα μας, πραγματοποιώντας περίπου 6.000 τεστ και δεν υπήρξε ούτε ένα θετικό στα σύνορά μας. «Συνολικά σε ό,τι έχει να κάνει με τους ελέγχους, τα τεστ που γίνονται δείχνουν ότι το ποσοστό θετικότητας για τους εισερχόμενους στη χώρα είναι πάρα πολύ χαμηλό και κυμαίνεται μεταξύ 2 και 5 τοις χιλίοις.

Γενικότερα, εντός και εκτός Ελλάδας υπάρχει η αίσθηση ότι τα κρούσματα είναι εισερχόμενα, ωστόσο όλα τα στοιχεία ακόμη και του ίδιου του ΠΟΥ δείχνουν ότι οι διεθνείς ταξιδιώτες δεν αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για την εξάπλωση της νόσου. Αυτό που πρέπει να κυνηγήσουμε είναι τα μέτρα, οι αποστάσεις και οι εμβολιασμοί». Στο σημείο αυτό, πάντως, υπάρχει και η κριτική για καθυστερήσεις λόγω των ελέγχων που υπολογίζονται κοντά στη μιάμιση ώρα ανά πτήση για τους εισερχόμενους από χώρες από τις οποίες προβλέπονται καθολικοί έλεγχοι και αυτό που… σώζει την κατάσταση τη δεδομένη στιγμή είναι ότι η κίνηση είναι ακόμη σε χαμηλά επίπεδα.

Σε σχέση με την πρόβλεψη για φέτος, για το αν δηλαδή θα επιτευχθεί ο στόχος για το ήμισυ των εσόδων του 2019 που είχε τεθεί στο ξεκίνημα της χρονιάς, ο υπουργός Τουρισμού δεν αναφέρεται στην παρούσα φάση σε νούμερα, ωστόσο εξακολουθεί να πιστεύει ότι η χρονιά θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη και επιπλέον πως είναι θετικό το ότι η Ελλάδα ακούγεται, εν μέσω πανδημίας, για ποιοτικούς λόγους, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τα επόμενα χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η είδηση στο Bloomberg, την περασμένη εβδομάδα, ότι η Ελλάδα είναι ο top προορισμός για τα superyachts φέτος το καλοκαίρι.

«Ο στόχος είναι να διατηρήσουμε τη φήμη της χώρας, με αυξημένη επιτήρηση και ελέγχους, παρά να είμαστε πιο επιθετικοί και να κερδίσουμε δύο-τρεις μονάδες παραπάνω τη φετινή χρονιά», σχολιάζει ο κ. Θεοχάρης. Από την πλευρά της η Τράπεζα της Ελλάδος, στην έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα, εκτιμά στο 40% του 2019 (σ.σ.: τότε είχαν φτάσει τα 18,2 δισ. ευρώ) την επάνοδο των τουριστικών εισπράξεων φέτος, ενώ η πλήρης ανάκαμψη δεν πρόκειται να έρθει πριν από δύο με τρία χρόνια. «Παρά το γεγονός ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα εξελίσσεται, η εξάπλωση των μεταλλάξεων του κορωνοϊού αποτελεί πηγή αβεβαιότητας και τυχόν επιδείνωση της πανδημίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποτονική τουριστική περίοδο και να καθυστερήσει την επιστροφή στην κανονικότητα», αναφέρεται σχετικά.

Η ανησυχία πάντως των τουριστικών φορέων σε σχέση με τους εμβολιασμούς, κυρίως στις μικρότερες ηλικίες και τα νησιά, παραμένει, ενώ υπολογίζεται, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρη Τάσιο, ότι ένα 25% των εργαζομένων στον τουρισμό δεν έχει εμβολιαστεί. Ενδεικτική του προβληματισμού συνολικά για τους εμβολιασμούς στους προορισμούς είναι και η έκκληση που απηύθυνε την περασμένη εβδομάδα ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης για να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί στο νησί, όπου με εξαίρεση το Λασίθι τα ποσοστά είναι χαμηλά, πολύ περισσότερο αν ληφθεί υπόψη ο «πρωταθλητισμός» που κάνει η Κρήτη στην τουριστική κίνηση.

«Ενώνουμε τη φωνή μας για να πείσουμε τον κόσμο σε μια δύσκολη συγκυρία για το νησί, για τον τουρισμό της Κρήτης. Οταν το 50% του ΑΕΠ της Κρήτης είναι από τον τουρισμό καταλαβαίνουμε τη σημασία που έχει ο εμβολιασμός για την οικονομία της Κρήτης. Χρειάζεται η ενεργοποίηση όλων».

Τα νούμερα του Ιουνίου
Ως προς τα νούμερα για τον πρώτο πλήρη μήνα της φετινής σεζόν, είναι ουσιαστικά μη συγκρίσιμα με τα αντίστοιχα του 2020 (πέρυσι οι πτήσεις από το εξωτερικό είχαν ανοίξει ουσιαστικά από τις αρχές Ιουλίου), ωστόσο σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019 η πτώση στις αφίξεις αεροδρομίων είναι κατά 62,58%. Ενδεικτικά τον Ιούνιο του 2021 τα ελληνικά αεροδρόμια υποδέχθηκαν 1,17 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις από 3,13 εκατομμύρια τον Ιούνιο του 2019.

Τη μεγαλύτερη πτώση έναντι του 2019 με 90% και 86% σημειώνουν τον Ιούνιο τα αεροδρόμια της Κεφαλονιάς και της Σκιάθου κυρίως λόγω των ακυρώσεων των πτήσεων και των «πακέτων» των tour operators από το Ηνωμένο Βασίλειο. To Iόνιο μάλιστα, το οποίο είχε σημειώσει μεγάλη άνοδο προ πανδημίας, φαίνεται ότι περνά δύσκολα φέτος, δεδομένου ότι είναι διαχρονικά στους πρώτους προορισμούς για τους Βρετανούς.

Ενδιαφέρον έχει και το μηνιαίο δελτίο αφίξεων Ιουνίου με βάση τα PLF, από αέρος, θαλάσσης αλλά και τις οδικές αφίξεις: Οι αφίξεις ταξιδιωτών από το εξωτερικό που συμπλήρωσαν τον περασμένο μήνα την ειδική φόρμα εντοπισμού επιβατών είναι λίγο κάτω από το 1,3 εκατομμύριο.

Πηγή newmoney.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου