Ειδήσεις

«Ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού με προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων και νέο πλαίσιο λειτουργίας»

Σημαντικές προγραμματικές προτάσεις για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού κατέθεσε από το βήμα του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ιαματικής Ιατρικής, που διεξήχθη στα Καμένα Βούρλα, ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Τόνισε ότι η ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού εντάσσεται στην ιδέα μιας Πολυκεντρικής Τουριστικής Ανάπτυξης για τη χώρα, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει αναξιοποίητους ιαματικούς πόρους με 750 καταγεγραμμένες ιαματικές πηγές και από αυτές, μόνο οι 82 είναι ενεργές και μόνο οι 38 έχουν αναγνωριστεί και πιστοποιηθεί για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Ανέφερε, επίσης, ότι τα έσοδα από τον ιαματικό τουρισμό στις άλλες Ευρωπαϊκές λουτροπόλεις υπερβαίνουν τα 45 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Κόνσολας χαρακτήρισε το νέο χωροταξικό για τον τουρισμό ως τη λυδία λίθο για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού, αφού είναι η μόνη και απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξουν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας που, γύρω από μία ιαματική πηγή ή για την ακρίβεια μία λουτρόπολη, μπορούν να περιλαμβάνουν κλινικές αποκατάστασης, κέντρα αιμοκάθαρσης, κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, σύνθετα τουριστικά καταλύματα με σύγχρονες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και υποδομές εναλλακτικού τουρισμού.

Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε, επιπρόσθετα, σε συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού, όπως:

– Η διαμόρφωση ενός πλαισίου για την πιστοποίηση των παρόχων που θα δραστηριοποιηθούν στο συγκεκριμένο τομέα, σύμφωνα με τα standards που θέτουν διεθνείς οργανισμοί και θα αφορούν στη διασφάλιση της ποιότητας και της πιστοποίησης των παρεχόμενων υπηρεσιών, στην ασφάλεια και τις προδιαγραφές των υποδομών, στην εκπαίδευση του επιστημονικού και λοιπού προσωπικού, στην διασφάλιση της ατομικότητας και της εμπιστευτικότητας προσωπικών δεδομένων και σε πολλά άλλα.

– Η θέσπιση αναπτυξιακών κινήτρων για επενδύσεις στον τομέα του ιαματικού τουρισμού και του τουρισμού υγείας, κινήτρων που σήμερα δεν υφίστανται.

Αυτό προϋποθέτει μια νέα προσέγγιση στον αναπτυξιακό νόμο, που θα συνδέει τις ενισχύσεις με τη βιωσιμότητα, το εύρος της επένδυσης, αλλά και τον αριθμό των θέσεων εργασίας που αυτή δημιουργεί μαζί με φορολογικά κίνητρα.

– Η δημιουργία Cluster συνεργατικών σχημάτων με τη συμμετοχή θεραπευτηρίων, κέντρων ιατρικών υπηρεσιών, ξενοδοχείων και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.

– Η εκπόνηση κανονιστικού πλαισίου για τον καθορισμό του τρόπου διανομής των ιαματικών φυσικών πόρων και για τους κανόνες λειτουργίας των κέντρων ιαματικής ιατρικής.

– Ο συνδυασμός του ιαματικού τουρισμού με άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού, όπως ο συνεδριακός, ο εκπαιδευτικός, ο αθλητικός και ο χειμερινός τουρισμός.

– Η έκδοση Κκοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα αναγνωρίζονται οι μονάδες ιαματικής θεραπείας, τα κέντρα ιαματικού τουρισμού – θερμαλισμού και τα κέντρα θαλασσοθεραπείας ως μονάδες παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου