Η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο συνοδεύοντας αυτές τις προκλητικές ενέργειες με μία ακραία και αντιπαραγωγική ρητορική. Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν την τελευταία και πιο προκλητική τουρκική κίνηση”.
Αυτό τονίζει, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αιγυπτιακή εφημερίδα Al Ahram ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει της αυριανής επίσκεψής του στο Κάιρο για την 7η Τριμερή Σύνοδο Αιγύπτου – Ελλάδας – Κύπρου. “Οι Έλληνες ξεπεράσαμε και την οικονομική κρίση και τον λαϊκισμό, τώρα προχωράμε ενωμένοι και αισιόδοξοι”, σημειώνει, με το βλέμμα στραμμένο στην εσωτερική πολιτική σκηνή.
Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται εκτενώς στα προβλήματα που προκαλεί η στάση της Τουρκίας και επισημαίνει ότι οι “τουρκικές προκλήσεις όπως αυτές που εξελίσσονται στην Κύπρο σαφέστατα δεν δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα για τη θετική επανεκκίνηση που η Ελλάδα επιθυμεί και επιδιώκει”.
Μιλώντας για την Τριμερή Συνάντηση Αιγύπτου – Ελλάδας – Κύπρου, ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για έναν “ισχυρό θεσμό πολυθεματικής και διευρυνόμενης περιφερειακής συνεργασίας, ο οποίος είναι ανοιχτός σε όλα τα κράτη της περιοχής που έχουν ως βάση της εξωτερικής τους πολιτικής και των σχέσεών τους με τους γείτονές τους, το σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο και την εφαρμογή, στην πράξη, της αρχής της καλής γειτονίας”.
Όσον αφορά στην αύξηση των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών προς τη χώρα μας μέσω Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι η Ελλάδα εντείνει την επιτήρηση στα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορά της ζητώντας και από την Τουρκία να εντείνει τις δικές της προσπάθειες και να αυξήσει την επιτήρηση της ακτογραμμής της.
Παράλληλα, σημειώνει πως από το Μάιο μέχρι σήμερα έχει σημειωθεί αύξηση στις εισόδους κατά 241% σε σχέση με πέρυσι ενώ μόνο τον Σεπτέμβριο εισήλθαν στην ελληνική επικράτεια περίπου 11.000 άτομα.
“Η ραγδαία αυτή αύξηση έχει οδηγήσει τις δομές φιλοξενίας και τις υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για το μεταναστευτικό σε οριακή κατάσταση. Προσπαθούμε να επισπεύσουμε τις διαδικασίες ασύλου προβαίνοντας και σε ορισμένες τροποποιήσεις στο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε όσοι δικαιούνται άσυλο να το λαμβάνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, και όσοι δεν το δικαιούνται να μπαίνουν άμεσα σε διαδικασία επιστροφής. Αλλιώς, οι καθυστερήσεις αποβαίνουν, δυστυχώς, σε βάρος όσων δικαιούνται διεθνή προστασία. Παράλληλα ζητούμε από τους εταίρους μας στην ΕΕ μεγαλύτερη αλληλεγγύη και συνεργασία στο πλαίσιο της συνολικής προσέγγισης της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία θα πρέπει να δίνει τη δέουσα βαρύτητα και στην αντιμετώπιση των αιτιών που οδηγούν στον ξεριζωμό”, επισημαίνει.
“Οι Έλληνες πολίτες γύρισαν την πλάτη στον λαϊκισμό στις εκλογές της 7ης Ιουλίου και αποφάσισαν να γυρίσουν σελίδα δίνοντας εντολή σε μια μετριοπαθή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση να εφαρμόσει μια διαφορετική οικονομική πολιτική. Και αυτό ακριβώς κάνουμε. Εφαρμόζουμε μια πολιτική μεταρρυθμίσεων με στόχο τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και τη δημιουργία πολλών, νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Μειώνουμε τους φόρους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ξεμπλοκάρουμε με ταχείς ρυθμούς τα μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ (όπως για παράδειγμα αυτό που παλαιού αεροδρομίου στο “Ελληνικό”) και απλοποιούμε το αδειοδοτικό περιβάλλον με καίριες παρεμβάσεις”, αναφέρει ο πρωθυπουργός. “Χάρη στις προσπάθειες του ελληνικού λαού η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση αφήνοντας πίσω της το σκηνικό αυτής της δεκαετίας: την περιπέτεια της οικονομικής κρίσης και το επώδυνο πισωγύρισμα του λαϊκισμού”, προσθέτει.
