Με τη σεζόν να βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη πολλοί ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης στη Ρόδο είτε τα διαθέτουν προς πώληση είτε ετοιμάζονται να κλείσουν, αφού ο τετραπλασιασμό τους κόστους ενέργειας καθιστά τις επιχειρήσεις οριακά βιώσιμες στην καλύτερη των περιπτώσεων.
Τα χρέη συσσωρεύονται για την επόμενη τουριστική περίοδο, ενώ οι επιχειρηματίες που λειτουργούν καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου τις επιχειρήσεις τους εξετάζουν διάφορα εναλλακτικά σενάρια πριν κρεμάσουν την πινακίδα «πωλείται», όπως να μειώσουν τις ώρες λειτουργίας, την ποικιλία των προσφερόμενων φαγητών αφού το κόστος των πρώτων υλών έχει εκτοξευθεί στα ύψη, ενώ προσπαθούν να χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν λιγότερο τα πλυντήρια και τους φούρνους ή να αντικαθιστούν συσκευές όπως τα ψυγεία με μικρότερες μειώνοντας τις ποσότητες των υλικών που συντηρούν.
Κάθε μέρα που το κλειδί μπαίνει στην πόρτα της επιχείρησης είτε πρόκειται για εστιατόριο, είτε για καφετέρια, είτε για μπαρ και κέντρα διασκέδασης αρχίζει και ένας νέος πονοκέφαλος για το πώς και από πού θα εξοικονομηθούν χρήματα, αφού ακόμα και μετά την εφαρμογή των μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση οι τιμές του ρεύματος τραβούν την ανηφόρα…
Ενόψει του χειμώνα και με τον ενεργειακό εφιάλτη να πλανάται απειλητικά πάνω από τα κεφάλια των επιχειρηματιών της εστίασης οι οποίοι δοκιμάζονται σκληρά πολλοί έρχονται αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα που δεν αφήνει πολλά περιθώρια ευελιξίας. «Για να μην τους πνίξουν τα χρέη, είτε αλλάζουν αντικείμενο είτε πωλούν τα καταστήματά τους. Είναι πλέον ένας κλάδος που δεν αφήνει περιθώρια κέρδους, κανένας δεν επιθυμεί να μπει στον κλάδο αυτόν, αντίθετα πολλοί είναι που σκέφτονται να βγουν. Ευνοούνται μόνο οι λίγοι και ισχυροί από αυτή την κατάσταση οι οποίοι είναι και εκείνοι που θα επωφεληθούν από το κλείσιμο των υπολοίπων αφού θα απορροφήσουν ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι πελατείας», λέει στη «δ» ο πρόεδρος του σωματείου εστιατόρων κ. Γιάννης Κλούβας.
Ιδιοκτήτης εστιατορίου που δραστηριοποιείται για πολλά χρόνια στην Παλιά Πόλη της Ρόδου σε επικοινωνία του με την «δ» ανέφερε ότι από τότε που ξέσπασε η ενεργειακή κρίση προσπαθεί να εξασφαλίσει άδεια προκειμένου να εγκαταστήσει στο οίκημα που στεγάζεται η επιχείρησή του φωτοβολταϊκά πάνελ, όμως καθίσταται απαγορευτικό εξαιτίας του γεγονότος πως βρίσκεται εντός του Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και δεν συναινεί η Αρχαιολογία. «Προσπαθώ να κάνω το καλύτερο που μπορώ για να κρατήσω ανοικτή την επιχείρησή μου και να διατηρήσω τις θέσεις εργασίας. Σκέφτηκα λοιπόν να εγκαταστήσω φωτοβολταϊκά πάνελ για να μειώσω το ενεργειακό κόστος, αλλά δεν μπορώ να πάρω άδεια από την Αρχαιολογία. Δηλαδή θα χαλάσουν την εικόνα της Παλιάς Πόλης τα πάνελ και δεν την χαλούν οι διαφημιστικές πινακίδες, οι πλαστικοί διαφημιστικοί κάδοι, οι τέντες, οι μονάδες των κλιματιστικών, τα σταντ των καταστημάτων με τα εμπορεύματα που είναι μέσα στο δρόμο, αλλά τα πάνελ θα την χαλάσουν; Και στο κάτω-κάτω όλοι μιλούν για πράσινη ενέργεια και στο νησί του ήλιου εμείς δεν μπορούμε να εγκαταστήσουμε φωτοβολταϊκά πάνελ στην ταράτσα του κτηρίου για να μπορέσουμε να κρατήσουμε το εστιατόριό μας ανοικτό; Προσωπικά το θεωρώ παράλογο», λέει στη «δημοκρατική» ο ιδιοκτήτης.
Την ίδια ώρα έξω από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και εντός αλλά εκτός της Μεσαιωνικής Πόλης έχει ξεκινήσει η ανάρτηση πινακίδων «ΠΩΛΕΙΤΑΙ» και «ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ» ενδεικτικό του δύσκολου χειμώνα που έρχεται λέει ο κ. Κλούβας, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη υπάρχουν καταστήματα που έχουν περιορίσει το ωράριο λειτουργίας τους ώστε να εξοικονομήσουν χρήματα από το ρεύμα που θα κατανάλωναν τις βραδινές ώρες.
Ουσιαστικά πρόκειται για τον τρίτο κατά σειρά χειμώνα που βρίσκει τους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με την οικονομική θηλιά στο λαιμό καθώς μετά τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας, η ενεργειακή κρίση δεν άφησε κανένα περιθώριο ανάκαμψης στον κλάδο που δοκιμάστηκε σκληρά στα τελευταία χρόνια.
Ηδη σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021 καταγράφεται τετραπλασιασμός του κόστους της ενέργειας για τις επιχειρήσεις με τους λογαριασμούς να αγγίζουν τιμές που προκαλούν ίλιγγο στους επιχειρηματίες οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν και ταυτόχρονα έρχονται αντιμέτωποι με το κόστος των πρώτων υλών το οποίο έχει αυξηθεί σημαντικά.
Πολλοί ιδιοκτήτες καταστημάτων στην πόλη της Ρόδου σκέφτονται ακόμα και να μην ανοίγουν τις καθημερινές στη διάρκεια του χειμώνα, για πρώτη φορά από την ημέρα λειτουργίας τους, καθώς στα έξοδα θα πρέπει να προστεθούν και τα χρήματα που θα δαπανώνται για την θέρμανση στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων και είναι αρκετοί εκείνοι που όπως λένε προτιμούν να τα κρατούν κλειστά μερικές ημέρες την εβδομάδα παρά να εκτινάξουν το λειτουργικό κόστος στα ύψη και να διογκώσουν τα χρέη τους.