Κύριε Καραγιάννη,
1)Η επιστολή μου απευθυνόταν στον κ. Σαντορινιό αλλά και σ’ εσάς.
2) Οι δύο ανακοινώσεις του κ. Σαντορινιού προέρχονταν από σας, αυτό μού γνωστοποιήθηκε αμέσως εκείνο το βράδυ. Άρα λοιπόν εσείς εκθέσατε τον κ. Σαντορινιό, ακούσια ή εκούσια.
3) Στη μια εβδομάδα, που υποσχέθηκα στον κ. Σαντορινιό να περιμένω, επισκεφτήκαμε, γνωστοί μου κι εγώ την περιοχή του Μουσείου, αλλά δεν το είδαμε να λειτουργεί! Βέβαια δεν «φρουρούσαμε» επί 24ώρου βάσεως την περιοχή. Εκείνη την εβδομάδα υπήρξε μια κινητικότητα γύρω από το θέμα. Ακούστηκε, ότι κάποιος θα άνοιγε το Μουσείο για μερικές μέρες και ώρες την εβδομάδα.
4) Είναι διαφορετικό το Μουσείο να είναι ανοικτόγια μερικές μέρες και ώρες την εβδομάδα, από το να λειτουργεί. Πιστεύω να αντιλαμβάνεστε την διαφορά!
5) Το Μουσείο κρασιού στις Φάνες ήταν έτοιμο και επισκέψιμο από το 2014. Αυτό το αποδεικνύουν οι «Γιορτές Αμπελιού» των ετών 2014, 2015 και 2016, που οργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φανών. Επίσης μπορούσε κάποιος, σε επικοινωνία με τον κ. Κοκκάρη (που είχε το κλειδί), να κλείσει ένα ραντεβού για επίσκεψη του Μουσείου. Για το πέρας των εργασιών του Μουσείου, το 2014, με έχουν διαβεβαιώσει και άλλοι φορείς.
7) Αυτό που έγινε το 2016 ήταν σύνδεση/επανασύνδεση του κτιρίου νόμιμα με τη Δ.Ε.Η. (ρεύμα υπήρχε πάντα, εκεί λειτουργούσε και ένα νηπιαγωγείο μέχρι τις διακοπές του 2016). Τώρα, γιατί χρειάστηκαν 24 μήνες για την σύνδεση/επανασύνδεση του ρεύματος, αυτό είναι περίεργο και το μυστικό το ξέρει μόνο η ΕΑΣΔ.Εάν το 2018 βάλετε στο Μουσείο νόμιμα δύο πυροσβεστήρες, θα λέτε μετά ότι το Μουσείο λειτούργησε από το 2018; Ας σοβαρευτούμε!
Κύριε Καραγιάννη, ποιον θέλετε να πείσετε με τους μύθους σας για το Μουσείο κρασιού στις Φάνες; Ή προσπαθείτε να δείξετε μια ισχυρή και ανεξάρτητη ΕΑΣΔ, σ’εμένα και τους συγχωριανούς μου, που είναι δυσαρεστημένοι με την απάντησή σας, παρά τις υποσχέσεις σας ότι θα γίνουν «μεγάλα έργα» στην περιοχή; Ή, τέλος, τους αναγνώστες των εφημερίδων;
Ποια είναι η πραγματικότητα:
1) Πληροφορήσατε τον κ. Σαντορινιό, ότι πολύ σύντομα θα λειτουργήσει το Μουσείο.
2) Ο κ. Σαντορινιός το πίστεψε και έτσι απάντησε στην ερώτησή μου, αλλά και το ανακοίνωσε αργότερα στο μικρόφωνο, εκείνο το βράδυ στην εκδήλωση.
3) Δεν περιμένατε την αντίδρασή μου και όταν την είδατε πανικοβληθήκατε γιατί και ο κ. Σαντορινιός κι εσείς ήσασταν εκτεθειμένοι.
4) Όταν πήρατε την επιστολή μου πάνω στον πανικό σας, αντί να πάρετε εμένα τηλέφωνο (είχατε όλα μου τα στοιχεία) πήρατε τρίτους, ζητούσατε πληροφορίες για μένα, προσπαθήσατε να εκφοβίσετε τρίτους και απειλούσατε με αγωγές.
