Ρεπορτάζ

Μικρές τάσεις ανάκαμψης παρουσιάζει η αγορά της Ρόδου

Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή αλλά με μικρές τάσεις ανάκαμψης, εξελίσσεται η κατάσταση στην αγορά της Ρόδου.

Αυτό επισήμανε με δηλώσεις του στην «δ» ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, κ. Κωνσταντίνος Σπανός αναφορικά με την εικόνα της αγοράς κατά τον μήνα Οκτώβριο που διανύουμε, ο οποίος εμφανίζεται να έχει προοπτικές και με ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, αφού –σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα- αναμένονται τουρίστες.
«Η εικόνα της αγοράς της Ρόδου, δεν έχει κάποια ιδιαίτερη μεταβολή σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Είναι απόλυτα συνυφασμένη και εξαρτημένη με την τουριστική κίνηση στο νησί.
Παρουσίασε, ωστόσο, μια μικρή βελτίωση, μετά το άνοιγμα της σεζόν τον Ιούλιο, ενώ από τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο που διανύουμε, έχει μικρές τάσεις βελτίωσης.
Το μόνο που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι το 90% των εμπορικών επιχειρήσεων έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα στον τζίρο τους και από αυτές, τουλάχιστον, το 60% αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Η ρευστότητα είναι το σημείο αιχμής για όλους και είναι ανησυχητικό για την αγορά».

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΑΝΟΙΞΑΝ… ΗΡΩΪΚΑ
Όσον αφορά στις εμπορικές επιχειρήσεις που κατάφεραν να ανοίξουν φέτος και πώς θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τον χειμώνα που έρχεται (μετά το πέρας της τουριστικής σεζόν) ο κ. Σπανός είπε τα εξής: «Οι εμπορικές επιχειρήσεις στην Ρόδο, άνοιξαν ‘ηρωϊκά’, προσφερόμενες και… ‘θυσιαζόμενες’!
Οι περισσότερες από αυτές, άνοιξαν, γνωρίζοντας ότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη πιθανότητα να μην καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα (τα τρέχοντα και τα πάγια ή τις δανειακές υποχρεώσεις). Δυστυχώς, φέτος δεν μιλάμε για κερδοφορίες.
Μιλάμε για επιχειρήσεις οι οποίες προσπαθούν να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα και κυρίως για να προστατέψουν την εικόνα του νησιού. Δεν μπορούσαμε να υποδεχτούμε τους τουρίστες με κλειστά καταστήματα, μαύρες πινακίδες και σβηστά φώτα στην πόλη. Η αγορά άνοιξε με ρίσκο τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζόμενους, οικονομικό και υγειονομικό. Μέχρι στιγμής, στο υγειονομικό κομμάτι τα πάμε πάρα πολύ καλά. Η εικόνα του νησιού είναι εξαιρετική (και γι αυτό είμαστε ανοιχτοί ως τουριστικός προορισμός) ενώ στο οικονομικό, οι προσδοκίες είναι χαμηλές και βρισκόμαστε στο αποτέλεσμα του 20-25% της περσινής χρονιάς».

Η ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ
ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ
Κληθείς να σχολιάσει την επιστρεπτέα προκαταβολή η οποία καταβάλλεται στις επιχειρήσεις και αν είναι αρκετή για να καλύψει κάποια έξοδα, ο γ.γ. του ΕΣΡ δήλωσε:
«Οποιαδήποτε βοήθεια δίδεται στις επιχειρήσεις αυτή την περίοδο, είναι κάτι θετικό. Η επιστρεπτέα προκαταβολή όμως, θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι είναι ένα είδος ‘δανείου’ σε επιχειρήσεις οι οποίες ήταν δανειακά επιβαρυμένες. Κατανοούμε ότι με την έλλειψη ρευστότητας υπάρχει πάντα πρόβλημα. Ελπίζουμε να υπάρξει ανάκαμψη στο μέλλον. Παρ όλα αυτά, καλό θα είναι να γνωρίζουμε ότι κάποιες επιχειρήσεις, δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε όλη αυτή την πίεση και ίσως οδηγηθούν σε έξοδο από την αγορά».
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ
Μιλώντας, τέλος, για ένα από τα μείζονα θέματα που απασχολούν την αγορά και αφορά στις επιταγές, υπογράμμισε τα εξής: «Η αρχική ρύθμιση η οποία έγινε με τις επιταγές έχει λήξει.
Δεν υπάρχει παράταση και πληρώνονται κανονικά. Υπήρχε εξ αρχής ένα ζήτημα το οποίο δημιουργήθηκε και ίσως χρειαζόταν μια καλύτερη διαχείριση διότι, η μη πληρωμή τους, δημιούργησε τεράστια προβλήματα ρευστότητας – τόσο στις επιχειρήσεις που τις είχαν εκδώσει, όσο και σε εκείνους που ήταν λήπτες.
Σιγά σιγά, εξομαλύνεται η κατάσταση. Υπάρχει μια συνεννόηση ανάμεσα στις δύο πλευρές για το θέμα και ίσως η καλύτερη λύση είναι να βρεθεί μέσα από συνεννόηση ανάμεσα στις δύο πλευρές και όχι με κρατική παρέμβαση, επειδή πάντα δημιουργούν θέμα.
Πάντως, και οι τράπεζες, πρέπει να αλλάξουν σκεπτικό, να αναδιαμορφώσουν τα επιχειρηματικά δάνεια καθώς επίσης και τις χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις.
Η νοοτροπία ότι το επιχειρηματικό δάνειο είναι περίπου το ίδιο με ένα στεγαστικό, θα πρέπει να αναθεωρηθεί και οι πρακτικές των τραπεζών θα πρέπει να αλλάξουν τόσο ως προς το εισπρακτικό όσο και ως προς το χορηγησιακό τους καθεστώς».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου