Ειδήσεις

Μανώλης Γλέζος: Η Γερμανία να αποκαταστήσει την αδικία προς την Ελλάδα αντί να ζητούν συγγνώμη

«Αντί να ζητούν συγγνώμη, να αποκαταστήσουν την αδικία», ζήτησε ο Μανώλης Γλέζος έχοντας σύμμαχο τη Γερμανίδα επικεφαλής της ευρωομάδας της Αριστεράς, Γκάμπι Τσίμερ.

«Ο Β. Σόιμπλε δήλωσε τις προάλλες ότι το θέμα (της απόδοσης των γερμανικών οφειλών) είναι λήξαν. Του απαντώ: Για να είναι λήξαν, σημαίνει ότι υπήρχε. Συνεπώς το ερώτημα είναι, πώς και πότε έληξε;»: με τα λόγια αυτά ο Μανώλης Γλέζος έριξε το γάντι στο Βερολίνο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ειδικά για το θέμα αυτό, έχοντας στο πλάι του έναν… απρόσμενο, για τρίτους, σύμμαχο: τη Γερμανίδα επικεφαλής της ευρωομάδας της αριστεράς και ευρωβουλευτή, Γκάμπι Τσίμερ.

Το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς αφού αναρωτήθηκε γιατί μόνο την Ελλάδα δεν έχει ξοφλήσει για τα χρέη και τα αναγκαστικά δάνεια η Γερμανία, ξεκαθάρισε ότι τα εγκλήματα δεν έγιναν από το γερμανικό λαό, αλλά από το Γ’ Ράιχ. «Αντί να ζητούν συγγνώμη, είναι υποχρεωμένοι να αποκαταστήσουν την αδικία», πρότεινε ο Μ. Γλέζος.

«Πρόκειται για αποκατάσταση δικαίου, δεν πρόκειται για εκδίκηση», διευκρίνισε εξάλλου ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υποδεικνύοντας ότι μόνο μέσα από τον κοινό αγώνα του ελληνικού και γερμανικού λαού μπορεί να λυθεί το θέμα.

Από την πλευρά της, η Γκ. Τσίμερ χωρίς να αρνηθεί ότι «πέπλο λήθης έχει καλύψει το θέμα» ζήτησε από τους ευρωβουλευτές όλων των πολιτικών ομάδων να πιέσουν ώστε να γίνει συζήτηση που θα οδηγήσει στην αποκατάσταση της αδικίας. Και, σε συνεργασία με τον έλληνα ευρωβουλευτή -σύμβολο της αντίστασης, είπε πως θα προσπαθήσει να επαναφέρει το θέμα στην ημερήσια διάταξη παρ’ όλες τις δυσκολίες.

Η Γερμανία πρέπει να επωμισθεί την ευθύνη, αντί να την αποποιείται, ήταν η βασική της θέση, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη συμβολική σημασία της συγκεκριμένης συνέντευξης Τύπου, που είναι «να συναντήσουμε με σεβασμό ο ένας τον άλλο».

Αιτία αυτού του πέπλου λήθης είναι η «άρνηση των πολιτικών να τεθούν ενώπιον των ευθυνών τους», είπε ακόμη η γερμανίδα ευρωβουλευτής και πρότεινε να επανέλθει το θέμα στην επικαιρότητα, με την αφορμή, την επέτειο του εορτασμού της κατάρρευσης του τείχους (9 Νοεμβρίου 1989).

«Έχει μεγάλη σημασία ως επανενωμένη Γερμανία να θυμηθούμε αυτά τα θέματα», υπογραμμίζοντας συγχρόνως την ανάγκη σεβασμού προς την ελληνική αξιοπρέπεια.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου