Αθήνα, 6
Την ικανοποίησή τους για τις απαντήσεις που τους δόθηκαν από τον πρωθυπουργό εξέφρασαν οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχαν με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου δήλωσε ότι έλαβαν τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι παραμένει το μισθολόγιο των δικαστών όπως έχει. Στο ερώτημα αν ετέθη θέμα αυξήσεων η κυρία Θάνου απάντησε: «Όχι, ούτε αυξήσεων. Βεβαίως σε μια τέτοια περίοδο δεν θα ζητούσε κανείς αύξηση».
Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων Βασιλική Θάνου (πρόεδρος του Αρείου Πάγου), Ανδρονίκη Θεοτοκάτου (πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου), Νίκο Σακελλαρίου (πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας), καθώς επίσης και τους Ξένη Δημητρίου (εισαγγελέας του Αρείου Πάγου) και Ευτυχία Φουντουλάκη (γενικός επίτροπος Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων), στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσιάστηκε η πρόταση της κυβέρνησης για τα ειδικά μισθολόγια των δικαστικών.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι με την πρόταση για τα ειδικά μισθολόγια γίνεται μια ουσιαστική προσπάθεια για να διατηρηθούν χωρίς καμία μείωση οι ισχύουσες αμοιβές για τους δικαστικούς υπαλλήλους «και μια αναδιάρθωση που δίνει μια προοπτική δικαιοσύνης με βάση βεβαίως τις δημοσιονομικές δυσκολίες στις οποίες βρισκόμαστε». «Είναι», τόνισε ο πρωθυπουργός, «μια μεταρρύθμιση στα μισθολόγια που θα δώσει τη δυνατότητα να αποτυπωθεί με δικαιοσύνη η δυνατότητα εξέλιξης και σε κάποιες περιπτώσεις οι αναγκαίες αυξήσεις στους μισθούς εκείνων των λειτουργών που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας». Ο πρωθυπουργός δεν περιορίστηκε στους δικαστικούς, αλλά έκανε αναφορά και στα μισθολόγια των ενστόλων, των πανεπιστημιακών, των γιατρών, του διπλωματικού σώματος κ.ά.
Οι δηλώσεις Τσίπρα
προς τους δικαστές
Από την πλευρά της κυβέρνησης συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και ο γγ (δημοσιονομικής πολιτικής) του ΥΠΟΙΚ, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, ο οποίος παρουσιάζει την πρόταση για τα ειδικά μισθολόγια. Αυτό είναι και το θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο της συνάντησης, η οποία πραγματοποιείται έπειτα από αίτημα των δικαστικών και έχει προγραμματιστεί εδώ και μέρες.
«Θα ήθελα να απολογηθώ που καθυστέρησα να ανταποκριθώ στο αίτημά σας για συνάντηση εδώ και μια εβδομάδα, αλλά, όπως βλέπετε, οι εξελίξεις τρέχουν και καθημερινά το πρόγραμμά μας είναι πολύ γεμάτο αυτές τις μέρες», είπε ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων.
Εντούτοις, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνηση έχει κάνει μια πολύ καλή επεξεργασία αναφορικά με την πρόταση που αφορά τα ειδικά μισθολόγια, «όπου πιστεύω γίνεται μια προσπάθεια ουσιαστική να μπορέσουμε να διατηρήσουμε χωρίς καμία μείωση τις ισχύουσες αμοιβές για τους δικαστικούς υπαλλήλους και μια αναδιάρθωση που δίνει μια προοπτική δικαιοσύνης, με βάση βεβαίως τις δημοσιονομικές δυσκολίες στις οποίες βρισκόμαστε». Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι «μια μεταρρύθμιση στα μισθολόγια που θα δώσει τη δυνατότητα να αποτυπωθεί με δικαιοσύνη η δυνατότητα εξέλιξης και σε κάποιες περιπτώσεις οι αναγκαίες αυξήσεις στους μισθούς εκείνων των λειτουργών που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας». «Και νομίζω», συνέχισε, «ότι είναι αναγκαίο αυτό να γίνει υπό την έννοια ότι πράγματι τα τελευταία χρόνια, ιδίως τα χρόνια τα 5 χρόνια της κρίσης, υπήρξαν πολύ μεγάλες ονομαστικές μειώσεις που απαξιώνουν το ρόλο λειτουργών που διαχειρίζονται πάρα πολύ κρίσιμα ζητήματα».
«Βεβαίως», επισήμανε ο πρωθυπουργός, «αντιλαμβάνεστε ότι ακόμα βρισκόμαστε σε μια περίοδο προσαρμογής και οι δυνατότητες που έχουμε είναι περιορισμένες», για να τονίσει ότι «εντούτοις προσπαθούμε με δικαιοσύνη, με αίσθηση δικαίου και με προσπάθεια να κατανεμηθούν με δικαιοσύνη τα βάρη αλλά και οι όποιες δυνατότητες προκύπτουν να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα». Ολοκληρώνοντας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η πρόταση που παρουσιάζεται, θα κριθεί κι από τους ίδιους και φυσικά από τις ενώσεις και τους ίδιους τους λειτουργούς στο χώρο της δικαιοσύνης και όχι μόνο, καθώς, όπως επισήμανε, τα ειδικά μισθολόγια αφορούν και στρατιωτικούς, ενστόλους με την ευρύτερη έννοια, αστυνομικούς αλλά και τους πανεπιστημιακούς και άλλους καθηγητές, το διπλωματικό σώμα και γιατρούς.
Πρόεδρος Αρείου Πάγου: Πήραμε δέσμευση ότι παραμένει το μισθολόγιο των δικαστών όπως έχει
Στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είμαστε ικανοποιημένοι από τη συνάντηση. Θεωρούμε ότι δόθηκαν οι βάσεις για ικανοποίηση των αιτημάτων των δικαστών. Θέλουμε απλώς να διασφαλίσουμε τη διατήρηση του μισθολογίου μας».
Ερωτηθείσα αν τίθεται θέμα αυξήσεων των αποδοχών των δικαστών η πρόεδρος του Αρείου Πάγου απάντησε: «Όχι, ούτε αυξήσεων βεβαίως σε μια τέτοια περίοδο δεν θα ζητούσε κανείς».
Και συνέχισε η κυρία Θάνου: «Πήραμε δέσμευση ότι παραμένει το μισθολόγιο των δικαστών όπως έχει».
ΝΔ: Όσα είπε η ηγεσία της Δικαιοσύνης για τα μισθολογικά μετά τη συνάντηση με Τσίπρα εισπράττονται από την κοινωνία ως συναλλαγή
«Οι δημόσιες τοποθετήσεις ανώτατων δικαστικών λειτουργών, δηλαδή της ηγεσίας της ελληνικής Δικαιοσύνης, για μισθολογικά θέματα, μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, εισπράττονται από την κοινωνία ως συναλλαγή» επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.
Κατά τη διάρκεια της πρωινής συνάντησης που είχε με τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε δημοσίως την ηγεσία της δικαιοσύνης ότι δεν θα γίνει μείωση στους μισθούς των δικαστών και παραλλήλως τόνισε ότι σε κάποιες περιπτώσεις θα γίνουν αυξήσεις στους μισθούς των δικαστών που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου επισήμανε ότι η ηγεσία της Δικαιοσύνης έλαβε τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι «παραμένει το μισθολόγιο των δικαστών όπως έχει» ενώ ακόμη και η ίδια η Βασιλική Θάνου διευκρίνισε ότι «σε μια τέτοια περίοδο δεν θα ζητούσε κανείς αύξηση» διαφοροποιούμενη από την προναγγελία του κ. Τσίπρα για αυξήσεις.
«Εάν ο κ. Τσίπρας ήθελε να συζητήσει θέματα που αφορούν στους μισθούς των δικαστών, όφειλε να καλέσει τις συνδικαλιστικές τους Ενώσεις. Όχι την ηγεσία της Δικαιοσύνης, που αποδεχόμενη την εμπλοκή της σε τέτοιου είδους συζητήσεις, έχει τις δικές της ευθύνες για την αρνητική εντύπωση που προκαλείται« επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΝΔ.
Επιπλέον, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφήνει έναν βαρύ υπαινιγμό για όσα είπε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας σε δηλώσεις του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. «Το καθήκον μας ως δικαστών είναι να πιάσουμε το σφυγμό της ελληνικής κοινωνίας» είπε ο Νίκος Σακελλαρίου.
«Στις ευνομούμενες δημοκρατικές Πολιτείες, η εκτέλεση της αποστολής της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, δεν μπορεί να έχει οποιοδήποτε άλλο γνώμονα ή κριτήριο πέραν της εφαρμογής των νόμων και μόνον. Οτιδήποτε άλλο αποκτά διάσταση θεσμικής εκτροπής» σχολιάζει η ΝΔ χωρίς όμως να κατονομάζει σε ποιου τις δηλώσεις απαντά.
Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων:
«Οι δημόσιες τοποθετήσεις ανώτατων δικαστικών λειτουργών, δηλαδή της ηγεσίας της ελληνικής Δικαιοσύνης, για μισθολογικά θέματα, μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, εισπράττονται από την κοινωνία ως συναλλαγή.
Εάν ο κ. Τσίπρας ήθελε να συζητήσει θέματα που αφορούν στους μισθούς των δικαστών, όφειλε να καλέσει τις συνδικαλιστικές τους Ενώσεις. Όχι την ηγεσία της Δικαιοσύνης, που αποδεχόμενη την εμπλοκή της σε τέτοιου είδους συζητήσεις, έχει τις δικές της ευθύνες για την αρνητική εντύπωση που προκαλείται.
Τέλος, αισθανόμαστε την ανάγκη να τονίσουμε προς όλες ανεξαιρέτως τις πλευρές ότι στις ευνομούμενες δημοκρατικές Πολιτείες, η εκτέλεση της αποστολής της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, δεν μπορεί να έχει οποιοδήποτε άλλο γνώμονα ή κριτήριο πέραν της εφαρμογής των νόμων και μόνον.
Οτιδήποτε άλλο αποκτά διάσταση θεσμικής εκτροπής»