Ποινή φυλάκισης 4 μηνών με 3ετή αναστολή επέβαλε χθες το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου σε έναν αλλοδαπό εργολάβο οικοδομών που κρίθηκε ένοχος με δύο ελαφρυντικά (πρότερου σύννομου βίου και ειλικρινούς μεταμέλειας) ηθικής αυτουργίας σε απόπειρα υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης σε πτυχή σκανδάλου εικονικής ασφάλισης υπαλλήλων.
Η δίωξη για υφαρπαγή ψευδούς βεβαιώσεως κατ’ εξακολούθηση τελελεσμένη και σε απόπειρα στον αυτουργό του εγκλήματος έπαυσε λόγω θανάτου.
Η υπόθεση αφορά πτυχή μιας σοβαρής υπόθεσης φοροδιαφυγής και εικονικής ασφάλισης εργαζομένων μέσω ΕΠΕ, που χαρακτηρίστηκε ανύπαρκτη.
Ο εκλιπών ήταν νόμιμος εκπρόσωπος ΕΠΕ, η οποία είχε παύσει την παραγωγική της δραστηριότητα ήδη από το έτος 2012 και ως εκ τούτου δεν απασχολούσε προσωπικό. Εμφανίστηκε να απασχολούσε πραγματικά ως εργαζόμενους σε εστιατόριο ιδιοκτησίας τρία άτομα που ζήτησαν από υπαλλήλους του ΕΦΚΑ παραλαβή δήλωσης και την έπανενεργοποίηση της δυνατότητας ηλεκτρονικής υποβολής ΑΠΔ μέσω διαδικτύου, δυνατότητα η οποία είχε απενεργοποιηθεί ήδη από το έτος 2012.
Εν συνεχεία, αφού πείσθηκαν οι αρμόδιοι υπάλληλοι και ενεργοποίησαν τη δυνατότητα υποβολής ΑΠΔ μέσω διαδικτύου, ο εκλιπών φέρεται να υπέβαλε ΑΠΔ για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο 2016, δηλώθηκαν δε με αυτές εισφορές συνολικού ύψους 54.957,01€, που αφορούσαν δήθεν απασχόληση στην ανωτέρω Μ.ΕΠΕ εξήντα δύο εργαζομένων τους οποίους ουδέποτε απασχόλησε πραγματικά ο κατηγορούμενος, αφού τριάντα ένα εξ αυτών εργάζονταν πραγματικά στην επιχείρηση του δεύτερου κατηγορουμένου εργολάβου.
Οι 62 υπάλληλοι που ασφαλίστηκαν εικονικώς είχαν ειδικότητες ξυλουργών, λουστραδόρων, γυψοσανιδάδων, σερβιτόρων, μαγείρων, β.σερβιτόρων, μουσικών και τραγουδιστών.
Με τον τρόπο αυτό ο πρώτος κατηγορούμενος παραπλάνησε τους αρμόδιους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ/ΙΚΑ περί του ό,τι οι ανωτέρω εργαζόμενοι απασχολούντο τάχα στην ανωτέρω Μ.ΕΠΕ και πέτυχε έτσι να εκδοθούν από τον ανωτέρω ασφαλιστικό φορέα Πράξεις Επιβολής Εισφοράς (ΠΕΕ), ήτοι δημόσια έγγραφα στα οποία βεβαιωνόταν ψευδώς ότι η εν λόγω Μ.ΕΠΕ απασχολούσε πραγματικά τους ανωτέρω εργαζομένους και ότι οφείλονταν, λόγω της ανωτέρω απασχόλησης, αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές.
Ο εργολάβος, φέρεται να προκάλεσε στον πρώτο την απόφαση να εκτελέσει την άδικη πράξη που εκείνος διέπραξε.
Ο εκπρόσωπος μονοπρόσωπης εταιρείας της Ρόδου, που βρέθηκε στο επίκεντρο της έρευνας είχε υποστηρίξει εν ζωή ότι το έτος 2009 ξεκίνησε την επαγγελματική του δραστηριότητα με τη λειτουργία εστιατορίου και τον επόμενο χρόνο επέκτεινε τον κύκλο των εργασιών του και σε κατασκευαστικές εργασίες επί ακινήτων.
Με έναν αλλοδαπό εργολάβο, όπως είπε, είχε επαγγελματική συνεργασία που συνίστατο στην ανάληψη και εκτέλεση διαφόρων κατασκευαστικών έργων κυρίως σε ξενοδοχειακές μονάδες στη Ρόδο, έργα τα οποία εκτελέστηκαν εις το ακέραιον και τα εργολαβικά αυτών με τις αντίστοιχες και απαιτούμενες επιμετρήσεις βρίσκονται κατατεθειμένα στην αρμόδια ΔΟΥ Ρόδου.
Ο εργολάβος, όπως υποστήριξε, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους και κατά την διάρκεια της εκτέλεσης των έργων που είχαν αναλάβει σε διάφορα ξενοδοχεία της Ρόδου του ζήτησε, επειδή είχε ήδη ο ίδιος μεγάλο πρόβλημα με τον ΕΦΚΑ, να ασφαλίσει στην δική του εταιρεία για χρονικό διάστημα 4-5 μηνών, περίπου 62 εργαζομένους προκειμένου να είναι εξασφαλισμένος στην ενδεχόμενη περίπτωση ελέγχου από τον ΕΦΚΑ.
Ο 73χρονος, που πλέον δεν βρίσκεται στη ζωή, υποστήριξε ότι τον συνέδραμε και από τον μήνα Φεβρουάριο 2016 έως και τον Ιούνιο 2016 ασφάλισε 62 εργαζομένους τους οποίους είχε απολύσει ήδη ο εργολάβος, προκειμένου να μην χάσουν την ασφάλισή τους.
Ισχυρίστηκε επίσης ότι οι αντίστοιχες συμβάσεις δανεισμού εργαζομένων λόγω λάθους του τότε απασχολούμενου στην επιχείρησή του λογιστή, δεν αναρτήθηκαν στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», αλλά καταρτίσθηκαν.
Διατείνεται ακόμα ότι οι 62 εργαζόμενοι εργάστηκαν κανονικά στα χρονικά διαστήματα που ήταν ασφαλισμένοι στην εκτέλεση έργων ανακατασκευής διαφόρων ξενοδοχείων, ενώ το γεγονός ότι 23 από αυτούς δήλωσαν ότι δεν εγνώριζαν τον ίδιο αλλά τον εργολάβο, το χαρακτηρίζει απολύτως λογικό αφού επρόκειτο για εργασίες που εκτελούσαν υπό τις εντολές και οδηγίες του εργολάβου.
Υποστηρίζει ακόμη ότι ο ΕΦΚΑ, καθότι προχώρησε σε πράξεις ακύρωσης των ασφαλίσεων όλων των ως άνω εργαζομένων, δεν υπέστη καμία απολύτως ζημία από τις υποτιθέμενες εικονικές ασφαλίσεις
Λόγω ασθένειάς του, όπως είπε, φαίνεται ασυνεπής στις οικονομικές υποχρεώσεις του προς το Δημόσιο.
Αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έγιναν εικονικές ασφαλίσεις, τονίζοντας ότι η ασφάλιση ήταν πραγματική και αντιστοιχούσε στις εργασίες που προσέφεραν οι εργαζόμενοι σε εκτέλεση των εργολαβιών που είχαν συνάψει με τον εργολάβο για 3 ξενοδοχεία κατά τη διάρκεια του έτους 2016.
Ο εργολάβος από την άλλη διατείνεται ότι τον πλησίασε ένας τρίτος ο οποίος είχε αναλάβει με υπεργολαβία έργο του και μεθόδευσε την όλη υπόθεση χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει τι είχε κάνει.
Σημειώνεται ότι ο εργολάβος δεν μπορούσε λόγω οφειλών να υποβάλει ηλεκτρονικά ΑΠΔ.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Ακης Δημητριάδης.
https://www.dimokratiki.gr/07-09-2021/katadiki-ergolavoy-poy-eneplaki-se-ptychi-skandaloy-me-eikonikes-asfaliseis-ypallilon/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.