Πλήρης απορρύθμιση, έκρηξη της ελαστικής απασχόλησης και αμοιβές κάτω από το όριο της φτώχειας – Ραντεβού τον Σεπτέμβριο μόνο για τον συνδικαλιστικό νόμο δίνουν οι θεσμοί – Ούτε συζήτηση για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων
Το φθινόπωρο προδιαγράφεται δύσκολο καθώς οι δανειστές – και ιδιαιτέρως το ΔΝΤ – αφενός θέτουν στο τραπέζι την υλοποίηση της ειλημμένης υποχρέωσης της κυβέρνησης για αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, αφετέρου προειδοποιούν ότι δεν θα δεχθούν αλλαγές στο υφιστάμενο καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.
Υφεση και ανεργία
Η συμφωνία εργοδότη – εργαζομένων για παροχή εκ περιτροπής εργασίας πρέπει να κοινοποιείται εντός οκτώ ημερών στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας.
Η μη γνωστοποίηση της συμφωνίας εκ περιτροπής εργασίας κατά την κατάρτιση της σύμβασης εργασίας συνεπάγεται την κατά τεκμήριο ύπαρξη σχέσης εργασίας πλήρους απασχόλησης.
Η μη γνωστοποίηση της συμφωνίας εκ περιτροπής εργασίας κατά τη διάρκεια της σύμβασης εργασίας τεκμαίρεται ότι καλύπτει σχέση εργασίας με τους ίδιους όρους και συμφωνίες που ίσχυαν πριν από την κατάρτισή της.
Είναι ανεπίτρεπτη η εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας επιλεκτικά σε συγκεκριμένους μόνο εργαζομένους.
Μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας υπάρχει και όταν η εκ περιτροπής εργασία εφαρμόζεται με τρόπο που συνιστά καταχρηστική άσκηση δικαιώματος εκ μέρους του εργοδότη.
Νομοσχέδιο για αδήλωτη και καθυστερήσεις πληρωμών
Νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας αλλά και την καθυστέρηση πληρωμής των δεδουλευμένων – φαινόμενο που έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας – προτίθεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή εντός του Σεπτεμβρίου η υπουργός Εργασίας κυρία Εφη Αχτσιόγλου.
Το στοιχείο αυτό έγινε γνωστό κατά τη συζήτηση στη Βουλή της τροπολογίας του ΚΚΕ με την οποία – μεταξύ των άλλων – ζητούσε να θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας η αξιόλογη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζομένου από τον εργοδότη, ανεξαρτήτως της αιτίας της καθυστέρησης.
Η υπουργός δεν έκανε δεκτό το μέρος αυτό της τροπολογίας σημειώνοντας ότι η μη καταβολή δεδουλευμένων συνιστά ποινικό αδίκημα (με αναγκαστικό νόμο του 1945) και προς τούτο προβλέπεται και αυτόφωρη διαδικασία.
Πάντως η υπουργός δέχθηκε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ανάσχεση του φαινομένου και για τον λόγο αυτόν φέρει σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.
Η εικόνα που παρουσιάζει η αγορά εργασίας είναι άκρως απογοητευτική. Η απλήρωτη εργασία αποτελεί – πλέον – την πεπατημένη πρακτική στην αγορά, με αποτέλεσμα να είναι καθεστώς στην πλειονότητα των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων 1,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι δουλεύουν απλήρωτοι για διάστημα από έναν έως έξι μήνες.
Το «καθεστώς της καθυστέρησης των πληρωμών» είναι ο κανόνας στην αγορά εργασίας ενώ οι τακτικές αμοιβές θεωρούνται «επιπλέον προσόν» μιας επιχείρησης, το οποίο προβάλλουν οι εργοδότες.
Πέραν τούτου, ορισμένοι «εφευρετικοί εργοδότες» εφευρίσκουν νέους τρόπους να φοροδιαφεύγουν και να εκμεταλλεύονται τους εργαζομένους, πληρώνοντάς τους με κουπόνια και κάρτες!
Μεγάλες εταιρείες αντικαθιστούν παρανόμως μέρος της μισθοδοσίας των εργαζομένων τους με διατακτικές γευμάτων και αγορών στα σουπερμάρκετ. Μάλιστα διατείνονται ότι με τον τρόπο αυτόν στοχεύουν τάχα «στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των εργαζομένων και την ενίσχυση της αποδοτικότητάς τους».
Στην πραγματικότητα υποκαθιστούν μέρος της μισθοδοσίας, κυρίως έκτακτες αποδοχές (νυχτερινά, αργίες, υπερωρίες κ.λπ.) υποχρεώνοντας τους εργαζομένους τους να λαμβάνουν αντί αποδοχών, για την πρόσθετη ή και την κανονική εργασία, τα εκπτωτικά κουπόνια.