«Οι σκοτεινές μέρες βρίσκονται μπροστά μας –και όχι λόγω των σχεδίων της Κομισιόν για κατάργηση της αλλαγής της ώρας»
«Μόλις δέκα ημέρες μετά, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν σε μια σύνοδο στο Σάλτσμπουργκ, για να συζητήσουν την αντιμετώπιση του διχαστικού ζητήματος της μετανάστευσης – ένα από τα πιθανά ναυάγια πριν τις εκλογές του ευρωκοινοβουλίου τον Μάιο» τονίζει και συμπληρώνει πως «το Brexit αποτελεί κι αυτό ακόμα ένα από τα ακανθώδη ζητήματα της ΕΕ».
«Υπάρχει επίσης ο αναπόφευκτος κίνδυνος να αρχίσουν να συγκρούονται τα μεγάλα ζητήματα μεταξύ τους. Η λαϊκιστική κυβέρνηση στη Ρώμη, για παράδειγμα, απείλησε να ασκήσει βέτο στην τελική συμφωνία προϋπολογισμού, εάν άλλες χώρες δεν “πάνε με τα νερά τους” όσον αφορά στο μεταναστευτικό. Ενώ η κυβέρνηση έχει μαλακώσει τη γραμμή της, στις Βρυξέλλες η προειδοποίηση ήταν σαφής: Τα πάντα επηρεάζουν τα πάντα» υπογραμμίζει το Politico.
«Εάν υπάρχει ένα κοινό νήμα στο εμπόδιο των πολιτικών και των λειτουργικών προκλήσεων, είναι η διαρκής – αλλά τώρα εντεινόμενη – ένταση μεταξύ των συλλογικών συμφερόντων της ΕΕ και των εθνικών συμφερόντων των μελών της. “Ακούμε πολύ: Πρώτα η Πολωνία, πρώτα η Ουγγαρία, πρώτα η Ιταλία», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ. “Εάν τα κράτη μέλη ξεκινήσουν να βάζουν πρώτα τα γυμνά εθνικά τους συμφέροντα, θα είναι πολύ, πολύ δύσκολο”» συμπληρώνει.
Το μεταναστευτικό ήρθε για να μείνει
Το Brexit μπορεί να είναι η πιο πιεστική πρόκληση με τις πιο δύσκολες προθεσμίες, αλλά πολλοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ ανέφεραν ότι αναμένουν ότι η μετανάστευση θα είναι το πολιτικό πρόβλημα που λυγίζει περισσότερο στο ύφασμα του μπλοκ. Η Αυστρία, η οποία σήμερα ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, έχει θέσει τη μετανάστευση ως θέμα της διάσκεψης κορυφής των ηγετών της ΕΕ στο Σάλτσμπουργκ στις 20 Σεπτεμβρίου.
Από τότε έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος και τα έθνη της ΕΕ δεν έχουν ουσιαστικά κανένα συμφέρον να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα, ακόμη και για την εφαρμογή της συμφωνίας του Ιουνίου. Τελικά, απαιτείται μια συναίνεση για την αναθεώρηση των κανόνων ασύλου του ευρωπαϊκού μπλοκ. Ωστόσο, η διαμάχη μεταξύ των λειτουργιών της ΕΕ είναι τόσο έντονη και το χάσμα ανάμεσα σε μερικές χώρες είναι τόσο μεγάλο, που υπάρχει ακόμη συζήτηση μεταξύ διπλωματών σχετικά με την ανάγκη επανεγγραφής σημαντικών διεθνών συμβάσεων για την προστασία των προσφύγων ώστε να διευκολυνθεί η επιστροφή τους στις χώρες προέλευσής τους.
«Το μεταναστευτικό ήρθε για να μείνει» ανέφερε ένας ευρωπαίος διπλωμάτης στην Politico. «Μέχρι τις ευρωεκλογές, όλα θα περιστρέφονται γύρω από αυτό».
Το αιώνιο ζήτημα του Brexit
Σε αντίθεση με το μεταναστευτικό, το Brexit, για πολλές χώρες αποτελεί ζήτημα εξωτερικής πολιτικής.
Οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα έχουν κολλήσει σε πολλά σημεία, αλλά δεν είναι πλέον αμφιλεγόμενες παρά το ζήτημα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας.
Οι Βρυξέλλες ζήτησαν να υπάρξει μια προσωρινή διάταξη στην επίσημη σύμβαση απόσυρσης που θα διατηρούσε ουσιαστικά τη Βόρεια Ιρλανδία στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ, ελλείψει ευρύτερης συμφωνίας για την αποτροπή ενός σκληρού συνόρου στη νήσο της Ιρλανδίας.
«Το μεταναστευτικό έχει μετατοπίσει την ΕΕ προς την άκρα δεξιά»
Σύμφωνα με το Politico, o γερμανός ευρωβουλευτής Νταβίντ ΜακΆλιστερ, δήλωσε ότι αναμένει ότι οι εκλογές θα διαμορφωθούν ως μια βασική μάχη ανάμεσα στους πιστούς στο σχέδιο της ΕΕ και το ευρωσκεπτικό. «Ο λαϊκισμός θα αποτελέσει πρόκληση στις ευρωπαϊκές εκλογές», είπε. «Η προεκλογική εκστρατεία θα είναι ένας αγώνας μεταξύ των μετριοπαθών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων της λογικής, αφενός, και των άλλων ριζοσπαστικών δυνάμεων της δεξιάς και της αριστεράς εναντίον της Ευρώπης».
Ο ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε ότι όλα θα περιοριστούν στη μετανάστευση. «Η μετανάστευση είναι το κρίσιμο σημείο. Είναι η μετανάστευση που έχει μετατοπίσει την Ευρώπη προς την άκρα δεξιά. Είναι η μετανάστευση που επηρεάζει μας όλους».