Ολόκληρη η συνέντευξη του πρωθυπουργού έχει ως εξής:
-Η τριμερής Σύνοδος Κορυφής μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου είναι η έβδομη Σύνοδος Κορυφής μεταξύ των τριών χωρών. Ποιο είναι το σχόλιό σας για αυτή τη συνεργασία, η οποία έχει γίνει ένας από τους ισχυρότερους άξονες της περιοχής;
-Πράγματι, πρόκειται για έναν ισχυρό θεσμό πολυθεματικής και διευρυνόμενης περιφερειακής συνεργασίας, ο οποίος είναι ανοιχτός σε όλα τα κράτη της περιοχής που έχουν ως βάση της εξωτερικής τους πολιτικής, και των σχέσεών τους με τους γείτονές τους, το σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο και την εφαρμογή, στην πράξη, της αρχής της καλής γειτονίας. Η τριμερής συνεργασία των τριών χωρών, μέσα από την ανάπτυξη συνεργειών σε σειρά τομέων όπως η ενέργεια, το περιβάλλον, η οικονομία και ο πολιτισμός στοχεύει αφενός στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής και αφετέρου στην ευημερία των λαών της. Η επιτυχία του τριμερούς αυτού σχήματος διαπιστώνεται καθημερινά, καθώς συμβάλλει στην αντιμετώπιση σημαντικών πολιτικών και ενεργειακών θεμάτων που ξεπερνούν πολλές φορές τα όρια της περιοχής μας.
-Ποια είναι τα θέματα που θα συζητήσετε με την Αιγυπτιακή πλευρά και ποια έχετε σημειώσει στην ατζέντα σας ως θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος με τον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι;
-Κατά τη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο Αλ-Σίσι, θα εξετάσουμε όλα τα ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις των δύο χωρών μας. Είναι προφανής η πολιτική μας βούλησή να προωθήσουμε τις σχέσεις μας μέσω ενός ειλικρινούς και παραγωγικού διαλόγου ώστε να προχωρήσουμε μαζί, μεθοδικά και αποφασιστικά, στη χάραξη και υλοποίηση των κοινών μας στόχων. Παράλληλα, θα έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή μας. Αναφέρω ως τρανταχτό παράδειγμα τα προβλήματα που προκαλεί η στάση της Τουρκίας τόσο σε επίπεδο διμερών σχέσεων όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κυπριακή ΑΟΖ -ακόμη και στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας-, το Κυπριακό, το Συριακό, το Μεσανατολικό, την κατάσταση στην Λιβύη, το μεταναστευτικό/προσφυγικό κ.ο.κ. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να τονίσω ότι η συνεργασία Ελλάδος – Αιγύπτου, όπως εξάλλου και η τριμερής μας συνεργασία με τη συμμετοχή της Κύπρου, λειτουργούν ως πρότυπο διαλόγου και συνεργασίας το οποίο δύναται να συμπεριλάβει στο μέλλον και άλλες χώρες της περιοχής.
-Η Αίγυπτος και η Ελλάδα διατηρούν βαθιές σχέσεις από την αρχαιότητα. Πώς βλέπετε σήμερα αυτές τις σχέσεις και σε ποιους τομείς εντοπίζετε το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο χωρών στο μέλλον;
-Οι δύο χώρες μας πορεύονται με τη λαμπρή κληρονομία δύο εκ των σημαντικότερων πολιτισμών της παγκόσμιας ιστορίας. Στη σημερινή εποχή, Ελλάδα και Αίγυπτος, διατηρούν ισχυρούς πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς και παραμένουν ιδιαίτερα σημαντικές για την περιοχή και τη σταθερότητα στον χώρο της Μεσογείου. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη αναπτύσσουμε με σταθερά βήματα τη συνεργασία μας στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, του πολιτισμού, της αγροτικής ανάπτυξης αλλά και στον στρατιωτικό τομέα. Και, βεβαίως, συνεργαζόμαστε στη ναυτιλία και στις θαλάσσιες μεταφορές. Ουδείς μπορεί να αγνοήσει τη σημασία της Διώρυγας του Σουέζ, αλλά και ότι η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο. Στόχος μας είναι λοιπόν να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε αυτή τη συνεργασία σε όλους τους δυνατούς τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
-Ο Αιγυπτιακός λαός εκτιμά ιδιαίτερα τη στάση της Ελλάδας καθώς και την υποστήριξή σας στην Αίγυπτο στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία. Πώς μπορούμε να συνεργαστούμε για το ζήτημα αυτό στο πεδίο των διμερών μας σχέσεων;
-Είναι γεγονός ότι το ζήτημα της τρομοκρατίας δεν γνωρίζει σύνορα και συνεπώς αποτελεί υπαρκτό κίνδυνο για όλες τις σύγχρονες κοινωνίες. Ελλάδα και Αίγυπτος συνεργαζόμαστε ήδη για την αντιμετώπιση του κοινού αυτού κινδύνου. Πρόκειται για συνεργασία που θα εξελιχθεί και θα διευρυνθεί, με βάση τις ανάγκες που δημιουργούνται, ώστε να πετύχουμε, μαζί με άλλες χώρες, τη σταδιακή εξάλειψη αυτού του θλιβερού αλλά ταυτόχρονα πολύ επικίνδυνου φαινομένου το οποίο υποσκάπτει τα θεμέλια του πολιτισμού, της δημοκρατίας αλλά και της κοινωνικής συνοχής.
-Πώς μπορεί να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Νότιας Μεσογείου στο πλαίσιο της Ένωσης για τη Μεσόγειο;
-Η χώρα μας συμμετέχει ενεργά στους Περιφερειακούς Οργανισμούς, διότι πιστεύουμε ότι και μέσω αυτών μπορεί να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ περισσοτέρων δρώντων και να ενισχυθούν οι σχέσεις καλής γειτονίας, συνεισφέροντας έτσι στην ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Η Ενωση για την Μεσόγειο εξυπηρετεί αυτούς τους σκοπούς, καθώς η ευρεία θεματολογία της προσφέρει τη δυνατότητα ενίσχυσης της συνεργασίας σε πολλούς τομείς. Η μεταφορά τεχνογνωσίας και η στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού, ιδίως της νεολαίας, αποτελούν δύο μόνον παραδείγματα των ευκαιριών που διανοίγονται. Θα πρέπει παράλληλα να σημειωθούν οι δυνατότητες συνεργασίας για την εκπόνηση και υλοποίηση προγραμμάτων κοινού ενδιαφέροντος, όπως η κλιματική αλλαγή, ένας τομέας όπου η αλληλεξάρτηση όλων των μελών της Ένωσης για τη Μεσόγειο είναι προφανής.
-Τι γίνεται με τη συνεργασία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για την εξερεύνηση των πηγών πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο; Ποια μορφή νομίζετε ότι μπορεί να πάρει αυτή η συνεργασία ειδικά υπό τις προκλήσεις της Τουρκίας και τις παράνομες ενέργειες από την Τουρκία στα ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας;
-Κύριε Μπαρακάτ θέλω να τονίσω ιδιαίτερα τη μεγάλη μου ανησυχία για το γεγονός ότι στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο εκδηλώνονται κινήσεις που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου. Η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο συνοδεύοντας αυτές τις προκλητικές τις ενέργειες και με μία ακραία και αντιπαραγωγική ρητορική. Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν την τελευταία και πιο προκλητική τουρκική κίνηση.