Γιατί όλα αυτά κ. Καραγιάννη; Αυτά είναι για σας διαφάνεια και δημοκρατικές διαδικασίες;
5) Η ΕΑΣΔ (όσο και η Κ.Α.Ι.Ρ.) είναι σήμερα δυστυχώς(αυτό το γράφω από καρδιάς και το αισθάνομαι),φορείς αδύνατοι, διασπασμένοι, εξαρτημένοι, ανίσχυροι, χωρίς οικονομική ευρωστία, μακριά από τα πραγματικά προβλήματα των αγροτών, φορείς που παραπαίουν από προσωπικές στρατηγικές των υπευθύνων, που κρύβονται πίσω από νομικά τερτίπια.
6) Ο παλαιοκομματικός τρόπος σκέψης, η αδιαφάνεια και οι αντιδημοκρατικές διαδικασίες και
η διαπλοκή πολλών πολιτικών και γραφειοκρατών, που ισχύουν ακόμη και σήμερα, δεν έφεραν μόνο την ΕΑΣΔ και την Κ.Α.Ι.Ρ στο σημείο αυτό, αλλά ολόκληρη την Χώρα.
7) Στο θέμα του «Μουσείου Κρασιού», στις Φάνες, εμπλέκονται και άλλοι Φορείς, εκτός της ΕΑΣΔ , όποια και να είναι η νομική πλευρά της ιδιοκτησίας του «Μουσείου Κρασιού».
Σε λίγο χρονικό διάστημα συντονίστηκαν τουλάχιστον 7 φορείς (ΕΑΣΔ, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Δήμος Ρόδου, Κοινότητα Φανών, Πολιτιστικός Σύλλογος Φανών, Κ.Α.Ι.Ρ και σημαντικός αριθμός ανθρώπων από τις Φάνες). Ο χώρος σχεδιάστηκε, καθαρίστηκε, υπογράφτηκαν συμβάσεις, συλλέχθηκαν κειμήλια και εκθέματα, διαμορφώθηκε ο εξωτερικός χώρος, αναβίωσε η αγροτική ιστορία του Νησιού. Ένας εντελώς παραμελημένος χώρος μετατράπηκε σε ένα από τα πιο σημαντικά έργα πολιτισμού, που έγιναν στη Ρόδο τα τελευταία χρόνια! Ο χώρος αυτός φιλοξένησε τις «Γιορτές Αμπελιού» (2013-2016) του Πολιτιστικού Συλλόγου Φανών και τους πρώτους αγώνες beach volley. Κατά γενική ομολογία εκατοντάδων επισκεπτών ο χώρος, και το Μουσείο είναι άρτια από θέμα εξοπλισμού, εκθεμάτων και κατασκευών από το 2014.
Στις Φάνες, ισχύουν τα εξής:
1) Το «Μουσείο Κρασιού» στις Φάνες είναι πολιτιστική κληρονομιά του Χωριού και όλων των σταφυλοπαραγωγών του Νησιού! Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς!!!
2) Το «Μουσείο Κρασιού» στις Φάνες έγινε με χρήματα (περισσότερα από 300.000 €) των Ευρωπαίων (κατά πολύ μεγάλο βαθμό) και των Ελλήνων φορολογουμένων (κατά μικρότερο βαθμό).
Επαναφέρουμε τις προτάσεις μας:
Α) Η ΕΑΣΔ να λειτουργήσει μόνη της το «Μουσείου Κρασιού»στις Φάνες με ένα επιχειρησιακό μοντέλο, στο πνεύμα της επιστολής μου (16/25.09.2016) και με διαφάνεια.
Στην περίπτωση αυτή θα βοηθήσω προσωπικά με χειρωνακτική και πνευματική εργασία, αφιλοκερδώς και χωρίς κανένα απολύτως αντάλλαγμα, για την επιτυχία αυτού του σκοπού.
Β) Εάν τελικά η ΕΑΣΔ δεν μπορεί για διάφορους λόγους να λειτουργήσει μόνη της σωστά το «Μουσείο του κρασιού» στις Φάνες, ιδιώτες, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φανών με συναίνεση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φανών και σε συνεργασία με χωριανούς μας, μπορούμε να το ενοικιάσουμε και να το λειτουργήσουμε σωστά.
Το νομικό θέμα, πώς θα λέγεται ο νέος φορέας και ποιος θα υπογράψει τα συμβόλαια, λύνεται. Μπορεί να βρεθεί από μας άμεσα ένα αρχικό κεφάλαιο (Startkapital) τουλάχιστον 5.000 €. Αρχή αυτής της πρότασης είναι η διαφάνεια και οι δημοκρατικές διαδικασίες.
Δεν καταλαβαίνω, γιατί εσείς, κύριε Καραγιάννη, απαξιώνετε μια τέτοια πρόταση γενικά κι αόριστα, δίχως να προτείνετε κάτι διαφορετικό. Δεν έχετε σχεδιασμό; Μήπως γιατί εφαρμόζετε ακόμα τις παλαιοκομματικές μεθόδους, αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες γραφείων, χωρίς διαφάνεια, δημοκρατικές διαδικασίες και δημοσίευση;
Η ΕΑΣΔ δεν είναι εταιρεία αλλά Συνεταιρισμός. Ο ηθικός και θεσμικός ρόλος των αγροτικών συνεταιρισμών είναι να στηρίζουν την τοπική αγροτική οικονομία αλλά και την κοινωνία ευρύτερα. Είναι λοιπόν ηθική και θεσμική υποχρέωση των κατά καιρούς διοικήσεων και διευθύνσεων να παρουσιάζουν τη στρατηγική, το προγραμματισμό και τα χρονοδιαγράμματα τους προς αυτή τη κατεύθυνση, εάν φυσικά αυτά υπάρχουν.
Και είναι λυπηρό να καλύπτονται οι τυχόν αδυναμίες και ελλείψεις σχεδιασμού με την αιτιολογία ότι η ΕΑΣΔ είναι «Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου».
Η εκτίμηση μου είναι ότι η ΕΑΣΔ δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει σωστά το Μουσείο Κρασιούστις Φάνες, είτε γιατί δεν έχει σχεδιασμό, είτε λόγω προσωπικών στρατηγικών των υπευθύνων, είτε λόγω εμπλοκής ή εξυπηρέτησης διαφόρων συμφερόντων.
Γι’ αυτό απευθύνομαι στους τοπικούς φορείς, στην Περιφέρεια, στοΔήμο και στους βουλευτές όλων των κομμάτων της Βουλής, που εκπροσωπούν την Δωδεκάνησο, να βοηθήσουν έτσι ώστε να λειτουργήσει σωστά αυτό το Μουσείο στις Φάνες:
– να το λειτουργήσει σωστά και σύντομα η ΕΑΣΔή
– να ενοικιαστεί σε ένα φορέα από Πολιτιστικούς Συλλόγους, Αγροτικούς Συνεταιρισμούςκαι ιδιώτες,με διαφάνειαή
– να ενοικιαστεί σε ιδιώτη, κατόπιν διαγωνισμού, με διαφάνεια.
Ο λόγος που επιμένω δεν είναι μόνο, ότι η ΕΑΣΔ θα χάσει πολλά χρήματα από την είσπραξη εισιτηρίων εισόδου, δεν είναι μόνο ότι η Κ.Α.Ι.Ρ. δεν θα πουλήσει μερικές χιλιάδες φιάλες κρασί το χρόνο, δεν είναι μόνο ότι δεν θα βρουν απασχόληση τουλάχιστον 3 νέοι άνθρωποι με τα αντίστοιχα προσόντα, αλλά ότι σιγά – σιγά, αλλά σταθερά, με την πάροδο του χρόνου ο χώρος/το Μουσείο θα εγκαταλειφτούν,θα είναι πάλι ένας εντελώς παραμελημένος χώρος, θα πάνε χαμένα μερικές εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ και πάρα πολύ προσωπική εργασία, από φορείς, εργαζόμενους της ΕΑΣΔ, Φανενούς και άλλους ιδιώτες!
Και τότε την ευθύνη θα την έχουμε όλοι μας, χωρίς καμιά εξαίρεση!
Τέτοια παραδείγματα έχουμε πάρα πολλά στην Ελλάδα και όχι μόνο τα Ολυμπιακά έργα.
Εγώ θα συνεχίσω αυτή την πρωτοβουλία, ήδη στέκονται δίπλα μου ορισμένοι φορείς και πολλοί ιδιώτες.
Όποιος θέλει να βοηθήσει, με προτάσεις ή/και με προσωπική εργασία, μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί μου.
Με εγκάρδιους χαιρετισμούς και εκτίμηση
Δρ. Απόστολος Κυριατσούλης