Ειδήσεις

Κομισιόν: Πως θα κατανεμηθούν 120.000 πρόσφυγες-0λάντ: Είναι μια δραματική, σοβαρή κρίση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στη Γερμανία και τη Γαλλία να υποδεχθούν 31.443 και 24.031 πρόσφυγες αντιστοίχως ώστε να ανακουφίσουν τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες της πρώτης γραμμής (Ιταλία, Ελλάδα και Ουγγαρία) καθώς επιταχύνεται η μεταναστευτική κρίση, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο μια ευρωπαϊκή πηγή.

Ο αριθμός των “24.000 προσφύγων” για τη Γαλλία επιβεβαιώθηκε από τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Παρίσι. Η Γαλλία θα υποδεχθεί “24.000 πρόσφυγες” τα δύο επόμενα χρόνια, διευκρίνισε ο Ολάντ.

“Θα το κάνουμε”. “Είναι μια κρίση”, είναι “δραματική, είναι σοβαρή”, αλλά “μπορεί να ελεγχθεί και αυτό θα γίνει”, πρόσθεσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.

Η Επιτροπή και ο επικεφαλής της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα προτείνουν μεθαύριο, Τετάρτη, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την κατανομή 120.000 προσφύγων τα δύο επόμενα χρόνια για να αντιμετωπισθεί η μαζική εισροή μεταναστών. Η πρόταση αυτή θα προστεθεί στη μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων που ανακοινώθηκε τον Μάιο και η οποία δεν αφορά παρά την Ιταλία και την Ελλάδα.

Η Γερμανία (26,2%), η Γαλλία (20%) και η Ισπανία (12,4%, δηλαδή 14.931 πρόσφυγες) πρόκειται να υποδεχθούν τη μεγαλύτερη αναλογία προσφύγων, σύμφωνα μ’ αυτή τη νέα πρόταση.

Πιο συγκεκριμένα, η Γαλλία πρόκειται να υποδεχθεί περίπου 10.000 πρόσφυγες που αποβιβάσθηκαν στις ελληνικές ακτές, 10.800 που έφθασαν στην Ουγγαρία και 3.100 που έφθασαν στην Ιταλία.

Η Γερμανία, από την πλευρά της, θα υποδεχθεί περίπου 13.200 πρόσφυγες που έφθασαν στην Ελλάδα, 14.100 στην Ουγγαρία και περισσότερους από 4.000 που έφθασαν στην Ιταλία, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πηγή.

Επιβεβαιώνοντας τους αριθμούς που είχαν δημοσιευθεί στην ολλανδική εφημερίδα de Volkskrant, η πηγή δήλωσε πως η Επιτροπή σχεδιάζει επίσης να θέσει την Τουρκία και όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που δεν είναι μέλη της ΕΕ σ’ έναν νέο κατάλογο “ασφαλών” χωρών, ενδεχόμενα αιτήματα για άσυλο πολιτών των οποίων θα εξετάζονται με ταχύτητα ώστε να επιταχύνεται η απέλαση των περισσοτέρων εξ αυτών.

Στο μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε ότι η Γερμανία θα αλλάξει από τη μαζική εισροή των προσφύγων, δεσμευόμενη να εργασθεί ώστε οι αλλαγές αυτές να είναι “θετικές” για τη χώρα.

“Αυτό που ζούμε είναι κάτι που θα συνεχίσει να μας απασχολεί τα χρόνια που έρχονται, να μας αλλάξει, και θέλουμε αυτή η αλλάγή να είναι θετική και πιστεύουμε ότι μπορούμε να το καταφέρουμε”, είπε.

Η κα. Μέρκελ ευχαρίστησε τους εθελοντές που διαχειρίσθηκαν την μαζική εισροή εξαντλημένων προσφύγων το σαββατοκύριακο και πρόσθεσε ότι μία ευρωπαϊκή απάντηση στην προσφυγική κρίση είναι επείγουσα.

Η εικόνα της Γερμανίας που έδωσαν αυτό το σαββατοκύριακο οι μέσοι Γερμανοί για την υποστήριξη των εισερχομένων προσφύγων μας κάνει υπερήφανους για τη χώρα μας, πρόσθεσε η Αγγελα Μέρκελ η οποία τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ότι δεν πρόκειται λίγες ευρωπαϊκές χώρες να φέρουν το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου. Και οι δύο ζήτησαν να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στην κρίση.

Τέλος, η γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την πεποίθησή της ότι η η χώρα της θα μπορέσει να υποδεχθεί και να ενσωματώσει τους πρόσφυγες που φθάνουν κατά χιλιάδες. Ακόμα, η Μέρκελ ζήτησε να υπάρξει “μια προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν θα τα καταφέρουμε παρά μόνο μέσω της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης”, είπε χαρακτηριστικά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου