Ειδήσεις

Τσίπρας: Το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα που υπερβαίνει την Ελλάδα – 5 μέτρα για την αντιμετώπισή του

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει εξετάσεις στο μεταναστευτικό πρόβλημα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έπειτα από σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν λόγω του όγκου των μεταναστών που φτάνουν στη χώρα. Την ίδια ώρα, στον Βοτανικό συνεχίζονται πυρετωδώς οι εργασίες για τη μεταγκατάσταση των προσφύγων από το Πεδίον του Αρεως.

Η προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος από την πλευρά της Ελλάδας είναι διαρκής, παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα μάς υπερβαίνει, σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα από το υστέρημά της και από ουμανιστική υποχρέωση προσφέρει ό,τι μπορεί στους πρόσφυγες.

Καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει την ευθύνη των συνόρων της είπε ότι η ενωμένη Ευρώπη δεν έχει άλλο νόημα αν κάθε κράτος κοιτάει μόνο το δικό του συμφέρον, ενώ μίλησε και για κάποια όψιμα μέλη της ΕΕ που αρνούνται να υιοθετήσουν την αρχή της αλληλεγγύης, πάνω στην οποία στήθηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε πως η Μεσόγειος δεν μπορεί να γίνει νεκροταφείο μεταναστών, σημείωσε ότι τα σύνορα πρέπει να ελέγχονται, ενώ προειδοποίησε όσους προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν το μεταναστευτικό πρόβλημα μικροπολιτικά ότι θα εκτεθούν.

Ο πρωθυπουργός προχώρησε στην παρουσίαση του άμεσου επιχειρησιακού σχεδιασμού, ο οποίος περιλαμβάνει:

1. Τον διαρκή συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων υπό τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και την αναπληρώτρια υπουργό για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, με στόχο την ταχύτερη αποφόρτιση των νησιών, την ενίσχυση των υποδομών πρώτης υποδοχής, την ταχύτερη ταυτοποίηση των προσφύγων και την ταχύτερη δυνατή μετακίνησή τους από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα.

2. Την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη συγκρότηση της Ειδικής Διαχειριστικής Αρχής για την άμεση αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Μάλιστα, είπε ότι ζήτησε και την ανάκληση αδειών υπαλλήλων, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

3. Την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διεθνοποίηση του προβλήματος, -όπως διαβήματα προς ΕΕ και ΟΗΕ- τη συνεργασία και τις διπλωματικές επαφές με την Τουρκία, όπου -όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας- υπάρχει μεγάλος όγκος προσφύγων. Είναι, είπε, απαραίτητη η συνεργασία με την Τουρκία, όχι μόνο από την πλευρά της Ελλάδας από από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

4. Ανάληψη πρωτοβουλιών για την κινητοποίηση των υφιστάμενων κρατικών δομών και των δομών των δήμων, καθώς και την αξιοποίηση κάθε κοινωνικής προσφοράς για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Για τον Βοτανικό

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων από το Πεδίον του Αρεως στον Βοτανικό και εξήγησε πως η καθυστέρηση σημειώθηκε καθώς έπρεπε να βρεθεί χώρος που να είναι μεν έυκολα προσβάσιμος από τους μετανάστες, αλλά όχι εντός κατοικημένης περιοχής.

Είπε ακόμη πως προηγήθηκαν εργασίες από τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ.

Δηλώσεις πριν τη σύσκεψη

Το μεταναστευτικό είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα για όλη τη Ευρώπη και όχι μόνο για την Ελλάδα, δήλωσε ο πρωθυπουργός λίγο πριν ξεκινήσει η σύσκεψη.

Στο θέμα αυτό θα φανεί, είπε ο πρωθυπουργός, εάν η αλληλεγγύη είναι ευχολόγια και εξαντλείται στο δανεισμό με δυσμενείς όρους ή έχει πραγματική βάση.

Η Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός, είναι το σύνορο της Ευρώπης και δέχεται τεράστιες ροές και δη προσφυγικές. Θα φανεί πόσο υπάρχει η προοπτική για μια Ευρώπη αλληλεγγύης, επέμεινε ο πρωθυπουργός, ή αν ο καθένας θα κοιτάει τα σύνορά του.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με την Τουρκία, διότι από εκεί δεχόμαστε 2 εκατ. πρόσφυγες και τόνισε ότι η ίδια συζήτηση πρέπει να υπάρξει και με άλλες χώρες, όπως η Συρία και η Λιβύη.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση μέσα στην κρίση, δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι οι ροές των μεταναστών-προσφύγων υπερβαίνουν τις δυνατότητές μας και έχουμε εξαιρετική δυσκολία να τις αντιμετωπίσουμε χωρίς ευρωπαϊκή βοήθεια. Εμείς θέλουμε και καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να τους αντιμετωπίσουμε ως ανθρώπους από το υστέρημα των δυνατοτήτων μας, αλλά πρέπει να υπάρξει άμεση ανταπόκριση από την ΕΕ, είπε ο πρωθυπουργός.

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας, και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Επικοινωνία Τσίπρα – Αβραμόπουλου

Για το ζήτημα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο την Πέμπτη.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την επείγουσα ανάγκη να οριστεί από την κυβέρνηση η αρμόδια αρχή, που θα είναι επιφορτισμένη με την άμεση είσπραξη της οικονομικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελλάδα για το μεταναστευτικό.

Συγκεκριμένα πρόκειται για ποσά που αφορούν την έκτακτη βοήθεια σε υπηρεσίες ασύλου, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και των χωρών πρώτης υποδοχής, την πολιτική προστασία και διάφορα άλλα προγράμματα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, με πρωτοβουλία του Δημήτρη Αβραμόπουλου, μόλις λειτουργήσει από την κυβέρνηση ο εθνικός φορέας διαχείρισης, θα δοθεί στην Ελλάδα εκτάκτως ως προκαταβολή το 4% της συνολικής χρηματοδότησης που προβλέπεται για μια εξαετία και το 3% για τις δράσεις του 2015.

Ο εθνικός φορέας θα πρέπει να παρουσιάζει δράσεις που θα δικαιολογούν την απορρόφηση των κονδυλίων.

Ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, προήδρευσε την Πέμπτη σύσκεψης κυβερνητικών στελεχών για την προετοιμασία ενός ισχυρού σχεδίου για την μετανάστευση και σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου:
Επικαιροποιήθηκε το σχέδιο δράσης για τη συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων στα ακριτικά νησιά.
Ελέγχθηκε η πρόοδος των προετοιμασιών για την προσωρινή μετεγκατάσταση των προσφύγων από το Πεδίον του Άρεως στον Ελαιώνα.
Εξετάστηκε η προετοιμασία των μόνιμων δομών υποδοχής προσφύγων πανελλαδικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) έχουν καταμετρηθεί 98.000 πρόσφυγες στην Ιταλία και 124.000 στην Ελλάδα, με βάση στοιχεία που είχε στη διάθεσή της μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Οι μετανάστες που διασώθηκαν και περισυνελέγησαν μόνο τον Ιούλιο σε διάφορα νησιά του ανατολικού Αιγαίου φτάνουν τους 54.889.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που παρουσίασε το Λιμενικό Σώμα, στη διάρκεια όλων των περιστατικών για τον Ιούλιο, κατασχέθηκαν 158 σκάφη, ενώ συνελήφθησαν 47 διακινητές.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου