Ειδήσεις

Αρχισαν χθες οι εργασίες του Διεθνούς Φόρουμ της Ρόδου «Διάλογος των Πολιτισμών»

Ξεκίνησαν χτες και θα ολοκληρωθούν σήμερα, οι εργασίες του Διεθνούς Φόρουμ της Ρόδου (με παλαιότερο τίτλο «Διάλογος των Πολιτισμών») που διεξάγεται και φέτος στην Ρόδο. Οι εργασίες λαμβάνουν χώρα, όπως και πέρσι στο ξενοδοχείο «Sheraton Rhodes Resort», στην Ιξιά.
Το Διεθνές Φόρουμ της Ρόδου διοργανώνεται κάθε χρόνο στο νησί μας, από το 2002, συγκεντρώνοντας 300 με 600 άτομα ετησίως από περισσότερες από 70 χώρες από όλο τον κόσμο. Φέτος, κλείνει 15 συναπτά έτη παρουσίας στην Ρόδο, η οποία θεωρείται σημείο αναφοράς τόσο από ιστορική όσο και από σημειολογική άποψη.
Καθ ‘όλη τη διάρκεια της ιστορίας του, το σήμα κατατεθέν του Φόρουμ, ήταν το πρωτοποριακό πνεύμα, η συναντίληψη και η ηθική ανθεκτικότητα των συμμετεχόντων στο έργο τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και η διεθνής κοινότητα.
Το φόρουμ αντανακλά τα βασικά ζητήματα της διεθνούς ατζέντας. Οι συμμετέχοντες μοιράζονται τις απόψεις τους σχετικά με μερικά από τα πιο πιεστικά προβλήματά μας και προτείνουν πιθανές λύσεις απευθείας στους πολιτικούς ιθύνοντες. Το Φόρουμ της Ρόδου υποστηρίζει και ενισχύει τις ευρύτερες προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για να συμβάλει στη συνολική και βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.
Βασικοί επισκέπτες και ομιλητές είναι κάθε χρόνο, πρώην πρόεδροι και ανώτεροι αξιωματούχοι, από διάφορες χώρες του κόσμου, μέλη της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας και της επιχειρηματικής ελίτ, εκπρόσωποι διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων, διπλωμάτες, εμπειρογνώμονες από διάφορα πεδία και μέσα ενημέρωσης.
Το φετινό Φόρουμ της Ρόδου περιλαμβάνει γενικά θέματα μέσω των οποίων οι συμμετέχοντες θα διερευνήσουν κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά ζητήματα. Επιπλέον, δύο συναντήσεις θα γίνουν με θέμα τη σύνοδο κορυφής για την παγκοσμιοποίηση και το μέλλον της δημοκρατίας και τη σύνοδο κορυφής για τα σενάρια ανάπτυξης της παγκόσμιας υποδομής, όπου συναντώνται τα συμφέροντα των τραπεζών, των βιομηχανιών, των κυβερνήσεων και των κοινωνιών.
Εκεί όπου οι ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών και η επιχειρηματική κοινότητα θα συναντηθούν για να συζητήσουν τις έννοιες, τα προβλήματα και τις λύσεις σε βασικά ερωτήματα.
Το Φόρουμ της Ρόδου έχει επιδιώξει σταθερά να προωθήσει μια νέα κουλτούρα διαλόγου που θεωρείται απολύτως αναγκαία. Με αυτό τον τρόπο, επιδιώκει πάντοτε να αντικατοπτρίζει καίρια ζητήματα στο διεθνές πρόγραμμα δράσης. Οι συμμετέχοντες στο φόρουμ μοιράζονται τις απόψεις τους σχετικά με τα τρέχοντα γεγονότα και προτείνουν ιδέες για πιθανές λύσεις σε μερικά από τα πιο πιεστικά προβλήματά μας τόσο για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων όσο και για την κοινωνία εν γένει. Αυτό το τμήμα των ευρύτερων προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας για την προστασία των βασικών αξιών της ανθρωπότητας και για τη συμβολή στη βιώσιμη παγκόσμια ανάπτυξη.
Σήμερα αντιμετωπίζουμε πολλαπλές παγκόσμιες προκλήσεις: οι πόλεμοι συνεχίζονται, οι διαμάχες κλιμακώνονται με στρατιωτικές συγκρούσεις, η τρομοκρατία απειλεί την ασφάλειά μας και οι απόψεις του ψυχρού πολέμου υπονομεύουν τις προσπάθειές μας να συνεργαστούμε.
Αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στον αυξανόμενο αριθμό των εκτοπισμένων σε όλο τον κόσμο – ήδη πλησιάζουν τα κρίσιμα επίπεδα. Οι χώρες και οι περιοχές των χωρών υποδοχής υφίστανται έντονες πιέσεις και πολλοί αγωνίζονται επίσης να βγουν από τις οικονομικές τους κρίσεις.
Η διεθνής κοινότητα φαίνεται ότι δεν μπορεί να βρει τις κατάλληλες απαντήσεις σε αυτές τις πιεστικές παγκόσμιες προκλήσεις. Νέες κρίσεις, συγκρούσεις και απειλές θα συνεχιστούν. Ένας πραγματικός διάλογος μεταξύ των πολιτισμών είναι ζωτικής σημασίας για τη μεσολάβηση αυτών των αναδυόμενων συγκρούσεων και για την άμβλυνση των αυξανόμενων εντάσεων.
Το φετινό Φόρουμ της Ρόδου έχει ως θέμα: «Πολύ-πολικότητα και Διάλογος στις Περιφερειακές και Παγκόσμιες Εξελίξεις» (“Multipolarity and Dialogue in Regional and Global Developments: Imagining Possible Futures” ) με στόχο να παράσχει μια πλατφόρμα για τους επιχειρηματίες, τους διαμορφωτές της πολιτικής και τους μελετητές που θα συμμετέχουν σε μια ευρεία συζήτηση σχετικά με αυτά τα θέματα.
Οι συμμετέχοντες στο φετινό Φόρουμ θα προτείνουν και θα συζητήσουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Ένα βασικό ζήτημα θα είναι ο τρόπος ενσωμάτωσης των βασικών αξιών, όπως η αλληλεγγύη, η ισότητα και η συμπόνια στις διαπολιτισμικές σχέσεις, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

Εξέχουσες
προσωπικότητες
οι καλεσμένοι
Στο φετινό φόρουμ είναι καλεσμένοι, ανώτεροι αξιωματούχοι, μέλη της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας και της επιχειρηματικής ελίτ, εκπρόσωποι διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων, διπλωμάτες, εμπειρογνώμονες από διάφορα πεδία από όλο τον κόσμο.
Φέτος, το Φόρουμ φιλοξενεί κορυφαίες προσωπικότητες όπως:
Amando Boudou -Αντιπρόεδρος της Αργεντινής (2011-2015), Dioncounda Traoré -Πρόεδρος του Μάλι (2012-2013), Valdas Adamkus (TBC) -Πρόεδρος της Λιθουανίας (1998 – 2003, 2004 – 2009), Dominique de Villepin (TBC) -Πρωθυπουργός της Γαλλίας (2005 – 2007), ιδρυτής της Villepin International,
Βλαντιμίρ Γιακούνιν -Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, Ινστιτούτο Ερευνών DOC, Επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Διακυβέρνησης, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο της Μόσχας Lomonosov, Hao Ping -Καθηγητής, Πρόεδρος του Πανεπιστημιακού Συμβουλίου του Πεκίνου,
Vaclav Klaus -Ιδρυτής του Ινστιτούτου Václav Klaus, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσεχίας (2003-2013), Hubert Védrine (TBC) -Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας (1997-2002), ιδρυτικό μέλος του Hubert Védrine Conseil, Yu Keping -Κοσμήτορας της Σχολής Κυβέρνησης του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας για την Κινέζικη Πολιτική του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, Walter Schwimmer -Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης (2004-2009), Συνιδρυτής του Ινστιτούτου Ερευνών DOC, Seyed Mohammad Kazem Sajjadpour -Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και πολλοί ακόμη.

