Σχεδόν ένας στους τέσσερις πρωτοετείς φοιτητές αναζητεί συγκάτοικο, καθώς με τα στοιχεία των μεσιτικών γραφείων να δείχνουν πως το ποσοστό των νεοεισαχθέντων φοιτητών που επιλέγει τη συγκατοίκηση υπολογίζεται στο 20% – 25%.
Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά το 2012, την τάση της συγκατοίκησης άρχισαν να την ασπάζονται και οι πρωτοετείς φοιτητές όπου επιλέγουν να συγκατοικήσουν με συμμαθητές από το σχολείο που έχουν περάσει στην ίδια πόλη.
Πλέον το φαινόμενο της συγκατοίκησης συνεχώς αυξάνεται κάθε χρόνο με διψήφιους αριθμούς.
Ο βασικός λόγος που επιλέγουν τη συγκατοίκηση δε είναι άλλος από τη δυνατότητα να μοιράζονται τα έξοδα με στόχο να μην επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό που συνεχώς συρρικνώνεται. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που στην Αθήνα ενώ ο ένας πρωτοετής σπουδάζει στη Πανεπιστημιούπολη και ο άλλος στο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, να επιλέγουν να συγκατοικήσουν. Προτιμούν κατά κύριο λόγο περιοχές κάπου στη μέση με καλή συγκοινωνία ώστε να εξυπηρετούνται.
“Το φαινόμενο της συγκατοίκησης παρατηρείται κατά κύριο λόγο σε επαρχιακές πόλεις που δεν διαθέτουν πολλά ακίνητα κατάλληλα για φοιτητές που να βρίσκονται πλησίον της σχολής, καθώς και σε μεγαλύτερες πόλεις που τα ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την εκάστοτε σχολή είναι περιζήτητα και μισθώνονται γρήγορα και σε υψηλότερες τιμές” υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος του πανελλαδικού κτηματομεσιτικού δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας.
“Δεν είναι λίγες οι φορές που ένα δυάρι μπορεί να κοστίζει όσο ένα τριάρι ή ένα τεσσάρι ακίνητο παλαιότερης κατασκευής. Έτσι, φοιτητές αναζητούν δύο ή τρεις συγκατοίκους και ενοικιάζουν ένα σπίτι 3 – 4 δωματίων. Έτσι, αν μισθωθεί διαμέρισμα τριών δωματίων με 400 – 450 ευρώ το ενοίκιο μοιράζεται από 133 έως 150 ευρώ, ομοίως και τα λοιπά έξοδα. Αν όμως, επιλεγεί μια γκαρσονιέρα, το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο για τον κάθε φοιτητή ξεχωριστά”.
Οι τριτοετείς και οι τελειόφοιτοι των σχολών, φοιτητές που πλέον έχουν δημιουργήσει τη δική τους παρέα μέσα στα χρόνια της φοίτησης και γνωρίζονταν, αποτελούσαν τα παλαιότερα χρόνια τους υπερασπιστές της συγκατοίκησης, αλλά τα τελευταία χρόνια η εικόνα αλλάζει.
Από 5% έως 15% η πτώση στα ενοίκια
Οσον αφορά στις τιμές των κατοικιών που αναζητούν οι νέοι φοιτητές, ο κ. Μπάκας υποστηρίζει πως τα μισθώματα έχουν υποχωρήσει σε σχέση με πέρυσι από 5% – 10% για παλαιά ακίνητα, ενώ η πτώση για ακίνητα μετά το 2007 – 2008 αγγίζει το 15%.
Ενα άλλο φαινόμενο που καταγράφεται φέτος είναι και η αναζήτηση γκαρσονιέρας ή μικρού διαμερίσματος (δυάρι) προκειμένου οι γονείς να το αγοράσουν ώστε “να γλιτώσουν το ενοίκιο”. Στην αγορά ακινήτων επισημαίνουν πως κυρίως στην Αθήνα μπορούν να εντοπιστούν τέτοια ακίνητα με τιμές από 10.000 – 25.000 ευρώ τα οποία μπορούν να αγοραστούν ως στέγη νέων φοιτητών.
Επίσης, η φετινή χρονιά, ευνοεί τους γονείς που διαθέτουν ρευστότητα και έχουν τη δυνατότητα να προκαταβάλλουν σε μετρητά τα μισθώματα όλου του έτους αποκομίζοντας μια έκπτωση της τάξεως του 10 – 15% αλλά το μισθωτήριο να έχει έναρξη μετά τις 20 – 25/9 με σκοπό να εξοικονομήσουν ενοίκια και τρέχοντες λογαριασμούς.
Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δέχονται αυτή τη πρόταση εφόσον θα έχουν εξασφαλίσει σε μετρητά τα ετήσια μισθώματα.
euro2day.gr