Ειδήσεις

Υποκλοπές 2004: Παραπομπή 4 ατόμων πρότεινε η Εισαγγελέας, μεταξύ των οποίων και του Καρπάθιου πράκτορα!

Νέα εξέλιξη στην υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών μελών της κυβέρνησης Καραμανλή το 2004, σηματοδοτεί η πρόταση της Αντεισαγγελέως Πρωτοδικών κ. Μαρίας – Σοφίας Βαΐτση, στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών να παραπεμφθεί σε δίκη ο πρώην Αμερικανός πράκτορας, William Bazil, με ρίζες από την Κάρπαθο.
Η δικαστική έρευνα συνδέθηκε και με το σχέδιο ΠΥΘΙΑ, το οποίο αφορούσε τη φυσική εξόντωση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
Η εισαγγελέας προτείνει την παραπομπή του συγκεκριμένου προσώπου σε δίκη για εμπλοκή του στην υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών και συγκεκριμένα για το αδίκημα της απόπειρας κατασκοπείας που τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος.
Ακόμη, η εισαγγελέας ζητεί να παραπεμφθούν σε δίκη για παραβίαση μυστικών της πολιτείας κατ´εξακολούθηση δύο υπάλληλοι της ΕΥΠ αλλά και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Καρχιμάκης ως ηθικός αυτουργός.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ Καρχιμάκης φέρεται να κατείχε απόρρητες αναφορές που απευθύνονταν στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς και είχαν ληφθεί από τον ίδιο με μη νόμιμο τρόπο. Πάντως, ο ίδιος στην απολογία του στον ανακριτή, είχε αρνηθεί τις κατηγορίες σε βάρος του.
Υπενθυμίζεται ότι η εμπλοκή του πρώην υπουργού στην υπόθεση άρχισε μετά από αναφορά που υπέβαλε σε βάρος του πρώην υπάλληλος της ΕΥΠ. Χαρακτηριστικά, είναι τα όσα είχε αναφέρει σε σχετικό πόρισμά του ο επίκουρος ανακριτής κατά της Διαφθοράς κ. Δημήτρης Φούκας, δίνοντας το στίγμα της όλης υπόθεσης:
«Στην Αθήνα από τον Αύγουστο του 2004 μέχρι και το Μάρτιο του 2005 ο William B, Αμερικανός πράκτορας, επιχείρησε με πρόθεση να λάβει σε γνώση του απόρρητες πληροφορίες που αφορούν στα συμφέροντα της ελληνικής δημοκρατίας μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών. Η σύζυγος του συγκεκριμένου προσώπου όπως προέκυψε, ήταν εκείνη που είχε αγοράσει τα καρτοκινητά – σκιές από την Ακτή Μιαούλη με το ψευδώνυμο Πέτρος Μάρκου, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση δεκάδων πολιτικών, μελών της τότε κυβέρνησης αλλά και δεκάδων άλλων προσώπων».
Ο Αμερικανός κατηγορούμενος, εντοπίζεται στην Αθήνα ως επιχειρησιακό στέλεχος του κλιμακίου της CIA από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Είχε συνεργασία με τις αντίστοιχες ελληνικές μυστικές υπηρεσίες κυρίως σε θέματα τρομοκρατίας, με πλέον χαρακτηριστική τη συμμετοχή του στην επιχείρηση «Δίχτυ».
Χρησιμοποιούσε ψευδώνυμα – όπως το Μάρκου -, κωδικές ονομασίες για τις υποκλοπές και μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης απομακρύνθηκε. Επανήλθε τον Αύγουστο του 2005 έχοντας λάβει θεώρηση εισόδου από την ελληνική πρεσβεία του Χαρτούμ.
Οι παρακολουθήσεις, όπως επισημαίνεται σαφώς από τον κ. Φούκα, έγιναν για λογαριασμό υπηρεσίας των ΗΠΑ. Ρητά αναφέρει ότι τα αντίγραφα που ζητήθηκαν για την επιχείρηση «Δίχτυ» και από την ΕΥΠ δεν δόθηκαν ποτέ στη Δικαιοσύνη.
