Η μείωση της ανταγωνιστικότητας λόγω της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ διαμονής και εστίασης, οι επιπτώσεις από τις υψηλές μεταναστευτικές ροές και η ανησυχία που προκαλεί το σχέδιο που εξήγγειλε η Τουρκία για δημιουργία αφορολόγητων τουριστικών ζωνών δημιουργούν «τριπλή» απειλή για την τουριστική οικονομία.
Το σχετικό σχέδιο έχει προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί και αφορά περιοχές σε τουριστικά θέρετρα στα τουρκικά παράλια απέναντι από ελληνικά νησιά, στις οποίες θα ισχύσει ειδικό αφορολόγητο καθεστώς για την προσέλκυση περισσότερων ξένων τουριστών και επενδυτών. Στόχος της τουρκικής πλευράς είναι να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού της προϊόντος έναντι προορισμών όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία. Το τουρκικό σχέδιο αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης μεταξύ τουριστικών παραγόντων στη Λέσβο, οι οποίοι ανησυχούν ότι η τυχόν υλοποίησή του θα επιφέρει νέο πλήγμα στην τουριστική οικονομία του νησιού. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Λέσβου Περικλή Αντωνίου, ήδη ο τουρισμός στο νησί έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την αδυναμία επί μήνες της πολιτείας να διαχειρισθεί το ζήτημα των υψηλών μεταναστευτικών ροών. Ο κ. Αντωνίου εκτιμά ότι μόνο στον ξενοδοχειακό κλάδο οι οικονομικές απώλειες από τις ακυρώσεις, το πάγωμα και τη μείωση των κρατήσεων κατά τη διάρκεια της σεζόν ανέρχονται σε 10 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τον Σεπτέμβριο σημειώνει ότι οι αεροπορικές αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό κατέρρευσαν υπό το βάρος της αρνητικής δημοσιότητας από το ανεξέλεγκτο μεταναστευτικό ρεύμα. Τα σχετικά στοιχεία δείχνουν πτώση των αφίξεων που αγγίζει σε ποσοστό το 18% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2014.
Παράλληλα, πτώση παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και στον αριθμό των Τούρκων τουριστών. Ταξιδιωτικοί πράκτορες από τη γειτονική χώρα αποδίδουν την πτώση της κίνησης στην τουριστική εικόνα που παρουσιάζει το νησί με την ανεξέλεγκτη εισροή των χιλιάδων μεταναστών. Ο κ. Αντωνίου χαρακτηρίζει μη ικανοποιητικό το σχέδιο που διαμορφώνεται για την επικοινωνιακή τουριστική προβολή του νησιού, προσθέτοντας ότι η σοβαρότητα των επιπτώσεων για τον τουρισμό, που επεκτείνονται και στη σεζόν 2016, απαιτεί την ανάθεση της διαχείρισης του ζητήματος σε εξειδικευμένους επαγγελματίες. Επιπλέον, τουριστικοί και άλλοι φορείς του νησιού για τη διευκόλυνση των όποιων προωθητικών δράσεων θεωρούν επιτακτική την ανάγκη ενεργοποίησης της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης της Λέσβου, με τη συνεργασία του Δήμου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Στο μεταξύ, επιπτώσεις αναμένονται στον τουρισμό των νησιών και εξαιτίας της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ διαμονής και εστίασης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός, επισημαίνει ο κ. Αντωνίου, ότι επαγγελματίες με τουριστική δραστηριότητα στην Τουρκία εκφράζουν ανοιχτά τη χαρά τους για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αυξήσει τον ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής και εστίασης στη χώρα μας. Επιπροσθέτως, εκφράζει την ανησυχία του για νέο πλήγμα στον τουρισμό αν καταργηθεί μέσα στο 2016 σε νησιά όπως η Λέσβος, με υψηλές μεταναστευτικές ροές, και η γενική έκπτωση του συντελεστή ΦΠΑ.
Καθημερινή