Η έναρξη –
Ο Γ.Χατζημάρκος
Τις εργασίες του Φόρουμ άνοιξε χτες το πρωί ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «αποτελεί τιμή η επιλογή του νησιού της Ρόδου για τη διεξαγωγή διεθνών συναντήσεων, με τόσο σημαντικούς και εκλεκτούς συμμετέχοντες πάνω σε τόσο ενδιαφέρουσα θεματολογία, με ερωτήματα επίκαιρα και εξόχως κρίσιμα, με διλήμματα που πιεστικά αναζητούν απαντήσεις, όχι εύκολες και κυρίως όχι αυτονόητες», ευχαριστώντας παράλληλα, από το βήμα του Συνεδρίου, τον ιδρυτή του Φόρουμ, κ. Γιακούνιν για την επιλογή της Ρόδου.
«Ο νέος, πολυπολικός κόσμος που αναδύεται στον 21ο αιώνα, οι προκλήσεις, οι ευκαιρίες, αλλά και οι κίνδυνοι που αυτός επιφέρει σε πολιτικό, οικονομικό, τεχνολογικό και κοινωνικό επίπεδο, αν μη τι άλλο, συμπυκνώνουν όλα όσα οι κοινωνίες μας καλούνται να αντιμετωπίσουν, οικοδομώντας το μέλλον της ανθρωπότητας. Διλήμματα που πιεστικά αναζητούν απαντήσεις. Με απαντήσεις όχι εύκολες και κυρίως όχι αυτονόητες.
Γιατί αφορούν ένα μέλλον που καλούμαστε να ιχνηλατήσουμε, σε μια εποχή που περισσεύουν οι αβεβαιότητες και λιγοστεύουν οι σταθερές αναφορές, για να μπορέσουμε να το προδιαγράψουμε ή για να είμαι πιο ακριβής, για να το προσεγγίσουμε με επιτυχία.
Πάντοτε οι αλλαγές – δίκαια ή άδικα δεν έχει σημασία -συνοδεύονται από φόβο. Γιατί οι πιθανές εκδοχές δεν είναι μονόδρομης κατεύθυνσης.
Αν και η επιστήμη των Διεθνών Σχέσεων τείνει να θεωρεί τα Κράτη ορθολογικούς δρώντες, η Ιστορία έχει ισχυρές εξαιρέσεις.
Επίσης, η Ιστορία μας διδάσκει, πως τις περισσότερες φορές δεν διδάσκεται…
Κάνω αυτές τις αναφορές όχι από έλλειψη αισιοδοξίας αλλά για να τονίσω ότι όσες φορές η ανθρωπότητα, σε περιόδους μετάβασης, υιοθετούσε μια εύκολη και αφελή θεώρηση περί γραμμικής εξέλιξης της ιστορίας τα γεγονότα την διέψευδαν με βαρύτατο τίμημα. Και αυτό δεν πρέπει να αφήσουμε να επαναληφθεί.
Ιδιαίτερα, σε αυτό το μεταβατικό διάστημα που βρισκόμαστε σήμερα. Οι γεωπολιτικές ανισορροπίες, οι οικονομικές ανισότητες, οι πολιτισμικές συγκρούσεις, οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις, οι τεχνολογικές υπερβάσεις, οι κοινωνικές αναζητήσεις περιγράφουν και καταγράφουν το πεδίο στο οποία πρέπει να οικοδομηθεί το νέο υπόδειγμα. Για να τις υπερβεί και να ξεπεράσει τα σημερινά αδιέξοδα.
