Ο αρχικός στόχος για το ρεκόρ των 25 εκατομμυρίων διεθνών αφίξεων, 1 εκατ. παραπάνω έναντι των 24 εκατ. του 2014, όπως είχε εκτιμηθεί στις αρχές του 2015, προ των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα, φαίνεται πλέον να είναι εφικτός, με βάση τα τελευταία νούμερα από τις αεροπορικές και τις οδικές αφίξεις.
Αυτό τουλάχιστον εκτιμά τώρα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, με βάση τα ποσοστά αύξησης όπως διαμορφώνονται από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου και μετά, για τον εισερχόμενο τουρισμό, ο οποίος συνεχίζει να βαίνει αυξητικός και να είναι ο μεγάλος κερδισμένος για εφέτος έναντι του εσωτερικού τουρισμού, που προβλέπεται ότι θα κλείσει με πτώση 20%. Ευνόητο είναι φυσικά ότι αν το οικονομικό και πολιτικό σκηνικό ήταν διαφορετικό, τα εφετινά νούμερα για τον ελληνικό τουρισμό θα είχαν …απογειωθεί.
Προς επίρρωση των παραπάνω έρχονται τα νούμερα για τις αεροπορικές αφίξεις και το …comeback της Αθήνας, ως τουριστικού προορισμού: Το Ελ. Βενιζέλος είχε για τον Ιούλιο συνολική αύξηση επιβατών κατά 20,5%, από 1,77 εκατ. επιβάτες του Ιουλίου του 2014, στους 2,14 εκατομμύρια τον εφετινό Ιούλιο. Τόσο οι επιβάτες εσωτερικού, όσο και οι διεθνείς επιβάτες αυξήθηκαν σε παρόμοια επίπεδα, κατά 23,5% και 19% αντίστοιχα. Ο αριθμός των ξένων επισκεπτών τον Ιούλιο σημείωσε αύξηση κατά 31%, ενώ για τους Ελληνες το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 1%.
Συνολικά για την περίοδο του επταμήνου του τρέχοντος έτους, η κίνηση στο Ελ. Βενιζέλος ξεπέρασε τα 10 εκατ. επιβάτες, φθάνοντας τα 10,1 εκατομμύρια, με άνοδο κατά 22,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο επτάμηνο του 2014. Η κίνηση εσωτερικού αυξήθηκε στο επτάμηνο κατά 26,5% και η διεθνής κίνηση κατά 20,6%. Οι Ελληνες ταξιδιώτες αυξήθηκαν κατά 15%, ενώ οι ξένοι σχεδόν σε διπλάσιο ποσοστό, στο 29%.
Αυξημένος κατά 17% ήταν και ο συνολικός αριθμός των πτήσεων του επταμήνου, φθάνοντας τις 100,2 χιλιάδες συνολικά, ενώ μόνο για το μήνα Ιούλιο το σύνολο των πτήσεων ήταν αυξημένος κατά 15,7%, στις 20,2 χιλιάδες σε σχέση με τον Ιούλιο του 2014.
Με βάση τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία από περιφερειακά αεροδρόμια για το μήνα Ιούλιο, τα οποία ο ΣΕΤΕ θα είναι σε θέση να ανακοινώσει αυτές τις μέρες, αύξηση 7,63% παρουσίασε ο μέσος όρος αφίξεων στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου, με τη συνολική μεσοσταθμική αύξηση για το επτάμηνο του έτους να ανέρχεται σε 5,65%. Για τον περασμένο μήνα, η αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία αποτελεί και την κύρια αγορά για το νησί, παρουσίασε αύξηση 11,30%.
Αντίθετα, οριακή μείωση κατά 0,6% σε σχέση με πέρυσι παρουσίασαν οι αφίξεις εξωτερικού στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας τον Ιούλιο, φθάνοντας τους 253 χιλ. επιβάτες, ενώ αύξηση 6,6% παρουσίασε η κίνηση εσωτερικού.
Πηγή: newmoney.gr