Στον αέρα βρίσκεται ακόμα η λειτουργία των Δομών Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων, παρά το γεγονός πως το πρώτο κουδούνι για τα παιδιά των προσφύγων θα χτυπήσει την προσεχή Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου.
Στη Ρόδο, ο αριθμός των προσφυγόπουλων, που θα πάει στο σχολείο από την ερχόμενη Δευτέρα, είναι μικρός γι αυτό και εκτιμάται ότι δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα, όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δ», εξετάζονται δύο πιθανές λύσεις για τα προσφυγόπουλα που διαμένουν στον καταυλισμό της Ρόδου, τα οποία στην πλειονότητά τους είναι μικρά σε ηλικία και δεν ξεπερνούν συνολικά τον αριθμό των 10. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, είτε θα δημιουργηθεί από το μεσημέρι και μετά, δομή σε σχολείο που θα επιλεγεί με βάση την κοντινότερη απόσταση από τα Παλαιά Σφαγεία, είτε τα παιδιά θα χωριστούν ανά τρία και θα φοιτήσουν σε διαφορετικά σχολεία. Η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί σήμερα με βάση τo σωστό παιδαγωγικά, ώστε από την Δευτέρα τα παιδιά να ξεκινήσουν τα μαθήματα.
Να σημειωθεί ότι με βάση τον σχεδιασμό για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τα παιδιά που δεν ζουν σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας, θα μπορούν να φοιτήσουν σε νηπιαγωγεία ή σε τάξεις υποδοχής που θα λειτουργήσουν σε κοντινά σχολεία.
Όσον αφορά στη μη-τυπική εκπαίδευση, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται και η διδασκαλία των μητρικών γλωσσών, θα υπάρξει ειδική μέριμνα από ΜΚΟ και ειδικούς φορείς εκπαιδευτικών προγραμμάτων, οι οποίο πάντως θα έχουν την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Όπως αναφέρθηκε σχεδόν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στόχος του προγράμματος της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων είναι να βγουν έξω από τις δομές, να μπουν σιγά-σιγά στην κοινωνία και την ελληνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα, ώστε να είναι του χρόνου δυνατή η συμμετοχή τους στην εκπαίδευση μαζί με τα ελληνόπουλα.
Όπως είναι ήδη γνωστό, οι αναγκαίοι πόροι έχουν εξασφαλισθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF). Όπως επίσης, έχει γίνει γνωστό από τα τέλη Αυγούστου, την κάλυψη του κόστους μεταφοράς των παιδιών με λεωφορεία και συνοδούς από τις δομές φιλοξενίας στα σχολεία έχει αναλάβει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ το κόστος της παροχής σχολικών σακιδίων θα καλυφθεί από κοινού από τον ΔΟΜ και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Αντιδράσεις σε Κω και Λέρο
Να σημειωθεί ότι ήδη σε Κω και Λέρο σημειώθηκαν αντιδράσεις και έγινε ξεκάθαρο σε όλους τους τόνους από συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, πως δεν πρόκειται να επιτραπεί η φοίτηση προσφυγόπουλων σε σχολεία, ούτε τις απογευματινές ώρες.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι εκπρόσωποι συλλόγων γονέων και κηδεμόνων Κω, έπειτα από συνάντηση που είχαν με τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης κ. Βασίλη Καραγιάννη ξεκαθαρίζουν πως αν επιχειρηθεί να φοιτήσουν σε ελληνικά σχολεία προσφυγόπουλα, τότε θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Στην ανακοίνωση των γονέων αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Ζητήθηκε, εφόσον εδώ η διαμονή είναι και σκόπιμο είναι να παραμείνει προσωρινή:
α. όσοι έχουν ανάγκη εκπαίδευσης να μεταφέρονται σε μόνιμες δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα,
β. για κάλυψη προσωρινών αναγκών στηρίζουμε την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και μεταναστών αλλά μέσα στο hotspot γιατί δεν έχουμε υποδομές με ευθύνες του κράτους κι όχι της κοινωνίας. Οι γονείς για τους παραπάνω λόγους, διαφωνούν με την παραχώρηση σχολικών ή άλλων δημοσίων κτηρίων. Σε περίπτωση που αγνοηθούν, οι γονείς δήλωσαν ότι θα προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις».
Ο δήμαρχος Λέρου κ. Μιχάλης Κόλιας με δηλώσεις του στην «δ», τόνισε ότι, από την πρώτη στιγμή κατέστη σαφές προς πάσα κατεύθυνση πως δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή η φοίτηση προσφυγόπουλων στα σχολεία του νησιού. Οι γονείς στην Λέρο προβάλλουν ζητήματα υγείας και καθαριότητας των παιδιών των προσφύγων αλλά και θέματα ένταξης στην κοινωνία. Σύμφωνα με τον κ. Κόλλια, οι δομές εκπαίδευσης στη Λέρο θα λειτουργήσουν εντός του hotspot στα Λέπιδα.
Ερωτηματικά για
την προκήρυξη
Να σημειωθεί ότι χθες στις 12 το μεσημέρι έληξε η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών που θα απασχοληθούν στις Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων. Στην συγκεκριμένη προκήρυξη ωστόσο, δεν περιλαμβανόταν το Νότιο Αιγαίο, γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για το πώς θα λειτουργήσουν οι Δομές Εκπαίδευσης στα Δωδεκάνησα, είτε εντός είτε εκτός hotspot.