Ειδήσεις

Τα δύο σενάρια του ΙΟΒΕ για την πορεία του τουρισμού το 2021

Ελαφρώς επί τα χείρω σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση έχουν αναθεωρηθεί τα δύο σενάρια μακροοικονομικών προβλέψεων του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στην τριμηνιαία Έκθεσή του για την Ελληνική Οικονομία, με την ώθηση από τον τουρισμό να εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερη της προβλεπόμενης νωρίτερα φέτος.

Το βασικό σενάριο
Την επίτευξη του στόχου του 40%-45% των εισπράξεων του 2019 προβλέπει για τον ελληνικό τουρισμό στο βασικό του σενάριο της τριμηνιαίας Έκθεσής του για την Ελληνική Οικονομία το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Συγκεκριμένα, βάσει του εν λόγω σεναρίου, δεν αναμένεται νέα ισχυρή έξαρση της πανδημίας στο δεύτερο εξάμηνο φέτος, όπως αυτή στο τέταρτο τρίμηνο πέρυσι ή φέτος τον Μάρτιο, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται μικρότερες, πρόσκαιρες εξάρσεις της. Έτσι, ο διεθνής τουρισμός θα αυξηθεί σταδιακά, τουλάχιστον στο δεύτερο τρίμηνο και στην αρχή του τρίτου και θεωρείται αρκετά πιθανή μια απότομη κλιμάκωσή του από τα μέσα του καλοκαιριού, καθώς και επίτευξη διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου, π.χ. έως τις αρχές του τέταρτου τριμήνου. Στο σενάριο αυτό, τα έσοδα από τις διεθνείς τουριστικές υπηρεσίες θα ενισχυθούν από πέρυσι, φθάνοντας στην περιοχή του 40-45% του επιπέδου τους το 2019, από 24% το 2020, άνοδος που αντιστοιχεί σε αύξηση από 3 δισ. έως 3,8 δισ. ευρώ.

Το εναλλακτικό σενάριο
Στο εναλλακτικό μακροοικονομικό σενάριο, το ΙΟΒΕ ενσωματώνει ορισμένα λιγότερο θετικά ή αρνητικά ενδεχόμενα σε σχέση με το βασικό σενάριο. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται η μικρότερη πρόοδος στον εμβολιασμό, σε συνδυασμό με δυσμενείς εξελίξεις της πανδημίας (π.χ. έξαρση μεταλλάξεων), θα επιφέρουν νέα έξαρσή της στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου και ισχυρά περιοριστικά μέτρα στη λειτουργία κλάδων και δραστηριοτήτων. Αυτά θα είναι ενδεχομένως ηπιότερα από εκείνα του πρώτου και του τρίτου lockdown, χάρη και στη συμβολή των self tests (π.χ. click inside, click away, όχι αναστολή λειτουργίας).

Βέβαια, όπως προβλέπει το Ίδρυμα, μια νέα κλιμάκωση των μέτρων προστασίας θα οδηγήσει και σε  περισσότερες παρεμβάσεις στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, ενώ σε ό,τι αφορά τη διεθνή τουριστική κίνηση, οι παραπάνω εξελίξεις που αφορούν στην υγειονομική κρίση, θα μετριάσουν την αύξησή της. Η τουριστική περίοδος θα ολοκληρωθεί αργότερα σε σύγκριση με πέρυσι, ωστόσο νωρίτερα σε σχέση με το βασικό σενάριο και ως εκ τούτου, τα έσοδα από διεθνείς τουριστικές υπηρεσίες θα ενισχυθούν έναντι του 2020, φθάνοντας στην περιοχή του 35% του επιπέδου του 2019, άνοδος που αντιστοιχεί σε διεύρυνση κατά 2,1 δισ. ευρώ.

Πηγή  tourismtoday.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου