Ειδήσεις

Ο μακρύς και σκοτεινός «χειμώνας» των καλοκαιρινών συναυλιών

«Nα σώσουμε ό,τι σώζεται». Κάπως έτσι περιγράφουν οι περισσότεροι διοργανωτές συναυλιών την κατάσταση αυτό το καλοκαίρι. Τα capital controls, η γενικότερη αβεβαιότητα και η όχι τόσο καλή ψυχολογία του κοινού είναι οι λόγοι της σημαντικής πτώσης της αγοράς των συναυλιών, που ας μην ξεχνάμε ότι ήδη έχει υποστεί μεγάλη πίεση τα τελευταία χρόνια της κρίσης.

Ειδικά οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων δημιούργησαν πολλά προβλήματα. Τις πρώτες ημέρες και εν αναμονή του δημοψηφίσματος, οι αγορές των εισιτηρίων για συναυλίες και φεστιβάλ πάγωσαν.

«Η προπώληση έχει ξεκινήσει και πάλι, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πλησιάζουμε στα επίπεδα της προ των capital controls εποχής», μας λέει ο Γιώργος Ισαάκ από την People Entertainment Group, που μεταξύ άλλων συναυλιών διοργανώνει και το μεγάλο κατασκηνωτικό φεστιβάλ River Party στο Νεστόριο.

«Συγκεκριμένα για το River Party αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε την ημερομηνία διεξαγωγής του. Ηταν τόσο πολλά τα πρακτικά προβλήματα, μικρά και μεγάλα, που ήταν αδύνατο να αποφύγουμε αυτήν την αλλαγή.

Δεν μπορούσαμε να πληρώσουμε την παραγγελία για τα πιστοποιημένα βραχιολάκια εισόδου, τα οποία κατασκευάζονται μόνο σε δύο εργοστάσια στην Ευρώπη, ούτε και πολλούς άλλους προμηθευτές. Δεν είχαμε επαρκή ρευστότητα να καλύψουμε τα μεροκάματα των εργατών για τις κατασκευές που γίνονται κάθε καλοκαίρι στον χώρο. Και φυσικά η αλλαγή στις ημερομηνίες έγινε με μεγάλο κόστος, από διαφήμιση που είχε ήδη γίνει μέχρι αεροπορικά εισιτήρια και κρατήσεις σε ξενοδοχεία που είχαμε προπληρώσει».

Πτώση του τζίρου 50-70%

Οι περισσότεροι διοργανωτές έχουν απορροφήσει την πρόσφατη αύξηση του ΦΠΑ και προσπαθούν, ούτως ή άλλως, να κρατάνε χαμηλά τις τιμές στα εισιτήρια. Ο Γιώργος Ισαάκ μας δίνει ένα παράδειγμα χαρακτηριστικό της κατάστασης:

«Μια συναυλία του ίδιου καλλιτέχνη στον ίδιο χώρο πέρυσι είχε 12 ευρώ εισιτήριο και 13% ΦΠΑ και φέτος 10 ευρώ εισιτήριο και 23% ΦΠΑ. Με αυτά που βλέπω μέχρι σήμερα, η προσέλευση του κόσμου έχει μειωθεί 30-35% ενώ ο τζίρος 50-70%. Δηλαδή η διοργάνωση συναυλιών έχει γίνει το… χόμπι μας. Εμείς πάντοτε είχαμε μια ρομαντική άποψη για τις συναυλίες, που αποτυπώνεται καλύτερα στη διοργάνωση του River Party. Δεν ήταν το κέρδος σε πρώτο πλάνο, γι’ αυτό και το κόστος για να ζήσεις αυτήν την εμπειρία ήταν και παραμένει εξαιρετικά χαμηλό. Αλλά τώρα πια μιλάμε για κάτι διαφορετικό».

Πολλές συναυλίες ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα. «Εμείς ευτυχώς δεν ακυρώσαμε καμία εκδήλωση, ο κόσμος μπορώ να πω ότι ήρθε να μας στηρίξει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να μιλάμε για κάτι άλλο πέρα από οικονομική ζημία, αλλού μεγαλύτερη και αλλού μικρότερη», τονίζει η Μαρία Ιωάννου της Menta Art Events.

«Στις συναυλίες μας κρατάμε όσο πιο χαμηλά γίνεται τις τιμές, από 10 έως 12 ευρώ στην προπώληση και μέχρι 15 ευρώ στην πόρτα. Οταν περάσει όμως αυτό το καλοκαίρι, πρέπει να δούμε συλλογικά το πρόβλημα. Τα έξοδα ανεβαίνουν, οι τιμές των εισιτηρίων μένουν σταθερές ή και πέφτουν, οπότε δύσκολα θα παραμείνουμε βιώσιμοι. Πιστεύω ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση μεταξύ καλλιτεχνών και γραφείων παραγωγής και να πιέσουμε όσο μπορούμε για το άδικο μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς το υπουργείο Πολιτισμού επέτρεψε να ανέβει ο ΦΠΑ στις συναυλίες στο 23%, ενώ για τις θεατρικές παραστάσεις ισχύει το 6%».

«Θάνατος» των μικρών

Πριν από λίγα χρόνια που ο ΦΠΑ για τα θεάματα ανέβηκε από το 9% στο 11%, η αγορά είχε ταρακουνηθεί για τα καλά. Από τότε κάποιοι είχαν πει ότι αν ποτέ φτάσει στο 23%, κάτι που είχε ακουστεί, αυτό θα σημάνει τον θάνατο των μικρών παραγωγών, αλλά ας μην ξεχνάμε και τους καλλιτέχνες και μουσικούς που με την κατακρήμνιση της δισκογραφίας περιμένουν να ζήσουν από τα live και τις συναυλίες. Οι διοργανωτές συναυλιών αναζήτησαν άλλους τρόπους όπως ο θεσμός του early buyer. Αν δηλαδή σε μια συναυλία σχεδιάζουν να κόψουν χίλια εισιτήρια βγάζουν τα πρώτα 300 σε πολύ καλή τιμή για όσους έρθουν από νωρίς να αγοράσουν το εισιτήριό τους. Ο Γιώργος Ισαάκ, πάντως, βλέπει να διαμορφώνεται στο άμεσο μέλλον ένα τελείως διαφορετικό τοπίο.

Σε σοκ…

«Βρισκόμαστε ακόμη σε σοκ. Κάτι ανάλογο –που όμως τελικά ξεκαθάρισε την κατάσταση– ζήσαμε όταν οι δήμοι σταμάτησαν να διοργανώνουν συναυλίες. Τώρα πρέπει να φτιάξουμε καινούργια “σενάρια” λειτουργίας με παραγωγές πολύ καλά οργανωμένες και με συναυλίες πολλών καλλιτεχνών μαζί. Οποιοδήποτε άλλο σχέδιο είναι ανεφάρμοστο, καθώς τα λειτουργικά έξοδα μιας συναυλίας είναι όχι μόνο ανελαστικά αλλά και απαγορευτικά».

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου