Τοπικές Ειδήσεις

Με «άρωμα Ρόδου» έκανε την πρεμιέρα το τηλεριάλιτι μαγειρικής «Top Chef»

Με άρωμα… Ρόδου και έντονες γεύσεις από τα Δωδεκάνησα έκανε πρεμιέρα στον ΣΚΑΪ το πολυαναμενόμενο τηλεριάλιτι μαγειρικής “Top Chef” στο οποίο συμμετέχουν δύο καταξιωμένοι σεφ με καταγωγή από το νησί μας.
Πρόκειται για την 26χρονη Ειρήνη Γιωργουδιού και τον 44χρονο Βαγγέλη Μορφινό, οι οποίοι έχουν ήδη να επιδείξουν λαμπρή σταδιοδρομία εντός και εκτός Ελλάδας και πλέον έχουν βάλει στο στόχαστρό τους το τρόπαιο του “Top Chef” και το έπαθλο των 100.000 ευρώ!
Μάλιστα, κατά την πρεμιέρα του τηλεριάλιτι, όταν οι παίκτες κλήθηκαν να μαγειρέψουν ένα πιάτο που τους χαρακτηρίζει, το πιάτο της Ειρήνης Γιωργουδιού, που επέλεξε να μαγειρέψει ψαρόσουπα, ψηφίστηκε από τους κριτές ως το καλύτερο. Πολύ καλές κριτικές πήρε και το πιάτο του Βαγγέλη Μορφινού, ο οποίος επέλεξε να μαγειρέψει «ροδίτικα πουγκιά», τις παραδοσιακές χορτοπίτες της γιαγιάς που συνήθως τις έψηνε στο τζάκι, επαναφέροντας μνήμες από τα παιδικά χρόνια πολλών Ρόδιων που παρακολούθησαν το βράδυ της Κυριακής την εκπομπή.
Οι διαγωνιζόμενοι καθημερινά θα παίρνουν μέρος σε απαιτητικές δοκιμασίες και θα κληθούν να συνεργαστούν, να αναμετρηθούν και να αποδείξουν ότι αξίζουν να παραμείνουν στον διαγωνισμό μέχρι τέλους.
Ο Γιώργος Βενιέρης, ο Γκίκας Ξενάκης, και ο Αστέριος Κουστούδης, τρεις καταξιωμένοι σεφ που έχουν διακριθεί στο χώρο της γαστρονομίας, αξιολογούν τους 15 υποψήφιους Top Chef και κρίνουν το μέλλον τους στον διαγωνισμό.


Η Ειρήνη Γιωργουδιού
Η 26χρονη πολλά υποσχόμενη μαγείρισσα από τη Ρόδο, Ειρήνη Γιωργουδιού, έχει πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό της, μεταξύ των οποίων και την πρωτιά στον γαστρονομικό διαγωνισμό για τον «Καλύτερο νεαρό σεφ της Ευρώπης 2019».
Τον διαγωνισμό είχε συνδιοργανώσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019, με το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τέχνης και Τουρισμού (IGCAT), στο ξενοδοχείο Rodos Palace, στη Ρόδο. Η Ειρήνη Γιωργουδιού εκπροσωπούσε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Η ταλαντούχα νεαρή σεφ, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων & Δωδεκανήσου, εξασφάλισε το πρώτο βραβείο, με το πιάτο «12 Elements», η δημιουργία του οποίου βασίστηκε σε 12 συστατικά από τα νησιά της Δωδεκανήσου, κερδίζοντας τις εντυπώσεις της διεθνούς κριτικής επιτροπής υπό την προεδρία της πρέσβειρας της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.
Το πιάτο «12 Elements» ήταν μια σφυρίδα με μπάμιες, ζαφορά, ξηρομυζήθρα και ακόμα 8 υλικά, σερβιρισμένα σε ένα πήλινο σκεύος, που «φέρνει την παράδοση τετ α τετ με τη μοντέρνα μαγειρική αντίληψη», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Εχει δουλέψει στις κουζίνες εμβληματικών ξενοδοχείων όπως Lindos Blu Luxury Hotel & Suites, Esperos Village Blue & Spa, lti hotels, Sentido alpenhotel Kaiserfels ehem. Lti, Rodos Palladium Hotel.
Η 26χρονη παίζει τα θαλασσινά στα δάχτυλα. Με πατέρα ψαρά, η Ειρήνη έμαθε από μικρή ηλικία να αγαπά τα θαλασσινά, αλλά και να εκτιμά την αξία των απλών υλικών. Δεν αφήνει κανένα υλικό να πάει χαμένο και υπόσχεται να κάνει “μαγικά” με όσα οι άλλοι δεν ξέρουν να μαγειρέψουν. Η σχέση της με τη μαγειρική προέκυψε τυχαία. Ήταν όμως έρωτας με την πρώτη ματιά και από τότε που μπήκε στην κουζίνα δεν ξαναβγήκε ποτέ. Κυριολεκτικά, μάλιστα, αφού η δουλειά της στην κουζίνα την μάγεψε τόσο πολύ που ορισμένες φορές κοιμόταν εκεί. Είναι αποφασισμένη να φτάσει μακριά και χρησιμοποιεί τον δυναμικό της χαρακτήρα για να το καταφέρει. Όνειρό της, να δουλέψει στις μεγαλύτερες κουζίνες του κόσμου.


Ο Βαγγέλης Μορφινός
Ο 44χρονος καταξιωμένος σεφ, έχει εργαστεί σε μεγάλα ξενοδοχεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στο Olympic Palace Hotel, το Rodos Palladium Leisure & Wellness, στο Neptune Hotels – Resort & Convention Centre & Spa στην Κω, στο Hilton Rhodes Resort, στο Grecotel Hotels & Resorts, στο ξενοδοχείο Oceanis Hotel Rhodes, στο Esperos Palace Resort, στο Hilton Cyprus, στο Amathus Beach Hotel, στο Elysium Resort & Spa, στο Hilton Copenhagen Airport (Kastrup, Δανία) και στο Hilton Glasgow Hotel στη Γλασκώβη της Σκωτίας. Εκτός από ξενοδοχεία, έχει εργαστεί και σε εστιατόρια ως chef, όπως στο Moooi Restaurant και στο Paragadi Seafood Restaurant (Κύπρος, Λευκωσία) ως Guest chef.
Η επαγγελματική εμπειρία του chef είναι πολύ μεγάλη στη μαγειρική και γενικά στη διαχείριση των πρώτων υλών, ενώ παράλληλα και η εκπαιδευτική εμπειρία του είναι μεγάλη, καθώς έχει διδάξει στην κρατική σχολή ως εισηγητής στο τμήμα μαγειρικής τέχνης και ως εκπαιδευτής μαγειρικών τμημάτων στη σχολή τουριστικών επαγγελμάτων ΑΝΚΟ Ρόδου. Ο chef έχει πάρει μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς μαγειρικής, κατακτώντας την 3η θέση στον διεθνή διαγωνισμό Μεσογειακής Γαστρονομίας που έλαβε χώρα στην Τουρκία το 2004.
Ο ποιητής της ζωής αλλά και της κουζίνας έρχεται από τη Ρόδο για να διηγηθεί τη δική του μαγειρική ιστορία. Οι πολλές διαφορετικές ταυτότητες τον χαρακτήριζαν ανέκαθεν, αφού η καταγωγή του και η πορεία ζωής των γονιών του εκτείνονται από την Αθήνα και τη Ρόδο, μέχρι τη Μικρά Ασία και την Αλεξάνδρεια. Αυτό τον ιδιαίτερο συνδυασμό επιθυμεί να αποτυπώσει και στα πιάτα του. Εκτός από τη μαγειρική, έχει μεγάλη αδυναμία και στη γυναίκα του, την Όλγα, που κατάγεται από τη Ρωσία, συμπληρώνοντας άλλο ένα κομμάτι στο πολυπολιτισμικό παζλ της ζωής του.
Ο ίδιος, αν και εκρηκτικός μέσα στην κουζίνα, αποκαλύπτει την ευαίσθητη πλευρά του, γράφοντας στίχους. Πηγή έμπνευσής του ειναι η αγαπημένη του σύζυγος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΛΑΝΟΣ    07.09.2021 10:01

    O Βαγγελης Μορφινος ειναι ενας σεμνος ρομαντικος σεφ με γνωσεις και τεραστια εμπειρια, που σιγουρα θα τον καταταξουν στην πρωτη θεση του διαγωνισμου!

Σχολιασμός άρθρου