Όσον αφορά το πρώτο σκέλος του ερωτήματός σας, γνωρίζετε ότι οι ελληνικές εταιρείες επέδειξαν, από την πρώτη στιγμή, ενδιαφέρον να εξερευνήσουν τους ενεργειακούς πόρους της Αιγύπτου. Η ελληνική κυβέρνηση στήριξε και θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειές τους για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας, καθώς πιστεύει ακράδαντα ότι η διμερής ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου εντάσσεται σε ένα δυναμικό πλαίσιο ανάπτυξης, τόσο σε γεωπολιτικό επίπεδο, όσο και σε εμπορικό και οικονομικό. Άλλωστε, η ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και δη στην Αίγυπτο, είναι αυτή που άλλαξε τη δυναμική της περιοχής, αλλά και των σχέσεων των διαφόρων χωρών μεταξύ τους, αναδεικνύοντας τη σημασία των σχημάτων πολυδιάστατης συνεργασίας. Είναι σαφές ότι και στο πλαίσιο του τριμερούς σχήματος συνεργασίας μας ο ενεργειακός τομέας προσλαμβάνει εξέχουσα θέση. Η αιγυπτιακή πρωτοβουλία για την σύσταση του East Mediterranean Gas Forum (EMGF) είναι εξαιρετικά σημαντική και ευελπιστούμε, ως Ελλάδα, ότι το Forum να δράσει ως καταλύτης για στενότερη συνεργασία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
-Πώς είναι οι σχέσεις με την Τουρκία, ενόψει των αυξανόμενων προκλήσεων και των παραβιάσεων κατά της Ελλάδας και της Κύπρου;
-Η Ελλάδα αποτελεί διαχρονικά πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας σε μια περιοχή που ταλανίζεται από σοβαρές προκλήσεις. Παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην αρχή της καλής γειτονίας, επιδιώκοντας καλές σχέσεις με όλους τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Η επιθυμία μας να διατηρήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, να καταβάλλουμε σοβαρή προσπάθεια για την επανεκκίνηση των διμερών μας σχέσεων με την Άγκυρα, αλλά και η αποφασιστικότητά μας να διασφαλίσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα μας, όταν αυτά διακυβεύονται, είναι αδιαμφισβήτητες παράμετροι της πολιτικής μας. Η επίτευξη απτής προόδου στις διμερείς μας σχέσεις απαιτεί τον πλήρη σεβασμό από πλευράς Τουρκίας του Διεθνούς Δικαίου, και συγκεκριμένα του Δικαίου της Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένης της θεμελιώδους σημασίας αρχής της καλής γειτονίας.
Παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο υπονομεύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και εμποδίζουν τις προσπάθειες για αμοιβαία επωφελείς σχέσεις. Προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες δυναμιτίζουν το θετικό κλίμα που είναι αναγκαίο ώστε να υπάρξει μια νηφάλια και εποικοδομητική σχέση μεταξύ των δύο κρατών. Ακριβώς ο τερματισμός των προκλήσεων που οδηγούν σε εντάσεις θα συμβάλει στην “επανεκκίνηση” των διμερών μας σχέσεων προς όφελος των δύο λαών, προωθώντας την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή. Τουρκικές προκλήσεις όπως αυτές που εξελίσσονται στην Κύπρο σαφέστατα δεν δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα για τη θετική επανεκκίνηση που η Ελλάδα επιθυμεί και επιδιώκει. Η πρόσφατη συνάντησή μου με τον Τούρκο Πρόεδρο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ήταν ανοικτή και ειλικρινής, με στόχο τη δημιουργία μιας θετικής ατζέντας και τη βελτίωση του κλίματος. Αναμένουμε από την τουρκική πλευρά να επιδείξει αντίστοιχη ειλικρινή δέσμευση και να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.
-Σχετικά με την επανένωση της Κύπρου ποια είναι η καλύτερη πρόταση, κατά τη δική σας άποψη, για την επίλυση του προβλήματος;
-Το Κυπριακό, μπορεί να λυθεί μόνον ειρηνικά, με τη συντομότερη δυνατή επανέναρξη αποτελεσματικών διαπραγματεύσεων, επί τη βάσει των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι δεσμευτικές για όλους Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας αξιώνουν τον σεβασμό της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας από όλους. Ειδικά, την ταχεία αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων, στο πλαίσιο μιας συμφωνημένης λύσης που θα προβλέπει διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια, όπως ορίζουν σαφώς οι Αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Ό,τι και να υποστηρίζει η Τουρκία, δεν υπάρχουν δήθεν “εναλλακτικές” επιλογές στον απόλυτο σεβασμό και την εφαρμογή των Αποφάσεων του ΟΗΕ. Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί ως τετελεσμένο την τουρκική κατοχή και την παράνομη και βίαιη διχοτόμηση της επικράτειας και του λαού της Κύπρου.
-Γεωγραφικά η Ελλάδα είναι η πιο κοντινή ευρωπαϊκή χώρα στην Αίγυπτο. Πώς μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτήν τη γεωγραφική σύγκλιση, στο επίπεδο των μεγάλων εθνικών έργων, ιδίως εκείνων που συνδέονται με τα μεσογειακά λιμάνια, όπως το νέο έργο της Διώρυγας του Σουέζ και το East Port του Πορτ Σάιντ;
-Ο τομέας στον οποίο αναφέρεστε παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τις τρεις χώρες -Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο. Τόσο η γεωγραφική θέση των χωρών μας, όσο και η ναυτική μας παράδοση, καθιστούν τις θαλάσσιες μεταφορές ζήτημα κομβικής σημασίας για την οικονομική μας ανάπτυξη. Η σημασία της νέας Διώρυγας του Σουέζ, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας του ανατολικού λιμένα του Port Said, καθώς και εκείνου της Αλεξάνδρειας, είναι κεφαλαιώδης και αυτονόητη. Η συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων στις δραστηριότητες της Οικονομικής Ζώνης της Διώρυγας του Σουέζ (Suez Canal Economic Zone) αποτελεί προοπτική που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα.
-Η Ελλάδα γνώρισε μια οδυνηρή εμπειρία με την οικονομική κρίση, αλλά την ξεπέρασε με τις αποφασιστικές σας προσπάθειές και με τις θυσίες του ελληνικού λαού. Πώς βλέπετε το οικονομικό μέλλον της χώρας;
-Οι Έλληνες πολίτες γύρισαν την πλάτη στον λαϊκισμό στις εκλογές της 7ης Ιουλίου και αποφάσισαν να γυρίσουν σελίδα δίνοντας εντολή σε μια μετριοπαθή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση να εφαρμόσει μια διαφορετική οικονομική πολιτική. Και αυτό ακριβώς κάνουμε. Εφαρμόζουμε μια πολιτική μεταρρυθμίσεων με στόχο τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και τη δημιουργία πολλών, νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Μειώνουμε τους φόρους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ξεμπλοκάρουμε με ταχείς ρυθμούς τα μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ (όπως για παράδειγμα αυτό που παλαιού αεροδρομίου στο “Ελληνικό”) και απλοποιούμε το αδειοδοτικό περιβάλλον με καίριες παρεμβάσεις. Η προσπάθεια αυτή αναγνωρίζεται ήδη από τις αγορές όπως αποτυπώνεται στη σημαντική μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας, αλλά και ευρύτερα, όπως φανερώνει η εντυπωσιακή ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα. Όπως σωστά αναφέρατε κ. Μπαρακάτ, χάρη στις προσπάθειες του ελληνικού λαού η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση αφήνοντας πίσω της το σκηνικό αυτής της δεκαετίας: την περιπέτεια της οικονομικής κρίσης και το επώδυνο πισωγύρισμα του λαϊκισμού. Οι Έλληνες περάσαμε πολλά, αλλά βγαίνουμε ενωμένοι και αισιόδοξοι από τη διπλή αυτή περιπέτεια.
-Ένα από τα προβλήματα της Ελλάδας σήμερα είναι η παράνομη μετανάστευση και οι πρόσφυγες, ειδικά εκείνοι από τη Μέση Ανατολή. Ποια μέτρα λαμβάνει η Ελλάδα στο πλαίσιο αυτό;
Τους τελευταίους μήνες έχει σημειωθεί σημαντικότατη αύξηση των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών προς τη χώρα μας, μέσω Τουρκίας. Πρόκειται για την λεγόμενη οδό της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία είναι μακράν η πιο επιβαρυμένη στη Μεσόγειο. Για αυτό τον λόγο εντείνουμε την επιτήρηση στα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορά μας. Ζητούμε όμως και από την Τουρκία να εντείνει τις προσπάθειες και να αυξήσει την επιτήρηση της ακτογραμμής της. Για να σας δώσω μια τάξη μεγέθους, από τον Μάιο μέχρι σήμερα έχει σημειωθεί αύξηση στις εισόδους κατά 241% σε σχέση με πέρυσι. Μόνον τον Σεπτέμβριο εισήλθαν στην ελληνική επικράτεια περίπου 11.000 άτομα. Η ραγδαία αυτή αύξηση έχει οδηγήσει τις δομές φιλοξενίας και τις υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για το μεταναστευτικό σε οριακή κατάσταση. Προσπαθούμε να επισπεύσουμε τις διαδικασίες ασύλου προβαίνοντας και σε ορισμένες τροποποιήσεις στο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε όσοι δικαιούνται άσυλο να το λαμβάνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, και όσοι δεν το δικαιούνται να μπαίνουν άμεσα σε διαδικασία επιστροφής. Αλλιώς, οι καθυστερήσεις αποβαίνουν, δυστυχώς, σε βάρος όσων δικαιούνται διεθνή προστασία. Παράλληλα ζητούμε από τους εταίρους μας στην ΕΕ μεγαλύτερη αλληλεγγύη και συνεργασία στο πλαίσιο της συνολικής προσέγγισης της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία θα πρέπει να δίνει τη δέουσα βαρύτητα και στην αντιμετώπιση των αιτιών που οδηγούν στον ξεριζωμό.