Ελεύθερος χωρίς όρους αφέθηκε χθες, μετά την απολογία του, με ομόφωνη απόφαση της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου και της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου, ένας ημεδαπός, που ενεπλάκη σε υπόθεση διακίνησης μεταναστών για την οποία έχει κριθεί προσωρινά κρατούμενος ένας 26χρονος Ουκρανός διακινητής.
Το ιστορικό της υπόθεσης είναι πραγματικά απίστευτο:
Περιπολικό σκάφος του Λιμενικού εντόπισε στη Σορωνή το ταχύπλοο σκάφος «ΜΑΡΚΟ» στο οποίο επέβαινε ο 26χρονος χειριστής του, την ώρα που αποβίβαζε στην ακτή 17 παράτυπους μετανάστες.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν 16 Σύροι και ένας Ιρακινός, οι οποίοι εστερούντο νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων.
Ο 26χρονος Ουκρανός ομολόγησε, προανακρινόμενος, ότι μετέφερε τους μετανάστες έναντι αμοιβής από την Τουρκία στη Ρόδο, ενώ περαιτέρω είπε ότι είχε μεταφέρει μετανάστες ξανά στο νησί με το ίδιο σκάφος, τον Ιούνιο του 2015.
Οι λιμενικοί είχαν σχηματίσει ακόμη δικογραφία για μεταφορά μεταναστών με το ίδιο σκάφος και τον Οκτώβριο του 2014, ενώ στο πλαίσιο της τότε δικαστικής έρευνας, το ταχύπλοο είχε αποδοθεί σε έναν 46χρονο, ημεδαπό ιδιοκτήτη του.
Ο 46χρονος ημεδαπός εφέρετο συγκεκριμένα να είχε διαθέσει το σκάφος σε έναν αθίγγανο από τον καταυλισμό του Κορακόνερου, ονόματι «Πέτρος» για να μεταφέρει μετανάστες στη Ρόδο από την Τουρκία!
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», ο 46χρονος, είχε υποστηρίξει ότι την 5η Οκτωβρίου 2014 έφτασε οδικώς από τα Μουδανιά στην Αθήνα και έπειτα από την Αθήνα στην Ρόδο με πλοίο της γραμμής, συνοδεύοντας το σκάφος το οποίο ανήκει στον γιο του. Σκοπός του ήταν να μισθώσει το σκάφος σε κάποιο γραφείο για εκδρομές τουριστών.
Οταν έφτασε στο νησί, μετέβη στη γλίστρα στο Καρνάγιο. Εκεί, όπως ισχυρίστηκε, δέχτηκε επίθεση από 10 περίπου παιδιά, που ανέβηκαν στο σκάφος και αφαίρεσαν αρκετά πράγματα. Όταν επιχειρούσε να πιάσει κάποιο απ’ αυτά, ορισμένα κατευθύνονταν προς το αυτοκίνητό του.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του κατάφεραν να του αφαιρέσουν τα έγγραφα του σκάφους και περίπου 800 ευρώ σε μετρητά.
Ο 46χρονος διατείνεται ότι όταν άρχισε να φωνάζει, κάποιοι αθίγγανοι τον συμβούλεψαν να εγκαταλείψει την περιοχή. Φοβήθηκε και μετέβη στα «Καβουράκια». Εκεί διηγήθηκε το περιστατικό σε φίλο του, ο οποίος τον συμβούλεψε να μην πάει στην αστυνομία, γιατί δεν θα είχε κάποιο αποτέλεσμα και να μεταβεί εκ νέου στον καταυλισμό ζητώντας ευγενικά την επιστροφή των όσων του είχαν αφαιρέσει. Όταν πήγε στον καταυλισμό ζήτησε μέρος τουλάχιστον των χρημάτων του πίσω, ώστε να εκδώσει εισιτήρια και να φύγει από τη Ρόδο.
Τότε εμφανίστηκε ο «Πέτρος», ένας ψηλός, περίπου 1,80, γυμνασμένος, μελαχρινός με ένα τατουάζ στο αριστερό του χέρι, που έμοιαζε με άγκυρα.
Εκείνος, όπως ισχυρίζεται, τον απείλησε και του είπε ότι αν ήθελε τα χρήματά του θα έπρεπε να του διαθέσει το σκάφος του για να κάνει κάποιες μεταφορές τουριστών.
Ο 46χρονος, όπως κατέθεσε, δέχτηκε, αφού προηγουμένως τον ρώτησε αν αυτό που θα κάνει είναι παράνομο και έλαβε διαβεβαιώσεις πως δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.
Την 10η Αυγούστου 2014 και ώρα 17.00 του είπε να πάρει το σκάφος στο Καρνάγιο. Το αυτοκίνητο μαζί με το τρέιλέρ του το κράτησαν στον καταυλισμό για να μην μπορεί να φύγει. Υποστηρίζει ότι το αυτοκίνητό του κράτησε ένας αθίγγανος ονόματι «Βασίλης».
Την επόμενη μέρα, επέστρεψε στο σημείο και περίμενε. Κάποια στιγμή κατά τις 10.00 είδε το σκάφος του να κινείται περίπου στα 500 μέτρα πιο δεξιά από εκεί που βρισκόταν. Στη συνέχεια είδε να σταματάει σε ένα σημείο για δέκα λεπτά περίπου και έπειτα να έρχεται προς το μέρος του, ενώ είδε να περπατάνε 7 ενήλικες και ένα παιδάκι σε παρακείμενο ύψωμα.
Ο «Πέτρος» του ζήτησε να του δώσει το όνομά του, υποσχόμενος ότι θα του έστελνε χρήματα μέσω της Western Union από την Αθήνα από τα οποία θα έπρεπε να επιστρέψει τα μισά.
Ο 46χρονος έλαβε το απόγευμα της ίδιας ημέρας 3.000 ευρώ και μετέβη στο ξενοδοχείο του γιατί θα έπρεπε στις 22.00 να συναντήσει τον «Πέτρο» για να του δώσει τα μισά.
Τότε τον συνέλαβαν οι λιμενικοί. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν γνωρίζει από πλοήγηση σκάφους και δεν γνωρίζει κολύμπι.
Χθες απολογούμενος κατέθεσε ότι το σκάφος το είχε πωλήσει σε έναν τρίτο και δεν γνωρίζει πώς και από ποιόν χρησιμοποιήθηκε.
Σημειώνεται ότι σε βάρος του αλλά και σε βάρος του γιού του είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης αλλά εμφανίστηκαν αυτοβούλως ενώπιον της Ανακρίτριας.
Ως συνήγορος υπεράσπισης του παρέστη ο δικηγόρος κ. Νίκος Πέρος.