«Είναι ίσως ένα μήνυμα της Ιστορίας το γεγονός ότι υποδεχτήκαμε την Συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου, εδώ, στα Δωδεκάνησα, στην Ρόδο. Σε έναν τόπο, που διαχρονικά υπήρξε κοιτίδα Ελληνισμού, γέφυρα επικοινωνίας με τους γείτονές μας, αλλά και κέντρο ακτινοβολίας ευημερίας και πολιτισμού σε ολόκληρη την Μεσόγειο», ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύσκεψη με τους φορείς του Τουρισμού της Ρόδου για τη Συμφωνία Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών Ελλάδας – Αιγύπτου που υπεγράφη στο Κάιρο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «είχαν προηγηθεί 12 γύροι διαπραγματεύσεων μέχρι τον 13ο στον οποίο καταλήξαμε τελικά στη συμφωνία. Και πιστεύω ότι προς όλους -εντός και εκτός Ελλάδας- στέλνει ένα πολύ απλό μήνυμα, το οποίο θέλω να πιστεύω ότι πρέπει να είναι κατανοητό σε όλους: Ότι η διπλωματία όταν λειτουργεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Και ότι μόνο το Διεθνές Δίκαιο είναι αυτό το οποίο εγγυάται τελικά την αρμονική συνύπαρξη των λαών και την ειρηνική επίλυση των όποιων διαφορών έχουμε. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα θα το ακούσουν όλοι, όλες οι χώρες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οπότε από αυτής της πλευράς ήταν γουρλίδικη η Χάλκη και η Ρόδος που συνέπεσε η επίσκεψή μου με αυτήν την σημαντική για τα εθνικά συμφέροντα εξέλιξη».
Για τη στήριξη του τουρισμού και τον κορονοϊό:
Ο Πρωθυπουργός, αφού άκουσε πρώτα όλους των εκπροσώπων των φορέων που πήραν μέρος στη σύσκεψη και κατέγραψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, υπογράμμισε πως «απαιτείται να περιορίσουμε τώρα εν τη γενέσει του τη νέα έξαρση την οποία έχουμε δει στα κρούσματα του κορονοϊού, η οποία θέλω να τονίσω ότι δεν είναι κατά βάση μία εισαγόμενη
έξαρση. Το λέω αυτό μετά λόγου γνώσης γιατί γνωρίζουμε τα στοιχεία. Δυστυχώς προέκυψε από κάποιες αμέλειες και από προκλητική αδιαφορία την οποία έδειξαν πολύ λίγοι στις υποδείξεις των ειδικών εντός της χώρας. Και για αυτό και θα επιμείνουμε ότι τώρα πια που καταλάβαμε αυτό το οποίο λέγαμε από την αρχή αλλά ίσως κάποιοι δεν ήθελα να το ακούνε, ότι ο κορονοϊός δεν εξαφανίστηκε, είναι ακόμα μαζί μας».
«Αποτελεί προσωπική μου δέσμευση ότι δεν θα αφήσουμε τους εργαζόμενους στον τουρισμό ειδικά τους εποχικά εργαζόμενους απροστάτευτους στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Για να μπορέσουμε με αυτό τον τρόπο να διαφυλάξουμε όσες περισσότερες θέσεις εργασίας γίνεται, να προστατεύσουμε το εισόδημα και να πάρουμε μια βαθιά ανάσα μέχρι την επόμενη τουριστική περίοδο η οποία θέλω να πιστεύω, είμαι σχεδόν σίγουρος, ότι θα είναι μια πολύ διαφορετική περίοδος από την σημερινή».
«Για πρώτη φορά η Κυβέρνηση αυτή έκανε ένα ορισμό εποχικότητας για να μπορέσει να δώσει πρόσθετες οικονομικές παροχές. Είπε πολύ απλά ότι όποιος έχει το 50% του τζίρου του τους τρεις μήνες του καλοκαιριού ορίζεται ως εποχική επιχείρηση. Το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει προφανώς και για επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται πιο πολύ το χειμώνα. Κάναμε, όμως, ένα πρώτο βήμα για να μπορέσουμε να οριοθετήσουμε αυτό το πρόβλημα με ένα τρόπο που να είναι οικονομικά συνεπής», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.
Για το Πρόγραμμα «Γέφυρα»:
«Πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία για τους δανειολήπτες να βάλουμε σε εφαρμογή το πρόγραμμα “Γέφυρα” το οποίο είχε πάρα πολύ μεγάλη ανταπόκριση. Για πρώτη φορά θεσμοθετήσαμε ένα πρόγραμμα και για τους συνεπείς δανειολήπτες για να αποτρέψουμε τη δημιουργία “κόκκινων” δανείων στο μέλλον. Ακούω το επιχείρημα το οποίο αναφέρατε ότι ίσως μπορεί να επεκταθεί και πέραν των περιπτώσεων όπου έχουμε προσημείωση την πρώτη κατοικία. Πάντως, θεωρώ εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά έχουμε ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να καλύψει συμπολίτες μας οι οποίοι είχαν ως προσημείωση την πρώτη κατοικία τους και οι οποίοι είδαν αποδεδειγμένα το εισόδημά τους να μειώνεται πολύ σημαντικά ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που συνδέεται με τον κοροναϊό. Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο θέλω να σας ξαναπώ είναι ότι μέχρι που να περάσει αυτή η κρίση θα είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση. Εγρήγορση και υγειονομική, αλλά και εγρήγορση οικονομική», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Για το Ταμείο Ανάκαμψης:
«Όταν κάνουμε το Ταμείο -θα μπορούμε να το κάνουμε σε ένα δύο μήνες από τώρα- θα έχουμε μία καλύτερη εικόνα της πραγματικής απώλειας του εισοδήματος, θα είμαστε έτοιμοι να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να παρέχουμε και πρόσθετα εργαλεία στήριξης σε όσους έχουν πραγματικά πληγεί από αυτή την πρωτοφανή για τα παγκόσμια δεδομένα κρίση. Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι αντίστοιχο τα τελευταία 100 χρόνια και εύχομαι πραγματικά να μην βρεθούμε στη θέση να ξαναδιαχειριστούμε μία τέτοια κρίση».
«Όπως ασχολούμαστε αυτή την εποχή με τα τρέχοντα ζητήματα της καθημερινότητας αφιερώνουμε τον ίδιο χρόνο να σχεδιάζουμε το μέλλον. Θα ξαναπώ ότι τα χρήματα τα οποία έχουμε εξασφαλίσει από την Ευρώπη είναι πάρα πολλά και είναι ίσως η τελευταία μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία που έχουμε να αλλάξουμε συνολικά τη χώρα, να εκσυγχρονίσουμε τις υποδομές μας, να δώσουμε ένα πράσινο και τεχνολογικό πρόσημο στην ελληνική οικονομία. Και προφανώς αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά πρωτίστως και τον κλάδο του τουρισμού σε όλες του τις εκφάνσεις. Είχαμε συζητήσει στο παρελθόν για τη δυνατότητα, παραδείγματος χάριν, να δώσουμε στα ξενοδοχεία μας πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσουν να κάνουν σημαντικούς εκσυγχρονισμούς ώστε να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Τώρα θα έχουμε πολλούς περισσότερους πόρους για τέτοιου είδους δράσεις […] Και είναι ίσως μια ευκαιρία -το συζητάμε και κεντρικά με τον ΣΕΤΕ- ξενοδοχεία τα οποία ήθελαν να προβούν σε μεγάλες επισκευές να το κάνουν τώρα που ούτως ή αλλιώς η ζήτηση είναι μειωμένη. Και ταυτόχρονα εμείς θα έρθουμε με κάποιο τρόπο να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους οι οποίοι προφανώς δεν μπορούν να εργάζονται σε ένα ξενοδοχείο το οποίο είναι κλειστό και επισκευάζεται».
Στη σύσκεψη με τους θεσμικούς φορείς του τουρισμού συμμετείχαν ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο Υφυπουργός Τουρισμού Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Περιφέρεια Δωδεκανήσου, Μάνος Κόνσολας, οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Περιφέρεια Δωδεκανήσου, Υψηλάντης Βασίλειος, Ιατρίδη Μίκα, Παππάς Ιωάννης, καθώς και ο Δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης.
Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού:
«Ευχαριστώ πολύ κ. Περιφερειάρχα, κυρίες και κύριοι. Ίσως όντως να είναι ένα μήνυμα της ιστορίας το γεγονός ότι υποδεχθήκαμε την συμφωνία για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη Ελλάδας- Αιγύπτου εδώ στα Δωδεκάνησα, στη Χάλκη, στη Ρόδο, σε ένα τόπο που διαχρονικά υπήρξε, όχι μόνο κοιτίδα του Ελληνισμού, αλλά και μία γέφυρα επικοινωνίας με τους γείτονές μας, ένα κέντρο ακτινοβολίας, ευημερίας και πολιτισμού σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.
