Τις επιφυλάξεις του για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο που προωθείται από το Δήμο Ρόδου, εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση, κ. Τάκης Πότσος. Έκανε λόγο για διαδικασίες “fast track” χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση.
«Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Δήμο Ρόδου έρχεται να διαχειριστεί τη δημόσια και ιδιωτική γη, να καθορίσει χρήσεις γης που θα συμβάλουν σημαντικά στις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων στην κατεύθυνση της λεγόμενης «πράσινης» ανάπτυξης, των αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, της ενίσχυσης του συγκριτικού πλεονεκτήματος της περιοχής μας, δηλαδή του τουρισμού.
Έρχεται να θεσμοθετήσει τις νέες ανάγκες του κεφαλαίου στις σημερινές συνθήκες για τις επενδυτικές δραστηριότητες, ώστε να εξασφαλίζονται σχεδιασμένα και απρόσκοπτα τα υπερκέρδη τους.
Έρχεται να σχεδιάσει υποδομές, όχι για τις λαϊκές ανάγκες, αλλά για την υποστήριξη των σχεδίων της παραπέρα εμπορευματοποίησης της γης, για τη μεγαλύτερη απόδοση των επενδύσεων και την αύξηση των κερδών των τουριστικών επιχειρήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι βασικές προτάσεις της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου έχουν ήδη ενσωματωθεί στην προμελέτη του ΤΠΣ (όπως η ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης αλλά όχι της ανέγερσης νέων ξενοδοχείων 4* και 5* στις περιοχές ελέγχου, η θέσπιση ζωνών πολεοδομικών κινήτρων για δημιουργία οικισμών-γκέτο για τους εποχικά εργαζόμενους κ.ά.).
Από την άποψη αυτή το ΤΠΣ δεν είναι ένα τεχνοκρατικό ζήτημα, δεν είναι ουδέτερο, δε μπορούμε να λέμε «επιτέλους υπάρχει σχέδιο». Το αστικό κράτος, η κυβέρνηση σχεδιάζει για να υπάρχουν προσανατολισμοί στην εφαρμογή της πολιτικής της. Το ερώτημα που είναι σωστό να μπαίνει είναι για ποιόν; Ποιόν εξυπηρετεί; Και από αυτήν την άποψη, η οργάνωση του κοινωνικού χώρου είναι καθαρά ταξικό ζήτημα, βαθύτατα πολιτικό», είπε ο κ. Πότσος και συμπλήρωσε ότι:
«Το ΤΠΣ έρχεται σε συνέχεια της μεταφοράς στο ΤΑΙΠΕΔ και της ιδιωτικοποίησης των φιλέτων της δημόσιας γης, έρχεται σε συνέχεια της κατάργησης του άρθρου 3 του κτηματολογικού κανονισμού για τη χάραξη του αιγιαλού και της παραλίας, χαρίζοντας στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μία τεράστια παραλιακή ζώνη, η οποία αγκαλιάζει το σύνολο όλου του νησιού.
Η διαδικασία της ολοκλήρωσής του είναι Fastrack. Η εταιρεία η οποία ανέλαβε τη μελέτη με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου έδωσε τελεσίγραφο να πουν οι φορείς τη γνώμη τους εντός 5 ημερών».
Ο κ. Πότσος σημείωσε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση δεν μπορεί να συμφωνήσει, δεν μπορεί να ταυτιστεί ούτε με τις διαδικασίες, πολύ περισσότερο με το περιεχόμενο μιας μελέτης η οποία δε λαμβάνει υπόψη της τις λαϊκές ανάγκες.