Την απόφαση ανάθεσης μελέτης και αδειοδότησης του υδατοδρομίου της Καρπάθου υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, η ίδρυση και η λειτουργία του οποίου θα δημιουργήσει μια σημαντική αναπτυξιακή προοπτική για το νησί μας, αφού θα ενισχυθεί ο τομέας του τουρισμού και θα δημιουργηθούν νέα δεδομένα στον τομέα των μεταφορών.
Ο κ. Χατζημάρκος, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για την ίδρυση και λειτουργία υδατοδρομίων σε όλα σχεδόν τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, μαζί με την απόφαση για το υδατοδρόμιο της Καρπάθου υπέγραψε και για τα υδατοδρόμια της Ρόδου, της Σύμης, του Καστελόριζου και της Χάλκης ενώ από τον Απρίλιο είχε υπογράψει για τα νησιά της Καλύμνου, της Λέρου, των Λειψών, της Αμοργού και της Μήλου και αναμένεται σύντομα να υπογράψει και για την Κάσο.
Όπως είναι γνωστό, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου χρηματοδοτεί με 150.000 ευρώ κάθε νησί, για την ίδρυση, κατασκευή και λειτουργία των υδατοδρομίων. Για το νησί μας η πρόταση που υπάρχει είναι το υδατοδρόμιο να λειτουργήσει στη Βόρεια Κάρπαθο προκειμένου να υπάρξει και στο Βόρειο τμήμα του αεροπορική συγκοινωνία.
Η δημιουργία του δικτύου υδατοδρομίων στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες που ιεράρχησε η νέα περιφερειακή αρχή του κ. Γιώργου Χατζημάρκου και η οποία ξεκίνησε να υλοποιείται άμεσα, με την ανάληψη των καθηκόντων της τον περασμένο Σεπτέμβριο. Μέχρι σήμερα, ένα χρόνο μετά, οι διαδικασίες προχωρούν χωρίς καθυστερήσεις, με στόχο τα πρώτα υδατοδρόμια στο Νότιο Αιγαίο να λειτουργήσουν εντός του 2016.
Σκοπός της Περιφέρειας είναι να κατασκευαστούν υδατοδρόμια σε όσο γίνεται περισσότερα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, όπου, λόγω του πολυνησιακού χαρακτήρα τους, η χρήση υδροπλάνων είναι απολύτως αναγκαία, για την καλύτερη κάλυψη των μεταφορικών αναγκών.
Η πρωτοβουλία αυτή, αναμένεται να λειτουργήσει ενισχυτικά στο γενικότερο στρατηγικό πλάνο της Περιφέρειας για την στήριξη και περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ειδικά στις σημερινές συνθήκες κρίσης, βασική παράμετρος του οποίου είναι η εύκολη προσβασιμότητα και στα μικρότερα νησιά της Περιφέρειας.
Ως εκ τούτου, η ίδρυση υδατοδρομίων δημιουργεί μια σημαντική αναπτυξιακή προοπτική, αφού ενισχύεται ο τομέας του τουρισμού που αποτελεί για τα νησιά βασικό πυλώνα ανάπτυξης, ενώ δημιουργείται ένα σημαντικό πεδίο επένδυσης με σημαντικά οφέλη, ιδιαίτερα για τις νησιωτικές κοινωνίες.
Το υδροπλάνο, ως πολυχρηστικό μέσο, συμβάλλει στην ενδοπεριφερειακή σύνδεση και μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο, όχι μόνο στον τομέα του τουρισμού, αλλά και για να καλύψει πάγιες ανάγκες των μόνιμων κατοίκων των μικρών νησιών.
______________________________________________________