Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Σε τρία μέτωπα αναμετρούνται αυτή τη στιγμή οι δήμοι με την κυβέρνηση. Τα μέτωπα αυτά είναι το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης το 2018, η διαχείριση των αποθεματικών και διαθεσίμων των δήμων και η διαδικασία έγκρισης των δημοσίων επιχορηγήσεων των υπηρεσιών στους δήμους.
Η κυβέρνηση ζητά από τους Δήμους να μεταφέρουν άμεσα τα αποθεματικά –διαθέσιμα τους στην Τράπεζα της Ελλάδας, την ίδια ώρα που μειώνονται οι κρατικές επιχορηγήσεις στους Δήμους, ενώ δυσκολεύει εξαιρετικά την άντληση όσον αφορά τη χρηματοδότηση κρίσιμων δημοτικών υπηρεσιών καθώς ζητείται πλέον η έγκριση των Δημοτικών Συμβουλίων πριν την εκταμίευση του εκάστοτε ποσού.
Οι δήμαρχοι, από την πλευρά τους, λένε “όχι” και στις τρεις παραπάνω κυβερνητικές πρωτοβουλίες και αντιπροτείνουν τη μεταφορά μόνο των πλεοναζόντων κεφαλαίων τους στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, την αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης και την άντλησή της χωρίς την εμπλοκή των Δημοτικών Συμβουλίων.
Βy-pass αποθεματικών – διαθεσίμων στην ΤτΕ
Χθες ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γιώργος Πατούλης, έστειλε επιστολή προς όλους τους δήμους της χώρας με την οποία τους ζητά να ενημερώσουν άμεσα για τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων τους σχετικά με τη μεταφορά των αποθεματικών στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Υπενθυμίζεται πως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είχε ζητήσει από όλους τους δημοσίους φορείς να μεταφέρουν τα πλεονάζοντα κεφάλαια και τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας μέχρι την περασμένη Παρασκευή 29/9 προκειμένου να συναφθούν ρέπος με το Δημόσιο.
Ωστόσο, η ΚΕΔΕ είχε αρνηθεί να συμμορφωθεί με τις εντολές του ΓΛΚ, οι οποίες βασίζονται σε σχετική νομοθεσία.
Αντί της υποχρεωτικής μεταφοράς των αποθεματικών τους στην ΤτΕ, η ΚΕΔΕ προτείνει τη μεταφορά τους στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο προσφέρει επιτοκιο 2,2% (έναντι 3,2% που δίνει η ΤτΕ), ενώ είναι πιο εύκολη και πιο γρήγορη η εκταμίευση τους.
Στελέχη της ΚΕΔΕ επισημαίνουν, επίσης μιλώντας στο Capital.gr πως η υποχρεωτική μεταφορά των αποθεματικών των δήμων στην ΤτΕ αντίκειται στο άρθρο 102 του Συντάγματος και πως τα κεφάλαια τα οποία είναι κατατεθειμένα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων εξαιρούνται της υποχρεωτικής μεταφοράς.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, τα αποθεματικά και διαθέσιμα των δήμων ανέρχονται κοντά σε 2,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 600 εκατ. ευρώ βρίσκονται ήδη στην ΤτΕ και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ τα υπόλοιπα είναι κατατεθειμένα σε συστημικές τράπεζες.
“Τσεκούρι” στις δημόσιες χρηματοδοτήσεις το 2018
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ζητά επειγόντως από τους δήμους να μεταφέρουν τα αποθεματικά και τα διαθέσιμά τους στην ΤτΕ, απειλώντας τους μάλιστα με κυρώσεις, το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2018 υπονομεύει τους Δήμους, όπως καταγγέλλουν στελέχη της ΚΕΔΕ.
Συγκεκριμένα, από στελέχη της ΚΕΔΕ τονίζεται πως με το προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού 2018 που κατατέθηκε στη Βουλή στις 2/10/17, περικόπτονται 129 εκατ. από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πορους του 2018 (αν και η συνολική χρηματοδότηση αυξάνεται σε σχέση με το 2017, όπως υπενθυμίζουν κύκλοι του ΥΠΕΣ).
Επίσης οι στόχοι πλεονασμάτων της Τ.Α. κατά το Μ.Π.Δ.Σ. κατρακυλούν, καθώς μειώνονται κατά 71 εκατ. για το 2017 και κατά 229 εκατ. για το 2018.
Τέλος, προβλέπεται μείωση των ιδίων εσόδων των Ο.Τ.Α. κατά 59 εκατ. για το 2017, αύξηση των απλήρωτων υποχρεώσεων της Τ.Α. κατά 66 εκατ. για το 2017, αύξηση των δαπανών προσωπικού κατά 52 εκατ. το 2017 και 77 εκατ. το 2018, αύξηση λοιπών λειτουργικών δαπανών κατά 30 εκατ. το 2018, ενώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων “βαλτώνει”.
Γραφειοκρατικά εμπόδια στην αντληση της χρηματοδότησης
Σαν να μην έφτανε η επικείμενη μείωση της δημόσιας χρηματοδότησης προς τους δήμους και την πίεση για τη μεταφορά των πλεοναζόντων κεφαλαίων και διαθεσίμων τους στην ΤτΕ, η κυβέρνηση βάζει νέα γραφειοκρατικά εμπόδια στην εκταιμίευση της δημόσιας χρηματοδότησης, όπως καταγγέλουν δήμαρχοι.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ζητά την έγκριση των δημοτικών συμβουλίων για την εκταμίευση των ποσών που αφορούν δαπάνες για υπηρεσίες στους δήμους (όπως πχ την καθαριότητα, την πυροστασία και τη συντήρηση των αγροτικών δήμων), ακόμα και αν οι συγκεκριμένες δαπάνες έχουν λάβει “δέσμευση πίστωσης” και “απόφαση πληρωμής” από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση πληρωμής των συγκεκριμένων υπηρεσιών
capital.gr