Ειδήσεις

Λιγότερες αφίξεις και διανυκτερεύσεις, πτώση έως και 15% σε αρκετούς προορισμούς

Τη μείωση στον αριθμό των διανυκτερεύσεων, που ακολούθως αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά και τα φετινά έσοδα από τον Τουρισμό, κάτι που είχε αρχίσει ήδη να διαφαίνεται από την αρχή της τουριστικής σεζόν, επιβεβαιώνουν στελέχη και επιχειρηματίες του κλάδου.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας στο ΑΠΕ, τόνισε πως η φετινή χρονιά τρέχει ήδη με πτώση 10% έως 15% στις διανυκτερεύσεις ανάλογα με τον προορισμό, και πως παρά τις θετικές ενδείξεις του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου στις πληρότητες, η “παρτίδα” είναι χαμένη στα έσοδα. Συμπλήρωσε δε πως οι προσφερόμενες τιμές και τα συμβόλαια με τους tour operators είναι κατά 20% χαμηλότερα από το 2018.

Πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για τις τουριστικές επιδόσεις της χρονιάς που πέρασε ανά περιφέρεια είχε δείξει πως οι διανυκτερεύσεις διαμορφώθηκαν στις 227 χιλ., παρουσιάζοντας αύξηση 8,2%, ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις σε 15,6 δισ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 10,2%.

Στις τρεις πρώτες θέσεις κατάταξης των χωρών με βάση τον αριθμό των διανυκτερεύσεων το 2018 βρέθηκαν η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία, και στις τρεις πρώτες θέσεις με βάση τις εισπράξεις η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ. Η μέση διάρκεια παραμονής ανά επίσκεψη στις περιφέρειες ήταν 6,5 διανυκτερεύσεις, με μείωση 3,7%.

Την ίδια ώρα, η μέγιστη διάρκεια παραμονής 8,4 διανυκτερεύσεις καταγράφηκε στην περιφέρεια της Κρήτης παραμένοντας στα επίπεδα του 2017. Η ελάχιστη διάρκεια παραμονής το 2018, ήταν 3,4 διανυκτερεύσεις και σημειώθηκε στην Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καταγράφοντας μείωση 16,6%.

Αντίθετα με τις αφίξεις, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 9,3%, ενώ στο πεντάμηνο, τα έσοδα είχαν άνοδο 14,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 και άγγιξαν τα 2,9 δισ. ευρώ.

Παρά το γεγονός όμως πως ακόμη τα έσοδα εξελίσσονται θετικά- αν και φορείς του τουριστικού χώρου εξηγούν πως οι επόμενοι μήνες θα κρίνουν το “καλάθι” του Τουρισμού-, η απόδοση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων φαίνεται ότι  είναι μειωμένη σε σχέση με το 2018.

Πρόσφατη μελέτη του ITEΠ έδειξε άλλωστε ότι 45% των μονάδων συνεχούς λειτουργίας παρουσίασε μειωμένη πληρότητα, 1 στα 4 ξενοδοχεία εμφάνισε μείωση στις τιμές του, 46% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας κατέγραψε μείωση στις προκρατήσεις του, ενώ το 23% από αυτά αναγκάστηκαν να μειώσουν τις τιμές που προσφέρουν για τα early bookings.

Λόγω της μειωμένης ζήτησης σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, της πίεσης από τους tour operators για φθηνότερα πακέτα, αλλά και του μεγάλου ανταγωνισμού λόγω της ανόδου της Τουρκίας και της Αιγύπτου, οδηγούν πως αναφέρουν ξενοδόχοι επιχειρηματίες σε εκπτώσεις στις τιμές, που θα επηρεάσουν και τη φετινή κερδοφορία.

Σύμφωνα τέλος με την Ένωση Ξενοδόχων Αττικής και Αργοσαρωνικού, με πτώση της τάξης του 3.8% στην πληρότητα και 2.9% στο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο και με οριακή θετική αλλαγή +1% στη μέση τιμή δωματίου ‘έκλεισε’ το πρώτο εξάμηνο του 2019 για τα ξενοδοχεία της Αθήνας.

πηγή capital.gr

Βίκυ Κουρλιμπίνη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου