Ενώ ο πληθωρισμός έκανε -και συνεχίζει να κάνει- νέα ιστορικά ρεκόρ σε διάφορες χώρες, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι (οικονομολόγοι) επιχείρησαν να εντοπίσουν τις βαθύτερες αιτίες και να τις διαχειριστούν. Μια από τις βασικές υποθέσεις βασίστηκε στα ρεκόρ κερδών που σημείωσαν εταιρίες, την ίδια περίοδο, εκμεταλλευόμενες τα “απόνερα” της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, προκειμένου να αυξήσουν περαιτέρω τα περιθώρια κέρδους. Η εκτόξευση των εταιρικών κερδών τέθηκε και στη χώρα μας στο προσκήνιο τους τελευταίους μήνες και κυρίως την προεκλογική περίοδο, ως βασική αιτία για τον πληθωρισμό. Η κυβέρνηση δεν το αρνήθηκε, το είπε πρώτο το ΔΝΤ, το λέει τώρα και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής και υπενθυμίζει, πως ο πληθωρισμός έχει αναδιανεμητικές επιπτώσεις. Δηλαδή, βελτιώνει τη θέση κάποιων, επιδεινώνοντας τη θέση κάποιων άλλων. Εν προκειμένω, επιδεινώνει τη θέση των εργαζομένων και δη των χαμηλόμισθων και βελτιώνει τη θέση των επιχειρήσεων που, αντί να περιορίσουν τα περιθώρια κέρδους τους, τα αυξάνουν εν μέσω ανατιμήσεων ιστορικής κλίμακας. Και έτσι προέκυψε και στη δική μας ζωή ο όρος “greedflation”, φαινόμενο που έχει αναδειχθεί από πέρυσι από διεθνείς οργανισμούς. Προκύπτει εκ του greed (απληστία) και του inflammation (πληθωρισμός). Όλο μαζί, “πληθωρισμός απληστίας” δηλαδή, συνήθως των εταιριών, με στόχο τα υψηλότερα κέρδη.
https://www.dimokratiki.gr/07-07-2023/nea-lexi/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.