Υπεγράφη χτες, παρουσία του δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, η σύμβαση μεταξύ της ΔΕΥΑΡ και της αναδόχου εταιρείας, για την σύνταξη μελέτης που θα αποσκοπεί στον βασικό σχεδιασμό των Δικτύων Αποχέτευσης καθώς και στην χωροθέτηση των αναγκαίων εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, για ολόκληρο το νησί της Ρόδου.
Η σύμβαση για τη σύνταξη της μελέτης, που θα προβλέπει τον σχεδιασμό των υποδομών για τα επόμενα 20 με 40 χρόνια, υπεγράφη μεταξύ του προέδρου της ΔΕΥΑΡ κ. Νίκου Τσίκκη και του εκπροσώπου του αναδόχου.
Πρόκειται για την σύμπραξη των εταιρειών: ΝΑΜΑ Σύμβουλοι Μηχανικοί ΑΕ, ΕΡΑΣΜΟΣ Σύμβουλοι Μηχανικοί ΕΠΕ και Αυγητίδης
Βασίλειος χημικός μηχανικός. Η σύμβαση υπεγράφη από τον εκπρόσωπο της εταιρείας ΝΑΜΑ κ. Νίκο Κάρτσωνα, ο οποίος θα είναι και ο υπεύθυνος του έργου ενώ παρόντες ήταν ακόμη ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Δημήτρης Καρατζιάς, ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου σε θέματα Περιβάλλοντος κ. Χρήστος Γαμβρούδης και υπηρεσιακοί παράγοντες της ΔΕΥΑΡ.
Η μελέτη που είναι συνολικής δαπάνης 265.000 ευρώ στοχεύει:
* στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό των Υποδομών Αποχέτευσης σε όλο το νησί της Ρόδου
* στην εφαρμογή περισσότερων οικολογικών λύσεων στις μεθόδους επεξεργασίας αποβλήτων στους μικρούς οικισμούς
* στην προστασία των επιφανειακών νερών
* στην επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων για διάφορες λύσεις
* στην καλύτερη προστασία του Περιβάλλοντος
* στην θεσμοθέτηση προτεραιοτήτων μεταξύ των νέων εγκαταστάσεων και των αναβαθμίσεων των ήδη υπαρχόντων
Ο δήμαρχος Ρόδου δήλωσε ότι, η μελέτη θα διευκολύνει επιπλέον την ένταξη έργων σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα για τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση έργων που είναι απαραίτητα για το νησί ενώ αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον ειδικό γραμματέα ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) για τη δυνατότητα ένταξης έργων υποδομών στο ΣΔΙΤ.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ
Ακολούθως, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Δ. Τσίκκης τόνισε: «Μετά από μια διαγωνιστική διαδικασία, η οποία διήρκεσε έναν χρόνο περίπου, κι έπειτα από το έναυσμα που δώσαμε στους υπηρεσιακούς της επιχείρησης για την διενέργεια του διαγωνισμού για το διαχειριστικό σχέδιο ολόκληρου του νησιού, είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε σήμερα τον ανάδοχο και να υπογράψουμε την σύμβαση. Ο ανάδοχος αποτελείται από τρεις εταιρείες εξειδικευμένες στο είδος τους και είμαι σίγουρος ότι μετά τις διαβεβαιώσεις που λάβαμε, θα είμαστε ενδεχομένως και νωρίτερα έτοιμοι».
Όσον αφορά το αντικείμενο, ο ένας εκ των τριών εκπροσώπων είπε ότι κατ’ αρχήν θα προχωρήσει η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης αλλά κυρίως –σε δεύτερο στάδιο- η διαμόρφωση εναλλακτικών προτάσεων και προτεραιοτήτων ολοκλήρωσης των δικτύων αποχέτευσης, εγκατάστασης, επεξεργασίας λυμάτων, διάθεσης λυμάτων στο νησί της Ρόδου. Είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο αυτό για την ΔΕΥΑΡ. Όλα τα έργα τα οποία θα μελετήσει και θα κατασκευάσει η ΔΕΥΑΡ θα είναι ενταγμένα σε ένα συνολικό σχέδιο έτσι ώστε να εξασφαλίζεται πολύ πιο εύκολα η χρηματοδότηση και από εθνικούς και από κοινοτικούς πόρους. Η διάρκεια στο πρώτο στάδιο είναι 2,5 μήνες και στους υπόλοιπους 4 μήνες είναι η προετοιμασία των εναλλακτικών σχεδίων. Σε ερώτηση εάν η ΔΕΥΑΡ γνωρίζει πώς είναι οι εγκαταστάσεις της ή όχι, ο κ. Τσίκκης είπε ότι ίσως να υπάρχουν κάποια δίκτυα σε απομακρυσμένες κοινότητες που πρέπει να καταγραφούν. «Θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει εδώ και 20 χρόνια. Από τώρα και στο εξής θα είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο για την ΔΕΥΑΡ».
Ο κ. Δημήτρης Καρατζιάς είπε με την σειρά του ότι δεν υπήρχε σχεδιασμός μέχρι πρότινος γι αυτό και η σχετική μελέτη είναι απαραίτητη.
Ο Φ.Χατζηδιάκος
για την ανομβρία
Σε ερώτηση σχετικά με την ανομβρία η οποία πλήττει την Ρόδο και πώς σχεδιάζει η δημοτική αρχή να την αντιμετωπίσει, ο δήμαρχος απάντησε μεταξύ άλλων: «Κατ’ αρχήν πρέπει να δούμε τι δυνατότητες υπάρχουν στο νησί και μέσα στο χειμώνα να εξετάσουμε τις περιοχές που έχουν προβλήματα. Έχουν ξεκινήσει γεωτρήσεις σε διάφορες περιοχές για να δούμε πώς θα προετοιμαστούμε τον χειμώνα. Πρέπει να διαχωρίσουμε τις ανάγκες ύδρευσης από αυτές της άρδευσης», είπε.
Ο κ. Χατζηδιάκος, αναφέρθηκε στα φράγματα που υπάρχουν στο νησί όπως της Απολακκιάς, της Κρητηνίας, στη λιμνοδεξαμενή μεταξύ Γενναδίου και Λαχανιάς –όπου έγινε και πρώτη παρέμβαση από την ΔΕΥΑΡ για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα δίκτυα. Είπε ακόμη ότι κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, οι ανάγκες ήταν πάρα πολύ αυξημένες από τουριστικές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία για πότισμα, γέμισμα σε πισίνες, καθαρισμούς κ.λπ. τα οποία δημιούργησαν πρόβλημα. Όσον αφορά το Φράγμα του Λύρου στην Κρητηνία, επιχειρήθηκε τρεις φορές να χρηματοδοτηθεί αλλά παρέμεινε στις καλένδες. Ωστόσο ο κ. Χατζηδιάκος, επικεντρώθηκε στο Φράγμα του Γαδουρά για το οποίο εξήρε την αρωγή της περιφερειακής αρχής Νοτίου Αιγαίου και είπε ότι ήταν το μεγαλύτερο έργο των τελευταίων ετών που ολοκληρώθηκε: «Αυτό που απαιτείται τώρα είναι να προχωρήσει η β’ φάση. Με αυτό θα καλυφθούν τα προβλήματα και οι ανάγκες του νησιού» όπως τόνισε.
https://www.dimokratiki.gr/07-10-2016/olokliromenos-schediasmos-ton-ipodomon-apochetefsis-se-olo-nisi/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.