Υπέρ της διατήρησης και παράλληλα του εκσυγχρονισμού του ΔΗΦΟΔΩ τάχθηκε το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου σε έκτακτη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, 4 Οκτωβρίου.
Με απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο εξουσιοδότησε το δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο να διατυπώσει προφορικά, αλλά και εγγράφως, τα επιχειρήματά του και να δώσει τη μάχη για τη διατήρηση του Δημοτικού Φόρου Δωδεκανήσου, σε συνάντηση που θα έχει με τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γεράσιμο Γιακουμάτο.
Το θέμα άνοιξε και πάλι μετά την πρόταση που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος για την κατάργηση 37 φόρων υπέρ τρίτων, μεταξύ των οποίων και ο ΔΗΦΟΔΩ.
Οι επικεφαλής των παρατάξεων της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου εξέφρασαν πάντως την πλήρη αντίθεσή τους στην επιβολή νέων δημοτικών τελών, σε περίπτωση που καταργηθεί ο δημοτικός φόρος. Στη συνεδρίαση του περασμένου Σαββάτου εκφράστηκαν και φόβοι πως μετά την κατάργηση του Δημοτικού Φόρου θα έχουν σειρά οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.
Στην εισήγησή του ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος υπερασπίστηκε τον δημοτικό φόρο και ανακοίνωσε πως σήμερα, Τρίτη 7 Οκτωβρίου, θα έχει συνάντηση με τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γεράσιμο Γιακουμάτο.
«Ο δημοτικός φόρος είναι ο κύριος αιμοδότης των δράσεων του δήμου μας, αφού οι κρατικοί πόροι μόλις και μετά βίας καλύπτουν τις ανάγκες. Μας δίνει τη δυνατότητα να ασκούμε πολιτική που κρατά τον δήμο στην επιφάνεια και τον καθιστά ανταγωνιστικό. Θα μπορούσαμε να έχουμε δομή προστασίας περιβάλλοντος χωρίς τον Δημοτικό Φόρο; Θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε παιδιά του τόπου μας να σπουδάσουν μέσα από το ίδρυμα υποτροφιών χωρίς το ΔΗΦΟΔΩ; Πρέπει να καταλάβουν στην Αθήνα πως δεν αντέχουν οι φτωχοί να επιβαρυνθούν από το Δήμο. Αυτοί που θέλουν να καταργήσουν το δημοτικό φόρο θα έρθουν μετά και θα ζητήσουν τις ψήφους των πολιτών. Ο δήμαρχος υπερασπίζεται τα δίκαια του τόπου. Θα προτείνω να συσταθεί επιτροπή για να βρεθεί η καλύτερη λύση και να διατηρηθεί ο Δημοτικός Φόρος. Αν υπάρχουν αντιρρήσεις, αντιδράσεις και επιφυλάξεις για τον τρόπο διαχείρισης του ΔΗΦΟΔΩ, θα τα βρούμε. Αν υπάρξουν φωνές κατάργησης του φόρου, η ιστορία θα το καταγράψει . Φροντίστε να μην υπάρξουν νέοι «εφιάλτες» στα Δωδεκάνησα», τόνισε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Να παραδώσει η δημοτική αρχή τα κλειδιά του Δήμου και να παραιτηθούν οι αιρετοί, πρότεινε ο επικεφαλής της παράταξης «Ροδίων Όραμα» κ. Στράτος Καρίκης. Τόνισε ακόμη πως θα πρέπει να γίνει αναλυτική συζήτηση για τον τρόπο διαχείρισης των εσόδων του Δημοτικού Φόρου.
«Δεν θα δεχθώ συζήτηση για τον δημοτικό φόρο αν στο άμεσο χρονικό διάστημα δεν τηρήσουμε αυτά που συζητάμε με τους φορείς. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κοροϊδία. Δεν θα ψηφίσουμε επίσης νόμο, που θα αντικαθιστά το ΔΗΦΟΔΩ. Δεν μπορούμε να φοβίζουμε τον κόσμο και να λέμε στον απλό πολίτη ότι θα πληρώσει εκείνος για τις απώλειές μας. Εμείς δεν πρόκειται να ψηφίσουμε την όποια επιβάρυνση των Ροδιτών, γιατί ξέρουμε πως δεν αντέχουν. Προτείνω να παραδώσουμε τα κλειδιά του Δήμου και να παραιτηθούμε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για αυτό που πάει να γίνει», δήλωσε ο κ. Στράτος Καρίκης και συμπλήρωσε πως για πολλά χρόνια οι δημοτικές αρχές κορόιδευαν τους επιχειρηματίες με το πρόσχημα της βελτίωσης του ΔΗΦΟΔΩ.
Την άποψη ότι ο υφυπουργός Ανάπτυξης επιδιώκει και την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ εξέφρασε, ο επικεφαλής της παράταξης «Ροδιακή Δημιουργία» (ΡΟΔΗ) κ. Χ. Χατζηευθυμίου.
«Στα χρόνια της δημαρχίας μου δεν κορόιδεψα κανέναν. Η προσπάθεια κατάργησης του δημοτικού Φόρου ήταν οργανωμένη. Είδαμε τη φάκα που μας έβαλε ο υφυπουργός; Το τυρί είναι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Θα πάμε σε εξομοίωση των συντελεστών; Αυτό το μετρήσατε; Η επιβάρυνση θα είναι πολύ μεγάλη και δυσβάστακτη. Ζητήσαμε διάλογο με τον πρόεδρο του ΕΒΕΔ δηλαδή το σημερινό περιφερειάρχη. Ζητήσαμε και τη συνδρομή του Οικονομικού Επιμελητηρίου για βελτίωση των στρεβλώσεων. Πιστεύω ότι απλά έγινε προσπάθεια για να κερδίσουμε εκλογές. Το αποτέλεσμα όμως θα είναι καταστροφικό για το Δήμο Ρόδου. Δεν υπάρχει πηγή που να αναπληρώσει το κενό που θα δημιουργηθεί. Δεν θα έρθουμε να επιβάλουμε ένα νέο ΕΝΦΙΑ. Δεν αντέχουν οι πολίτες καινούργιους φόρους και αύξηση δημοτικών τελών. Προτείνω, όταν τελειώσει το φράγμα Γαδουρά και λειτουργήσει, να μειωθούν τα τέλη ύδρευσης», δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης “ΡΟΔΗ” κ. Χ. Χατζηευθυμίου.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ρόδος Πορεία Ανατροπής» κ. Γιώργος Υψηλάντης, τόνισε ότι είναι οξύμωρο να επιβάλλεται ο ΔΗΦΟΔΩ επί των ακαθάριστων εσόδων των επιχειρήσεων, καθώς ο δημοτικός φόρος θεσπίστηκε για να εξυπηρετεί αναπτυξιακούς σκοπούς κάτι που δεν συμβαίνει.
«Αντί να απολογούμαστε στα υποζύγια, που πληρώνουν, τους απειλούμε κιόλας. Το 2008 τα εισπραχθέντα από το Δημοτικό Φόρο ήταν 15 εκατομμύρια ευρώ. Αρκετά ήταν τα έσοδα και στα επόμενα χρόνια. Ας δοθούν τα στοιχεία για τη διαχείριση των χρημάτων. Δεν «τορπίλισαν» το ΔΗΦΟΔΩ οι επιχειρηματίες, αλλά οι αυτοδιοικητικοί. Είναι βέβαιη η κατάργηση του φόρου. Παρά το γεγονός ότι είναι πολύ αργά για τη ματαίωση των εξελίξεων, θα στηρίξουμε τις κινήσεις που θα γίνουν για να μην καταργηθεί ο ΔΗΦΟΔΩ. Να δεσμευθεί το δημοτικό συμβούλιο για την υλοποίηση όλων των προτάσεων που είχαν κατατεθεί από την αρμόδια επιτροπή», δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης «ΡΟΠΟΑΝ» κ. Γιώργος Υψηλάντης.
Υπέρ της κατάργησης του ΔΗΦΟΔΩ και αντικατάστασης των εσόδων με αύξηση τελών στο μεγάλο κεφάλαιο και στις πολυεθνικές εταιρείες, τάχθηκε ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Τάκης Πότσος.
«Εμείς βλέπουμε διαφορετικά τα πράγματα. Δεν δεχόμαστε το τσουβάλιασμα όλων των φορολογούμενων. Η επιβολή νέων φόρων και τελών σε ποιους θα απευθύνεται;. Σημασία έχει να αναδείξουμε σε επόμενες συνεδριάσεις το ζήτημα της χρηματοδότησης των Δήμων», δήλωσε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Τάκης Πότσος. Ο πρόεδρος της ΈΞΡ κ. Αντώνης Καμπουράκης δήλωσε πως οι ξενοδόχοι δεν μπορούν να δεχθούν πειραματισμούς με το Δημοτικό Φόρο και δεν θα συναινέσουν στην εξόντωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
«Η φετινή σεζόν πήγε καλά και έδωσε το φιλί της ζωής στην τοπική οικονομία. Για μια φορά ακόμη ο τουρισμός έγινε ο αιμοδότης της οικονομίας. Δεν θα πρέπει να γίνουν τώρα πειραματισμοί. Ο τουρισμός θέλει μια ΤΑ ζωντανή και με ενεργά αντανακλαστικά παρέμβασης. Σε αυτήν την κατεύθυνση στηρίζουμε το έργο της νέας δημοτικής αρχής. Εμείς λέμε όχι στον θάνατο της αυτοδιοίκησης. Η οικονομική βιωσιμότητα του Δήμου Ρόδου είναι πολύ σημαντική», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Αντώνης Καμπουράκης.
Την άποψη ότι ο Δημοτικός Φόρος θα πρέπει να σταματήσει να επιβάλεται με τη σημερινή του μορφή, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου. Επεσήμανε ακόμη πως ήταν ατυχής η δήλωση του αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Γιάννη Περδίκη για επιβολή νέων φόρων.
«Σήμερα ήρθαμε εδώ για ένα θέμα που ταλανίζει την κοινωνία της Δωδεκανήσου από το 1994. Σε εκείνη την απόφαση για την επιβολή του ΔΗΦΟΔΩ ήταν σύμφωνοι οι παραγωγικοί φορείς του νομού. Διαφωνούν όμως με τη σημερινή του μορφή. Είχε ζητηθεί τα έσοδά του να καταλήγουν σε συγκεκριμένο κωδικό και να υπάρχει επιτροπή διαχείρισης για να αποφασίζονται οι δράσεις για την επένδυση των εσόδων. Δεν θα βρίσκατε αντίθετο επιχειρηματία αν ο ΔΗΦΟΔΩ έκανε τη διαφορά. Στην πορεία είδαμε πως λειτούργησε ως χαράτσι. Είναι ο μοναδικός που επιβάλλεται επί των ζημιών. Αυτό πλέον είναι απαγορευτικό αφού οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Ο ΔΗΦΟΔΩ λειτουργεί ως τροχοπέδη στην επιχειρηματικότητα», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου.
«Απαιτούνται συνέργειες με την αυτοδιοίκηση. Εμείς θέλαμε να αρθούν οι τριβές με την τοπική κοινωνία για το Δημοτικό Φόρο και οι στρεβλώσεις που παρουσιάστηκαν. Αν γινόταν εφαρμογή των προτάσεών μας θα μειώνονταν τα έσοδα του Δήμου κατά 30%. Εμείς θεωρούμε αναγκαίο το Δημοτικό Φόρο, αφού αρθούν οι στρεβλώσεις του. Στη συνείδηση των επιχειρηματιών αρχίζει να φθίνει ο θεσμός», δήλωσε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Μιχαήλ Μιχαήλ.
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γιάννης Περδίκης παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν πως τα περισσότερα χρήματα πληρώνουν στην υπηρεσία του Δημοτικού φόρου οι μεγάλες εταιρείες.
«Άκουσα με προσοχή τις τοποθετήσεις όλων. Αυτό που εξάγω ως συμπέρασμα είναι ότι όλοι καταλήγουν στην αναγκαιότητα του φόρου και στη διατήρησή του. Όλοι συμφωνούμε επίσης πως ο Δήμος θα πρέπει να παραμείνει βιώσιμος οικονομικώς. Το 2013 οι εισπράξεις από το δημοτικό φόρο ήταν 9.826.000 ευρώ. Από τα ποσά αυτά το ένα τρίτο αποδίδεται από επιχειρήσεις εκτός Ρόδου. Να μην περάσει στην κοινή γνώμη πως η επιβάρυνση είναι τεράστια. Το 14% των επιχειρήσεων συνεισφέρει το 82% του φόρου. Το υπόλοιπο είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποδίδουν το 18%. Δεν μπορεί να περνάμε στην κοινή γνώμη πως ο φόρος δημιουργεί θέμα βιωσιμότητας στις επιχειρήσεις. Δεν μας τιμά να κάνουμε ντόρο για ένα φόρο που έχει κατακτηθεί. Ουδείς διαμαρτύρεται για τον πλούτο που φεύγει από το νησί», τόνισε ο κ. Γιάννης Περδίκης και συμπλήρωσε πως ουδέποτε δήλωσε πως τα έσοδα του ΔΗΦΟΔΩ καλύπτουν τη μισθοδοσία του Δήμου.
«Χάνονται τα πάντα και δεν αντιδρά κανείς. Πείτε μου που πήγαν τα έσοδα του Δημοτικού Φόρου; Δώσατε για την Ιαλυσό κάτι; Τοπικά δεν βλέπουμε επενδύσεις. Η θέση μου είναι αρνητική όσο δεν υπάρχουν κωδικοί και λεπτομέρειες για τη διαχείριση των εσόδων. Η ολομέλεια του ΣτΕ θα πει «όχι» στο ΔΗΦΟΔΩ», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Στέργος Στάγκας.
https://www.dimokratiki.gr/07-10-2014/dimotiko-simvoulio-tachthike-kata-tis-katargisis-tou-di-fo-dite-ti-dilosan-topiki-foris/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.