Η χθεσινή σημαντική εξέλιξη αναμφισβήτητα θέτει μία σφραγίδα ειρήνης, σταθερότητας, αλλά και νομιμότητας στην ευρύτερη περιοχή. Ταυτόχρονα υπηρετεί τις πάγιες εθνικές μας επιδιώξεις, γιατί στηρίζεται αυτή η συμφωνία -όπως και η συμφωνία που υπογράψαμε πριν από λίγες εβδομάδες με την Ιταλία- στο Δίκαιο της Θάλασσας. Υπογράφεται ανάμεσα σε δύο νόμιμες κυβερνήσεις. Αναγνωρίζει στα νησιά μας υφαλοκρηπίδα και κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες. Και βέβαια ακυρώνει στην πράξη παράνομες συμφωνίες, όπως αυτή μεταξύ της Τουρκίας και της διοίκησης της Τρίπολης στη Λιβύη. Θέλω να τονίσω ότι είναι μία εθνική επιτυχία, η οποία κλείνει μία εκκρεμότητα 15 ετών.
Είχαν προηγηθεί 12 γύροι διαπραγματεύσεων μέχρι τον 13ο στον οποίο καταλήξαμε τελικά στη συμφωνία. Kαι πιστεύω ότι προς όλους -εντός και εκτός Ελλάδας- στέλνει ένα πολύ απλό μήνυμα, το οποίο θέλω να πιστεύω ότι πρέπει να είναι κατανοητό σε όλους: Ότι η διπλωματία όταν λειτουργεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Και ότι μόνο το Διεθνές Δίκαιο είναι αυτό το οποίο εγγυάται τελικά την αρμονική συνύπαρξη των λαών και την ειρηνική επίλυση των όποιων διαφορών έχουμε. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα θα το ακούσουν όλοι, όλες οι χώρες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οπότε από αυτής της πλευράς ήταν γουρλίδικη η Χάλκη και η Ρόδος που συνέπεσε η επίσκεψή μου με αυτήν την σημαντική για τα εθνικά συμφέροντα εξέλιξη.
Έρχομαι τώρα στα ζητήματα για τα οποία τοποθετηθήκατε. Να ξεκινήσω ευχαριστώντας σας, για τα καλά σας λόγια, αλλά η επιτυχία στην αντιμετώπιση της πρώτης φάσης του κορονοϊού, ήταν μία επιτυχία εθνική η οποία πιστώνεται σε όλους τους Έλληνες πολίτες, αλλά και σε όλους τους επαγγελματίες, ειδικά του κλάδου του τουρισμού, που πιστεύω ότι προσαρμόστηκαν με πολύ μεγάλη συνέπεια στις υποδείξεις των ειδικών. Και πρέπει να σας πω το γεγονός ότι έχουμε τουρισμό φέτος δεν ήταν καθόλου δεδομένο, όπως κάποιοι από εσάς το είπατε, πριν από τέσσερις-πέντε μήνες. Και σίγουρα θα υποδεχτούμε ένα μικρό ποσοστό των επισκεπτών, που θα περιμέναμε υπό άλλες συνθήκες. Τολμώ να πω, όμως, ότι σε αυτή τη συγκυρία είμαστε μάλλον καλύτερα από πολλούς άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς τους οποίους ανταγωνιζόμαστε και έχουν υποστεί μία ολική καταστροφή.
Για να μπορέσουμε, όμως, να συνεχίσουμε και να αξιοποιήσουμε αυτή την έστω και κουτσουρεμένη τουριστική περίοδο μέχρι το τέλος -και γιατί όχι και να μπορέσουμε να την επεκτείνουμε- απαιτείται να περιορίσουμε τώρα, εν τη γενέσει της τη νέα έξαρση την οποία έχουμε δει στα κρούσματα του κορονοϊού, η οποία -θέλω να τονίσω- δεν είναι κατά βάση μία εισαγόμενη έξαρση. Το λέω αυτό μετά λόγου γνώσης γιατί γνωρίζουμε τα στοιχεία. Δυστυχώς προέκυψε από κάποιες αμέλειες και από προκλητική αδιαφορία την οποία έδειξαν πολύ λίγοι στις υποδείξεις των ειδικών εντός της χώρας. Για αυτό και θα επιμείνουμε ότι τώρα πια που καταλάβαμε αυτό το οποίο λέγαμε από την αρχή, αλλά ίσως κάποιοι δεν ήθελαν να το ακούνε, ότι ο κορονοϊός δεν εξαφανίστηκε, είναι ακόμα μαζί μας.
