Ρεπορτάζ

Αρχισαν στη Ρόδο οι εργασίες του Συνεδρίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Με αγιασμό και με το μήνυμα του Παναγιοτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, το οποίο μεταδόθηκε σε video wall, ξεκίνησαν στην Ρόδο οι εργασίες, του ‘5ου Συνεδρίου τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου γιά τήν Ποιμαντική Διακονία στόν Χῶρο τῆς Ὑγείας’, μέ θέμα: «Φροντίζοντας γιά τήν ἀνθρωπότητα σήμερα, μεριμνοῦμε γιά τήν ἀνθρωπότητα τοῦ αὔριο».
Στο συνέδριο που διεξάγεται στο ξενοδοχείο Rodos Palace, μέχρι και την προσεχή Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022, συμμετέχουν περίπου 150 σύνεδροι, κληρικοί, εκπρόσωποι εκκλησιών, επιστήμονες και καθηγητές που έχουν σχέση με τον χώρο της Υγείας.
Από τις τοπικές αρχές, παρόντες ήταν ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης και ο αντιδήμαρχος κ. Αθανάσιος Στάμος, εκπρόσωποι της 95 ΑΔΤΕ και της ΕΛ ΑΣ., ενώ διαβάστηκαν μηνύματα των βουλευτών.

ΤΟ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚ. ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ
Στον χαιρετισμό του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επεσήμανε την πολύ δύσκολη περίοδο που διανύει η ανθρωπότητα και τόνισε, μεταξύ άλλων, την «Ανάγκη συνεργασίας της πίστης και της επιστήμης, που ανέδειξε η πανδημία του κορωνοϊού. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξαρχής κάλεσε τους πιστούς να εμπιστευτούν τους ειδικούς, να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας που επέβαλαν οι αρχές. Ούτε η επιστήμη και η τεχνολογία, ούτε η πολιτική και κοινωνική δράση, ούτε η οικονομική πρόοδος και η ευημερία δύνανται να απαντήσουν της υπαρξιακής ποιότητας στον άνθρωπο…».
Ακολούθησαν τα μηνύματα του δημάρχου, των εκπροσώπων των πατριαρχείων Αλεξανδρείας, Ιεροσολύμων, της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, ενώ ο συντονιστής του Δικτύου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στον Χώρο της Υγείας Δρ Κλινικής Ψυχοθεραπείας, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου, π. Σταύρος Κοφινάς, ανέλυσε τους στόχους του συνεδρίου και του Δικτύου, η έδρα του οποίου είναι η Ρόδος (και θα παραμείνει).

Ο ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΚΥΡΙΛΛΟΣ
Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Συνεδρίου και του Δικτύου, που είναι ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε όλη την διάρκεια της ιστορίας της Εκκλησίας μέχρι σήμερα, απέδειξε ότι μεριμνά για τον άνθρωπο. Η Μητέρα Εκκλησία είναι μια ζωοδόχος πηγή που ρέει αγάπη και φιλανθρωπία σε όλο τον κόσμο. Δίδοντας ελπίδα στον θλιμμένο, φανερώνει την λύτρωση της Σταύρωσης, το φως της Ανάστασης και την καθέδρα του Βασιλέως της αιωνίας Βασιλείας. Μέσα σε αυτό το πνεύμα, το 2008 το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ίδρυσε το Πατριαρχικό Δίκτυο για την Ποιμαντική Διακονία στο χώρο της Υγείας, και όρισε την έδρα στην Ρόδο. Εδώ είχαμε την ευλογία να διεξαχθούν τέσσερα ακόμη συνέδρια. Σκοπός του Πατριαρχικού Δικτύου και των Συνεδρίων στην Ρόδο, δεν είναι να προβληθεί το λεγόμενο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας αλλά να δημιουργήσουμε μαζί ένα δίκτυο συνεργασίας και αλληλοβοήθειας μεταξύ των τοπικών μας εκκλησιών στον τομέα της Ποιμαντικής από κοινού με όλους τους επιστήμονες που διακονούν τον συνάνθρωπό μας.
Οι ραγδαίες εξελίξεις στην ιατρική επιστήμη, οι διαχρονικές μεταβολές στο περιβάλλον και στη φιλοσοφία της Υγείας, αλλά και οι αλλαγές των σημερινών κοινωνικών συνθηκών που διαμορφώνουν το πώς κατανοούμε τον άνθρωπο και την φροντίδα του σε δύσκολες περιστάσεις, μας υποχρεώνουν να εξετάσουμε και ίσως να αναθεωρήσουμε την ποιμαντική μας μέριμνα. Αυτή η ανάγκη, κορυφώθηκε και αναδείχθηκε με την πανδημία που ακόμη, μας ταλαιπωρεί.
Όπως θα τονισθεί, η πανδημία χτύπησε το εκκλησιαστικό σώμα και την ανθρωπότητα ολόκληρη, καταστρέφοντας ζωές και περιουσίες –σαν μια πυρκαγιά που σαρώνει τα πάντα. Όμως πάνω απ’ όλα, η πανδημία έχει φέρει σε κίνδυνο την ενότητα της Εκκλησίας και των μεταξύ μας σχέσεων. Αυτή είναι και η πιο σοβαρή ερμηνεία της πανδημίας, γιατί υποσκάπτει και την δυνατότητα κάθε θεραπευτικής προσπάθειας.
Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος λέγει ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να υπάρξει και να συνυπάρξει με άλλους, εκεί που δεσπόζει η διχόνοια. Κάθε διχόνοια, φέρνει ενός είδους θάνατον φυσικό ή πνευματικό. Αντίστοιχα, κάθε θεραπεία και ίαση, βρίσκονται μέσα στην ενότητα και την καθολική αγάπη της Αγίας Τριάδας. Χωρίς αυτά, δεν μπορεί να ενεργήσει το Άγιο Πνεύμα που είναι ο ουσιαστικός φορέας της ίασης και της λυτρωτικής αγάπης. Είναι ξεκάθαρο πως η ουσιαστική θεραπεία, επιτυγχάνεται μέσα από μια ομαδική πολυεπιστημονική προσπάθεια, κατά την οποία ο άνθρωπος, εξετάζεται ως ολότητα. Επομένως σήμερα, υπάρχει περισσότερη ανάγκη από ποτέ, να ενωθούμε! Δεν θα πρέπει ν’ αφήσουμε τις στάχτες της πανδημίας να μας κυριεύσουν και να μας κατακλύσουν. Θα πρέπει να μεριμνήσουμε για την ανθρωπότητα σήμερα, καλλιεργώντας το πνεύμα της ενότητας ώστε να φροντίσουμε για μια ανθρωπότητα του αύριο, που θα είναι πιο ενισχυμένη με την αγάπη του Θεού…».
Οι εργασίες συνεχίζονται και θα κορυφωθούν την Κυριακή 9 Οκτωβρίου, με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και τα συμπεράσματα του Συνεδρίου.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου