Εχει χαθεί το μέτρο • Προγραμματίζεται συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής που έχει προκαλέσει θόρυβο
Την 12η Αυγούστου 2024, στην κορύφωση της θερινής περιόδου, η δημοτική αρχή του Δήμου Ρόδου, αποφάσισε να φέρει προς συζήτηση ενώπιον της δημοτικής επιτροπής θέμα αναστολής της λειτουργίας και αφαίρεσης των αδειών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στο νησί της Ρόδου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εκκρεμεί η εξέταση 17 περιπτώσεων του είδους ενώ σε 5 εξ’ αυτών κινήθηκε πρόσφατα διαδικασία εξηγήσεων από την Πολεοδομία κατόπιν συσκέψεως που προηγήθηκε με συναρμόδιους φορείς.
Η πρόθεση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει σε λήψη μέτρων του είδους σε ορισμένα από τα πλέον δημοφιλή και κεντρικά καταστήματα του νησιού έχει προκαλέσει θόρυβο.
Ο χρόνος που επελέγη για την λήψη των μέτρων είναι εξαιρετικά ακατάλληλος και πρόκειται, ανεξαρτήτως των λόγων που λαμβάνονται, να προκαλέσει δυσφήμιση στο νησί ως προορισμό.
Διαπιστώθηκε στο μεταξύ ότι ενώ στην υπόλοιπη χώρα λαμβάνονται μέτρα για να μην διαταραχθεί η τουριστική περίοδος με αποφάσεις του είδους και νομοθετούνται έστω και με τροπολογίες προσωρινές λύσεις, όπως την προηγούμενη εβδομάδα που ελήφθη μέριμνα για αυθαίρετες κατασκευές από δήμους που εκμισθώθηκαν σε ιδιώτες, στην περίπτωση της Ρόδου, τόσο οι κοινοβουλευτικοί μας εκπρόσωποι όσο και οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν ενεργούν με ανάλογο τρόπο.
Στην περίπτωση της Ρόδου έχει χαθεί στην κυριολεξία το μέτρο, τόσο από πλευράς μερίδας των επιχειρηματιών όσο και από τους εντεταλμένους για την επιβολή των κυρώσεων σ’ αυτούς, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται καταστάσεις εξαιρετικά θορυβώδεις και δραστικές, που προκαλούν βλάβη στο τουριστικό προϊόν συνολικά εξαιτίας και του χρόνου που λαμβάνονται.
Στο μεταξύ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ακόμη μια προκαταρκτική εξέταση κατά παντός υπευθύνου ιδιώτη αλλά και αιρετού και υπηρεσιακού παράγοντα του Δήμου Ρόδου, για την διαπίστωση τυχόν τελέσεως των αδικημάτων της παράνομης επέμβασης σε ιστορικό μνημείο, μεταβολή αιγιαλού και παραλίας, αυτογνώμονη κατάληψη δημοσίου τμήματος και παράβασης καθήκοντος.
Εχουν ήδη κληθεί σε ανωμοτί κατάθεση αιρετοί ενώ σε παραγγελία της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου έχει ζητηθεί να ληφθούν καταθέσεις:
-Του προϊσταμένου Εφορείας Αρχαιοτήτων αλλά και του προϊστάμενου της υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων Δωδεκανήσου για τις προϋποθέσεις παραχώρησης χρήσης αιγιαλού – παραλίας, για την παράνομη επέμβαση σε ιστορικό διατηρητέο μνημείο αρχαιολογικού χώρου που έγινε, την ύπαρξη παραχώρησης αιγιαλού – παραλίας χωρίς την προηγούμενη έγκριση της Υπηρεσίας τους / ΥΠΠΟ, όπως επίσης κι εάν οι κατασκευές σε από 30-6-2023 έγγραφο του Τμήματος Προστασίας Νεότερων Μνημείων και Κινητών Πολιτιστικών Αγαθών Δωδεκανήσου αλλοιώνουν ή επηρεάζουν το ιστορικό διατηρητέο μνημείο.
-Ζητήθηκε ακόμη να επισυναφθεί στην δικογραφία πιστοποιητικό δικονομικής πορείας δικογραφιών που σχηματίσθηκαν κατόπιν δύο πρωτοκόλλων κατεδάφισης της Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσων τα έτη 2021 και 2022 και αντίγραφο του τυχόν συνταχθέντος κατηγορητηρίου ή διάταξης.
Ανωμοτί εξηγήσεις ζητήθηκαν από τους υπαίτιους που προέβησαν στην παραχώρηση χρήσης δημοσίου χώρου – αιγιαλού – παραλίας, εντός του οποίου βρίσκεται μνημείο, χωρίς να προηγηθεί έγκριση του ΥΠΠΟ (όσων υπέγραψαν για την παραχώρηση), του νομίμου εκπροσώπου του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και για τα αδικήματα της παράνομης επέμβασης σε ιστορικό μνημείο, της μεταβολής αιγιαλού – παραλίας, της αυτογνώμονης κατάληψης δημοσίου κτήματος.
Αρμόδια παράγοντας της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων έκρινε μάλιστα και κατέθεσε σχετικά ότι κατασκευές που έχουν γίνει στο ακίνητο επηρεάζουν την εικόνα του.
Πολύ σωστά γίνονται όλα αυτά. Δυσφήμιση αποτελεί η παρανομία, η εκκωφαντική μουσική, η ασυδοσία. Το ελληνικό καλοκαίρι έχει χάσει το νόημα του.