Ειδήσεις

Κομισιόν: Η Τουρκία, «στρατηγικός εταίρος» της ΕΕ για το προσφυγικό

Στον σημαντικό ρόλο που ευελπιστεί η Ευρώπη να παίξει η Τουρκία για την επίλυση των κρίσεων στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στη Συρία αναφέρθηκε σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του ΕΚ στο Στρασβούργο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Νικολάς Σμιτ εκπροσωπώντας την Ύπατη Εκπρόσωπο Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα στην ΕΕ, αλλά και στρατηγικός εταίρος για μας στην περιοχή», υπογράμμισε επανειλημμένα ο κ. Σμιτ.

«Εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις κρίσεις στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα τη συριακή κρίση, θα πρέπει να συνεργαστούμε μαζί της», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι «η ανθρωπιστική τραγωδία στη Μεσόγειο και οι απειλές των τρομοκρατικών ομάδων είναι απειλές που δεν μπορούμε να λύσουμε παρά σε συνεργασία με τους εταίρους μας, και αυτός είναι ο λόγος που επιχειρούμε να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Η συνεργασία αυτή είναι απολύτως απαραίτητη, γιατί έχουμε πολλά κοινά συμφέροντα και το σημαντικότερο όλων είναι η σταθερότητα στην περιοχή και η ειρήνη», υπογράμμισε.

Ο κ. Σμιτ, σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, αναφέρθηκε στη συνέχεια στη συνάντηση της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, του Τούρκου προέδρου Ερντογάν με τους προέδρους Τουσκ (Συμβούλιο) και Γιούνκερ (Επιτροπή), τονίζοντας ότι «ο διάλογος με τους Τούρκους στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, θα είναι προς όφελος όλων των πλευρών».

Σχετικά με το σχέδιο δράσης που προτάθηκε στην Τουρκία από την Κομισιόν εξήγησε ότι συζητιέται αυτές τις ώρες από την τουρκική πλευρά, αλλά έχει ήδη δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα της Κομισιόν.

Ανέφερε στη συνέχεια ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας για την υποδοχή πάνω από 2 εκατομμύρια Σύρων είναι απόδειξη καλής θέλησης και αλληλεγγύης και γι’ αυτό θα πρέπει να στηριχθεί. Η Ένωση χορηγεί χρηματική βοήθεια 176 εκατ. προς άμεση βοήθεια για τους πρόσφυγες και ο κ. Σμιτ υποστήριξε σχετική απόφαση του Συμβουλίου για αύξηση της χορηγίας.

Σχετικά με την εσωτερική κατάσταση ο αντιπρόεδρος εξέφρασε την ευχή οι νέες εκλογές της 1ης Νοεμβρίου να δώσουν μια κυβέρνηση (…) και να συμβάλουν στην επίλυση των εσωτερικών προβλημάτων όλων των πολιτών της χώρας, αλλά και να προχωρήσει στην ενδυνάμωση της δημοκρατίας, στην ανεξαρτησία του δικαστικού κλάδου και στην ελευθεροτυπία.

Σχετικά με το Κυπριακό εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Υπατης Εκπροσώπου στον ειδικό σύμβουλο του ΟΗΕ, τον οποίο άλλωστε επισκέφθηκε πρόσφατα η κ. Μογκερίνι.

Με την ευκαιρία της σημερινής συζήτησης για τις σχέσεις με την Τουρκία, οι ομάδες των Πρασίνων, των Σοσιαλιστών και της Ενωτικής Αριστεράς , προσκάλεσαν σε συνέντευξη τύπου την κουρδικής καταγωγής ακτιβίστρια Λεϊλά Ζάνα, η οποία έχει τιμηθεί και με το βραβείο Ζαχάρωφ του ΕΚ.

Με την παρέμβασή της η κα Ζάνα ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα «να συνειδητοποιήσει τους κινδύνους που παραμονεύουν την Τουρκία», υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να απομονωθεί αλλά να «ενθαρρυνθεί προς το διάλογο» (…) διότι δεν

είναι αποδεκτό μια επιστροφή σε προηγούμενους σκοτεινούς καιρούς».

«Ανησυχούμε για την Τουρκία και δεν θα πρέπει να γίνει μια δεύτερη Συρία» υπογράμμισε.

Η κ. Ζάνα ζήτησε να παραβρεθούν παρατηρητές για τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, «διότι θεωρούμε ότι δεν θα είναι ελεύθερες» δήλωσε.

Τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, «η ενταξιακή πορεία, ισοδυναμεί με πορεία ειρήνης», κατέληξε η Λεϊλά Ζάνα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου