Γράφει ο Μοράρης
Κ. Εμμανουήλ
Το φραγκόσυκο το συναντάμε πολύ συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες σε περιοχές όπως την Πελοπόννησο και τα νησιά είναι ένα καλοκαιρινό φρούτο, με χυμώδη σάρκα και ιδιαίτερη γεύση ιδιαίτερα. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, τόσο σε αδιάλυτες, όσο και σε διαλυτές (πηκτίνη). Μία μερίδα φραγκόσυκου καλύπτει το 14% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών για τους άνδρες και το 21% για τις γυναίκες. Ως γνωστόν, οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, καθώς και στην πρόληψη κάποιων χρόνιων νοσημάτων. Επιπρόσθετα, ο καρπός της φραγκοσυκιάς είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, καθώς ένα φλιτζάνι φραγκόσυκου καλύπτει το 35% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C, που διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Όμως, επειδή η συγκεκριμένη βιταμίνη αλλοιώνεται γρήγορα, καλό είναι να αποθηκεύονται τα φρούτα σε σκοτεινό και δροσερό μέρος και να αποφλοιώνονται πριν από την κατανάλωσή τους. Όσον αφορά τα μεταλλικά στοιχεία, τα φραγκόσυκα έχουν καλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και χαλκό.
Μισοκοφτή Σύμης (με χυμό από φραγκόσυκα)
Αύγουστος στη Σύμη χωρίς μισοκοφτή δεν γίνεται. Η μισοκοφτή είναι μία απαλή κρέμα που μοιάζει πολύ με την μουσταλευριά αλλά γίνεται με χυμό από ώριμα κατακόκκινα φραγκόσυκα.
Το φραγκόσυκο είναι ένα φρούτο με αρκετές ευεργετικές ιδιότητες και με πολλά θρεπτικά συστατικά. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C αλλά και σε χαλκό, κάλιο, ασβέστιο και ειδικά μαγνήσιο.
Υλικά:
• 2 kg ώριμα φραγκόσυκα
• 7 φλ. νερό
• ½ φλ. καστανή ζάχαρη
• 1 φλ. κορν φλάουρ
• 2 γαρίφαλα κοπανισμένα
• κανέλα κεϋλάνης για πασπάλισμα (προαιρετικά)
• λίγα καρύδια χοντροκομμένα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
1) Πλένετε σε τρυπητό σκεύος τα φραγκόσυκα με άφθονο νερό για να φύγουν τα πολλά αγκάθια. Κόβετε τις άκρες τους, τα χαράζετε οριζόντια και τα καθαρίζετε.
2) Βράζετε καλά τα φραγκόσυκα σε μπόλικο νερό, που να τα σκεπάζει. Μόλις βράσουν τα βάζετε σε ένα τρυπητό και τα πολτοποιείτε. Περνάτε το ζωμό από ένα λεπτό τουλουπάνι.
3) Αδειάζετε τον φιλτραρισμένο ζωμό σε μια κατσαρόλα.
4)Διαλύετε το κορν φλάουρ σε ένα φλιτζάνι κρύο νερό. Προσθέτετε τη ζάχαρη, το γαρίφαλο και διαλυμένο κορν φλάουρ.
5) Υπολογίζετε ότι για κάθε 7 φλιτζάνια ζωμό θέλετε 1 φλιτζάνι κορν φλάουρ.
6) Ανακατεύετε συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να δέσει η κρέμα.
7) Μοιράζετε την κρέμα σε μικρά μπολ, πασπαλίστε με λίγη κανέλα και καρύδια.