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία – όπως με μοναδικό τρόπο μας διδάσκει ο ελληνικός πολιτισμός- πως η εμπέδωση της δημοκρατίας, η ανοχή στην άλλη άποψη, η επικράτηση του ορθού λόγου, η αναζήτηση του κοινού καλού και η εξύψωση αρετών όπως η δικαιοσύνη και η τήρηση του μέτρου συνιστούν το δρόμο -τις ελάχιστες προϋποθέσεις- που πρέπει να υιοθετήσει η διεθνής κοινότητα για να μην επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος και για να θέσει την ανθρωπότητα σε πορεία προόδου.
Αυτό είναι το μεγάλο πολιτικό στοίχημα της εποχής μας και από την επιτυχή ή όχι κατάληξή του θα κριθούμε όλοι τελικώς.
Αλλά αυτό είναι κάτι που εσείς το γνωρίζετε καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο.
Με αυτές τις λίγες σκέψεις προβληματισμού, σας καλωσορίζω και πάλι στη Ρόδο, σας εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσοχή αναμένω και εγώ να ακούσω τις τοποθετήσεις σας στα τόσο σημαντικά ερωτήματα που η συνάντησή σας θέτει στο προσκήνιο».

Η ομιλία του
Βλαντιμίρ Γιακούνιν
«Ιδού η Ρόδος, Ιδού και το πήδημα!» υπογράμμισε στην εναρκτήρια ομιλία του ο ιδρυτής του Φόρουμ, πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Ερευνών του Φόρουμ, διευθυντής του Τμήματος Πολιτικής Διακυβέρνησης – Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας, κ. Βλαντιμίρ Γιακούνιν.
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 15 χρόνων από την ίδρυση του Φόρουμ, ο κ. Γιακούνιν έκανε μία σύντομη ιστορική αναδρομή ενώ τόνισε τον λόγο για τον οποίο επιλέχθηκε το νησί και κάθε χρόνο γίνονται εδώ οι εργασίες.
«Φέτος γιορτάζουμε τα 15 χρόνια του Φόρουμ. Από τότε, έχουμε διανύσει πολύ μακρύ δρόμο μέχρι σήμερα και είναι σημαντικό το γεγονός ότι τόσα χρόνια, συμμετέχουν τόσοι πολλοί εκλεκτοί προσκεκλημένοι άνθρωποι που δεν μπορούν να παραμείνουν αδιάφοροι για τις διεθνείς εξελίξεις και τα προβλήματα της ανθρωπότητας. Θα τους αποκαλούσα… ‘ονειροπόλους’! Διότι ακόμη κι εκείνοι που στήριξαν και στηρίζουν την προσπάθειά μας δεν ήταν απαραίτητα όλοι πολιτικά πρόσωπα. Ήταν ακτιβιστές, άνθρωποι που θέλουν να συμμετέχουν σε ένα καλύτερο αύριο».
Μίλησε ακόμη για την διεθνή οικονομική κρίση, το προσφυγικό – μεταναστευτικό που αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για πολλές χώρες ενώ αναφέρθηκε στον ρόλο που διαδραματίζει το Φόρουμ με τις αποφάσεις που λαμβάνονται μέσα από τον διάλογο και προωθούνται σε διεθνείς οργανισμούς, φορείς και παράγοντες.
Ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες πολιτικούς, πρώην προέδρους, πρώην πρωθυπουργούς, ακαδημαϊκούς κ.λπ. που είτε συμμετείχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια είτε στήριξαν και στηρίζουν το Φόρουμ με την παρουσία τους και τις παρεμβάσεις τους και κατέληξε, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Ιδού η Ρόδος, Ιδού και το πήδημα! Και το επικαλούμαι αυτό για να τονίσω ότι αυτό το ‘πήδημα’ είναι ένα βήμα προς τα εμπρός που πρέπει να κάνει η οικογένεια του Φόρουμ, του Διαλόγου με περισσότερο διανοούμενο χαρακτήρα!».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου