Μετασχηματισμοί και συγχωνεύσεις εταιρειών, αλλαγές στην εποπτεία και δράσεις για τις «κόκκινες επιχειρήσεις» προωθούνται προς ψήφιση. Παιδεία, υγεία, συντάξεις και κοινωνικό μέρισμα συμπληρώνουν το πακέτο.
Με ένα πακέτο δέκα νομοσχεδίων η κυβέρνηση ξεκινά τη φθινοπωρινή αντεπίθεση στη Βουλή, με στόχο να στείλει μήνυμα αλλαγής σελίδας. Τα νομοσχέδια θα έρχονται σε… δόσεις, ενώ σε μια σειρά θετικών ρυθμίσεων η κυβερνητική πλειοψηφία θα ζητά ονομαστικές ψηφοφορίες για να «στριμώξει» την αντιπολίτευση.
Το πιο «εμβληματικό» θέμα για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι συντάξεις, με την κυβέρνηση να διαπραγματεύεται με τους δανειστές έχοντας ως «ατού» το υπερπλεόνασμα προκειμένου να αποτρέψει την μείωσή τους. Ταυτόχρονα, όμως, θα υλοποιηθεί ένα ευρύτερο πλέγμα δράσεων, που θα εκτείνεται από την ενίσχυση των επενδύσεων μέχρι την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων σε κρίσιμους τομείς (π.χ υγεία, παιδεία).
Ειδικότερα μέσα σε 90 μέρες το δρόμο για την Βουλή θα έχουν πάρει οι ακόλουθες νομοθετικές ρυθμίσεις:
1. Εισφορές. Το υπουργείο Εργασίας θα καταθέσει ρύθμιση για τη μείωση του ασφαλίστρου από το 20% στο 13,3% για 250.000 αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Το πιθανότερο είναι πως η ρύθμιση θα μπει σε ένα νομοσχέδιο μαζί με τις συντάξεις και θα ψηφιστεί πριν τον προϋπολογισμό.
2. Μετασχηματισμοί- Συγχωνεύσεις-Μετατροπές Εταιρειών. Οι διατάξεις που βρίσκονταν στον παλιό 2190 επικαιροποιούνται ώστε να επιτρέπονται όλες οι μορφές μετασχηματισμών (συγχωνεύσεις- μετατροπές-διασπάσεις) αλλά πλέον και η μερική διάσπαση και η απόσχιση κλάδου. Έχει υποβληθεί σχέδιο από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή.
3. Έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων στο πλαίσιο των δημόσιων συμβάσεων. Στόχος του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης είναι η μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων και της κρατικής δαπάνης για τις προμήθειες, η ενθάρρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ως προς τη συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς του Δημοσίου κ.ά.
4. Αλλαγές στις ειδικότητες των γιατρών και τα ιατρικά συνέδρια. Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας θα δημοσιευτεί μέσα στο μήνα, ενώ θα θεσμοθετεί και αλλαγές στο ΚΕΕΛΠΝΟ.
5. Αλλαγές στα λύκεια και στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή από το υπουργείο Παιδείας μέχρι το τέλος του χρόνου.
6. Εποπτεία Εταιρειών. Οριζόντια νομοθεσία για όλες τις οντότητες, η οποία θα συμπληρώσει τα εταιρικά νομοσχέδια των ΕΠΕ και ΑΕ που έχουν ήδη ψηφιστεί. Συγκροτείται νομοπαρασκευαστική επιτροπή εντός των ημερών.
7. Δεύτερη Ευκαιρία Εταιρειών. Αφορά «κόκκινες» εταιρείες και πρόκειται για ενσωμάτωση οδηγίας, με τη ρύθμιση να είναι ακόμα σε επεξεργασία. Παράλληλα εξετάζονται μηχανισμοί πρόληψης για αποφυγή υπερχρεωμένων εταιρειών. Με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης είτε θα κατατεθεί αυτόνομα, είτε θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για την εποπτεία.
8. Σχέδιο για πάγιο σύστημα ρύθμισης οφειλών προς εφορίες και Ταμεία.Στόχος, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές, είναι να ρυθμίσουν τα χρέη τους όσοι σήμερα αποκλείονται από τον εξωδικαστικό, αλλά έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα. Θα υπάρξουν περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια και οι διατάξεις αναμένεται να «κλειδώσουν» μέσα στο χρόνο.
9. Ρυθμίσεις για «αδειοδότηση και έλεγχο κατασκευής κεραιών στη ξηρά». Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής προβλέπει ένα διαφανές σύστημα αδειοδότησης, αυτοψία για πρώτη φορά πριν την εγκατάσταση της κεραίας, άμεσες και αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες.
10. Διανομή του Κοινωνικού Μερίσματος. Το βασικό σχέδιο, εφόσον επιβεβαιωθεί η υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, προβλέπει να δοθεί ένα εφάπαξ ποσό σε δικαιούχους με εισοδηματικό κριτήριο, δηλαδή να ακολουθηθεί η περσινή «συνταγή». Θα περιλαμβάνονται και άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις, όπως το επίδομα θέρμανσης.
Συντάκτρια Κατερίνα Κοκκαλιάρη