Ίσως τώρα κατάλαβαν όλοι ότι αυτά τα πολύ απλά μέτρα ατομικής προστασίας τα οποία όλοι μας σεβόμαστε -και εσείς σέβεστε σήμερα εδώ φορώντας τις μάσκες σας- είναι απολύτως απαραίτητα για να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε το σημαντικό κεκτημένο, που είναι η εξαιρετική εικόνα της χώρας ως προς τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Και θέλω, με την ευκαιρία αυτή, να συγχαρώ και όλους τους υγειονομικούς μας υπαλλήλους και τον διοικητή του νοσοκομείου, αλλά και όλα τα στελέχη τα οποία υποστηρίζουν αυτή την εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία των τεστ που κάνουμε στις πύλες εισόδου.
Έχω εδώ τα στοιχεία για το Νότιο Αιγαίο. Έχουν γίνει μόνο τον Ιούλιο σχεδόν 40.000 μοριακοί έλεγχοι. Δεν ήταν εύκολο να οργανωθεί όλο αυτό το σύστημα. Και πρέπει να σας πω ότι είναι κάτι το οποίο, πέραν του ότι μας δίνει ασφάλεια γιατί γνωρίζουμε καλύτερα ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα, εκπέμπει και μία εικόνα σοβαρότητας σε κάθε επισκέπτη ο οποίος έρχεται σήμερα και βλέπει ότι η χώρα έχει μια διαδικασία πολύ πιο προηγμένη από αυτή που έχουν σχεδόν όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Όμως θέλω να επαναλάβω ότι καλούμαστε να κάνουμε δύο πράγματα ταυτόχρονα. Από τη μια να παίξουμε άμυνα, να προφυλάξουμε δηλαδή και να σώσουμε ό,τι μπορούμε από την τουριστική περίοδο και από την άλλη να παίξουμε επίθεση. Ποια είναι η επίθεση; Είναι η αξιοποίηση των πολύ σημαντικών πόρων που θα έχουμε στη διάθεσή μας για να διορθώσουμε χρόνιες παθογένειες του παρελθόντος και να οικοδομήσουμε το τουριστικό μας προϊόν σε νέες ακόμα πιο υγιείς βάσεις.
Χαίρομαι πραγματικά διότι αναγνωρίζεται από όλους τους φορείς οι οποίοι πήραν το λόγο ότι η Κυβέρνηση έσκυψε πάνω στα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας και έδωσε πολλές λύσεις. Θέλω να τονίσω ότι αυτή είναι μια δυναμική διαδικασία, η οποία συνέχεια επικαιροποιείται με βάση τα πραγματικά δεδομένα. Και θέλω να γνωρίζετε ότι υπάρχουν ακόμα οικονομικά πολεμοφόδια να στηρίξουμε τον κλάδο του τουρισμού και ειδικά τους
εργαζόμενους -θέλω να το τονίσω αυτό- στους δύσκολους μήνες που έρχονται. Αποτελεί προσωπική μου δέσμευση ότι δεν θα αφήσουμε τους εργαζόμενους στον τουρισμό, ειδικά τους εποχικά εργαζόμενους, απροστάτευτους στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Για να μπορέσουμε, με αυτό τον τρόπο, να διαφυλάξουμε όσες περισσότερες θέσεις εργασίας γίνεται, να προστατεύσουμε το εισόδημα και να πάρουμε μια βαθιά ανάσα μέχρι την επόμενη τουριστική περίοδο, η οποία -θέλω να πιστεύω, είμαι σχεδόν σίγουρος- θα είναι μια πολύ διαφορετική περίοδος από την σημερινή.
Έχω καταγράψει τα αιτήματά σας και γνωρίζουμε που υπάρχουν σήμερα δυσλειτουργίες ως προς το ζήτημα της εποχικής απασχόλησης. Είναι ζητήματα τα οποία είμαστε σε θέση να τα διορθώσουμε. Αλλά θέλω ειδικά εδώ στη Ρόδο να χαιρετίσω την πολύ αρμονική συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών, των ιδιοκτητών ξενοδοχείων και των εργαζομένων συνολικά στον κλάδο του τουρισμού. Είστε ένα παράδειγμα προς μίμηση σ’ ό,τι αφορά αυτό το οποίο αποκαλούμε εν τη ευρεία έννοια συλλογικές διαπραγματεύσεις. ότι μπορούν τελικά να λειτουργήσουν προς όφελος και των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Δεν θα κουραστώ να το λέω ότι ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών δεν γίνεται να έχουμε ικανοποιημένους ξενοδόχους και δυσαρεστημένους υπαλλήλους. Αυτό είναι πρακτικά αδύνατον. Εδώ στη Ρόδο δεν έχει συμβεί και είναι κάτι το οποίο θέλω να χαιρετίσω, διότι αντιλαμβάνεστε όλοι ότι σε μια δύσκολη συγκυρία όλοι πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να δούμε πως θα μπορέσουμε να κρατήσουμε στέρειο το κοινό μας σπίτι. Και αυτό είναι κάτι που εδώ στη Ρόδο, το κάνετε.
Υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα τα οποία τέθηκαν. Τα ζητήματα της εποχικότητας τα οποία μας απασχολούν ιδιαίτερα. Για πρώτη φορά η Κυβέρνηση αυτή έκανε ένα ορισμό εποχικότητας για να μπορέσει να δώσει πρόσθετες οικονομικές παροχές. Είπε πολύ απλά ότι όποιος έχει το 50% του τζίρου του τους τρεις μήνες του καλοκαιριού ορίζεται ως εποχική επιχείρηση. Το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει προφανώς και για επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται πιο πολύ το χειμώνα. Κάναμε, όμως, ένα πρώτο βήμα για να μπορέσουμε να οριοθετήσουμε αυτό το πρόβλημα με ένα τρόπο που να είναι οικονομικά συνεπής.
Θέλω επίσης να κάνω ιδιαίτερα αναφορά στα ζητήματα της ρευστότητας. Άκουσα από πολύ κόσμο, κυρίως μικρές επιχειρήσεις, ότι πήραν χρήματα από την επιστρεπτέα προκαταβολή και αυτό είναι κάτι το οποίο μας ικανοποιεί ιδιαίτερα, διότι ήταν ένα μέτρο πρωτοπόρο, καινοτόμο, το οποίο υλοποιήθηκε πολύ γρήγορα. Έχουμε αναζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών τα στοιχεία, είναι 40 εκατομμύρια τα οποία δόθηκαν μόνο στη Ρόδο και στην Κω σε χιλιάδες επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες για πρώτη φορά πήραν χρήματα από το Κράτος. Και πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις, ειδικά οι μικρότερες, δεν είχαν πρόσβαση στο
τραπεζικό σύστημα. Άρα, η μόνη πηγή χρηματοδότησης που είχαν σε ζεστό χρήμα – δεν αναφέρομαι σε αναστολές υποχρεώσεων για το μέλλον- ήταν η επιστρεπτέα προκαταβολή. Για αυτό και θα υπάρξει και τρίτος κύκλος, διότι κρίνουμε ότι το μέτρο αυτό είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό.
Πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία για τους δανειολήπτες να βάλουμε σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Γέφυρα» το οποίο είχε πάρα πολύ μεγάλη ανταπόκριση. Για πρώτη φορά θεσμοθετήσαμε ένα πρόγραμμα και για τους συνεπείς δανειολήπτες για να αποτρέψουμε τη δημιουργία «κόκκινων» δανείων στο μέλλον. Ακούω το επιχείρημα το οποίο αναφέρατε ότι ίσως μπορεί να επεκταθεί και πέραν των περιπτώσεων όπου έχουμε προσημείωση την πρώτη κατοικία. Πάντως, θεωρώ εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά έχουμε ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να καλύψει συμπολίτες μας οι οποίοι είχαν ως προσημείωση την πρώτη κατοικία τους και οι οποίοι είδαν αποδεδειγμένα το εισόδημά τους να μειώνεται πολύ σημαντικά ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που συνδέεται με τον κορονοϊό.
Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο θέλω να σας ξαναπώ είναι ότι μέχρι να περάσει αυτή η κρίση θα είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση. Εγρήγορση και υγειονομική, αλλά και εγρήγορση οικονομική. Και όταν κάνουμε το Ταμείο -θα μπορούμε να το κάνουμε σε ένα δύο μήνες από τώρα- θα έχουμε μία καλύτερη εικόνα της πραγματικής απώλειας του εισοδήματος, θα είμαστε έτοιμοι να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να παρέχουμε και πρόσθετα εργαλεία στήριξης σε όσους έχουν πραγματικά πληγεί από αυτή την πρωτοφανή για τα παγκόσμια δεδομένα κρίση. Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι αντίστοιχο τα τελευταία 100 χρόνια και εύχομαι πραγματικά να μην βρεθούμε στη θέση να ξαναδιαχειριστούμε μία τέτοια κρίση.
Θέλω να σας πω ότι έχουμε μία εξαιρετική σχέση και συνεργασία με την Περιφέρεια και με τον Δήμο, με όλους τους Δημάρχους της Δωδεκανήσου. Να συγχαρώ την Περιφέρεια και για την πρωτοβουλία την οποία έχει αναλάβει να στηρίξει τους τουριστικούς προορισμούς του Νοτίου Αιγαίου. Ήταν πάντα μπροστά η Περιφέρεια στα ζητήματα αυτά. Και να σας πω επίσης ότι όπως ασχολούμαστε αυτή την εποχή με τα τρέχοντα ζητήματα της καθημερινότητας αφιερώνουμε τον ίδιο χρόνο να σχεδιάζουμε το μέλλον.
Θα ξαναπώ ότι τα χρήματα τα οποία έχουμε εξασφαλίσει από την Ευρώπη είναι πάρα πολλά και είναι ίσως η τελευταία μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία που έχουμε να αλλάξουμε συνολικά τη χώρα, να εκσυγχρονίσουμε τις υποδομές μας, να δώσουμε ένα πράσινο και τεχνολογικό πρόσημο στην ελληνική οικονομία. Και προφανώς αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά πρωτίστως και τον κλάδο του τουρισμού σε όλες του τις εκφάνσεις.
Είχαμε συζητήσει στο παρελθόν για τη δυνατότητα, παραδείγματος χάριν, να δώσουμε στα ξενοδοχεία μας πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσουν να κάνουν σημαντικούς εκσυγχρονισμούς ώστε να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Τώρα θα έχουμε πολλούς περισσότερους πόρους για τέτοιου είδους δράσεις. Και είναι ίσως μια ευκαιρία -το συζητάμε και κεντρικά με τον ΣΕΤΕ- ξενοδοχεία τα οποία ήθελαν να προβούν σε μεγάλες επισκευές να το κάνουν τώρα που ούτως ή αλλιώς η ζήτηση είναι μειωμένη και να βρούμε έναν τρόπο εμείς να καλύψουμε τους εργαζόμενους ξενοδοχείων που μένουν κλειστά σε μια εποχή όπου γίνονται επισκευές. Αυτό βοηθάει όλους, βγάζει ζήτηση από την αγορά, επιτρέπει σε ξενοδοχεία που ήθελαν ούτως ή αλλιώς να κάνουν επενδύσεις να τις κάνουν τώρα που η ζήτηση είναι μειωμένη. Και ταυτόχρονα εμείς θα έρθουμε με κάποιο τρόπο να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους οι οποίοι προφανώς δεν μπορούν να εργάζονται σε ένα ξενοδοχείο το οποίο είναι κλειστό και επισκευάζεται.
Κλείνοντας, θέλω να σας ξαναπώ πόσο χαρούμενος είμαι κάθε φορά που έρχομαι στη Δωδεκάνησο. Την έχω επισκεφτεί πολλές φορές και θα εξακολουθώ να έρχομαι. Το ενδιαφέρον μου είναι εξίσου έντονο για τη Ρόδο, για την Κω, για τα μεγάλα νησιά, με το ενδιαφέρον μου για τα μικρά νησιά τα οποία μερικές φορές χρειάζονται λίγες σημειακές παρεμβάσεις. Και ξέρω πόσο ο Περιφερειάρχης έχει στηρίξει όλους τους Δημάρχους κυρίως μικρών νησιών που δεν έχουν τη δυνατότητα οι ίδιοι να ωριμάζουν έργα.
Εύχομαι και ελπίζω η επόμενή μου επίσκεψη να είναι σε ένα περιβάλλον οικονομικά τουλάχιστον πιο αισιόδοξο, να έχουμε αφήσει πίσω μας αυτή την κρίση και να μπορούμε να σχεδιάζουμε για το 2021 που εύχομαι και ελπίζω -για πολλούς και διαφόρους λόγους σημειολογικούς αλλά και ουσιαστικούς- να είναι μια εμβληματική χρονιά για τη χώρα μας, για τον ελληνικό τουρισμό, για τον τουρισμό της Δωδεκανήσου.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».