Από την άρση απορρήτου μιας εκ των τεσσάρων τηλεφωνικών συνδέσεων προέκυψε ότι η τηλεφωνική σύνδεση ενεργοποιήθηκε και σε άλλη συσκευή με στοιχεία συνδρομητή American Embassy. Μετά την αποκάλυψη των υποκλοπών ο William B εξαφανίστηκε από την Ελλάδα. Τέλος, η εισαγγελέας με την πρότασή της η εισαγγελέας ζητεί την απαλλαγή του William Basil και της συζύγου του για το πλημμέλημα της παραβίασης απορρήτου τηλεφωνικών συνδιαλέξεων λόγω παραγραφής.
Την οριστική απόφαση θα λάβει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, το οποίο θα αποφασίσει με βούλευμά του.
Θυμίζουμε, ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο 66χρονος σήμερα William Basil, ή William B.B. ή Βασίλης Βασιλειάδης ζει μια νέα ζωή μετά από μια θητεία δεκαετιών στην CIA.
Πρόκειται για τον άνθρωπο που φέρεται να έστησε το περίφημο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών το 2004, επιτρέποντας στους Αμερικανούς να ακούν τις τηλεφωνικές συνομιλίες του τότε πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, δώδεκα τουλάχιστον υπουργών της κυβέρνησης, και δεκάδων Ελλήνων αξιωματούχων.
Το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε για τον Bill όπως τον φωνάζουν συγγενείς και φίλοι ο ανακριτής κ. Δημήτρης Φούκας τον Φεβρουάριο του 2015 που ζήτησε και την δικαστική συνδρομή των ΗΠΑ για την εκτέλεσή του, αλλά και το γεγονός ότι από πέρυσι τον Μάιο δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά η φωτογραφία του, καθιστά την επιστροφή του στην Κάρπαθο, κίνηση με τεράστιο ρίσκο για τον ίδιο.
Μόνο που ο William G. Basil έχει μάθει εδώ και χρόνια να ρισκάρει πολλά δουλεύοντας ως επιχειρησιακό στέλεχος της CIA στο κλιμάκιο της Αθήνας από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, όταν άρχισε να χτίζει τον μύθο του «Bill από την Κάρπαθο».
Σημειώνεται ότι ο William G. Basil βραβεύθηκε λίγο πριν συνταξιοδοτηθεί για την δράση του ως επιχειρησιακός πράκτορας.
Υπηρετούσε στην Αθήνα καλυμμένος πίσω από την ιδιότητα του Α΄ Γραμματέα Περιφερειακών Υποθέσεων της Αμερικάνικης πρεσβείας.
Ο Ελληνοαμερικανός William G. Basil η William B.B. η Βασίλης Βασιλειάδης θεωρείται αυθεντία στην στρατολόγηση πληροφοριοδοτών και ξένων αξιωματούχων, στις μεθόδους αντιπερισπασμού-διαφυγής και φυσικά στην παρακολούθηση υπόπτων για τρομοκρατία. Αυτά διδάσκει στους νέους κατασκόπους τα τελευταία δύο χρόνια.
Σύμφωνα με πρώην συναδέλφους του, ήταν ο καλύτερος επιχειρησιακός πράκτορας που έδρασε στην Ελλάδα από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και μέχρι το 2012.
Στην Κάρπαθο, εμφανίστηκε για τελευταία φορά στις 7 Ιανουαρίου του 2014.
Ταξίδεψε στην Όλυμπο, ένα μικρό χωριό όπου μαζί με την σύζυγό του  παραβρέθηκε στην επιμνημόσυνη δέηση  καθηγητή, συγγενή από την πλευρά της γυναίκας του.
Σημειώνεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής έχει δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής στην υπόθεση των υποκλοπών τρεις ημέρες πριν από το κλείσιμο της δικογραφίας.
Καρχιμάκης: Ανήθικη και ανυπόστατη πολιτική δίωξη
Σε «ανήθικη και ανυπόστατη πολιτική δίωξη» για μία «στημένη υπόθεση από σκοτεινούς ανθρώπους ..επαγγελματίες υπόδικους» αναφέρεται, με μακροσκελή του ανακοίνωση, ο βουλευτής Μιχάλης Καρχιμάκης. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, η εισαγγελική πρόταση για παραπομπή του δεν έχει καμία νόμιμη βάση. Ο κ. Καρχιμάκης τονίζει επίσης, πως «όσοι μεθόδευσαν την δίωξή μου τότε και σήμερα, για λόγους υπηρέτησης άλλων επιδιώξεων, είναι υπόδικοι και κατηγορούμενοι για σειρά κακουργηματικών ενεργειών που οδήγησαν στην οριστική απομάκρυνση από την υπηρεσία τους».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου