Ειδήσεις

Πολυετείς καθείρξεις σε Τούρκους δουλέμπορους από το Εφετείο Δωδεκανήσου

Ποινή κάθειρξης 61 ετών και 3μηνών (εκτιτέα τα 25) επέβαλε το Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου στους Τούρκους B. A. του Μ. και Μ. Ο. του Μ. που κρίθηκαν ένοχοι για παράνομη μεταφορά 52 Σύρων μεταναστών στη Ρόδο.
Oι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν την 18η Ιουνίου  2014 στη μαρίνα του Μανδρακίου, διότι μετέφεραν στη Ρόδο με σκάφος ονόματι «ALPAY 4» μήκους περίπου δεκαπέντε μέτρων, πολυεστερικό, χρώματος λευκού 52 υπηκόους Συρίας (35 άνδρες, 3 γυναίκες και 14 ανήλικους).
Μετά την προσαγωγή του πρώτου προέκυψε ότι επί του σκάφους επέβαινε ένας ακόμα διακινητής, υπήκοος Τουρκίας, ο οποίος λίγο πριν τον εντοπισμό του σκάφους, βούτηξε στη θάλασσα, αποβιβάστηκε στη στεριά και εξαφανίστηκε προς άγνωστη κατεύθυνση.
Περί ώρα 11.30 και κατόπιν κινητοποίησης, συνελήφθη από λιμενικούς στην παραλία “Ελλη”.
Ο πρώτος ομολόγησε ότι μετέφερε τους λαθρομετανάστες γιατί χρειαζόταν χρήματα για να καλύψει βιοτικές του ανάγκες, ενώ ο δεύτερος ισχυρίστηκε ότι ήταν μετανάστης.
-Σε ποινή κάθειρξης 55 ετών και 3 μηνών (εκτιτέα τα 25) καταδικάστηκαν από το Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι Τούρκοι υπήκοοι C. Y. του H. και M. Z. του C. που συνελήφθησαν από στελέχη του Υπολιμεναρχείου Σύμης την 14η Ιουνίου 2014.
Οι ανωτέρω μετέφεραν παράνομα, ανατολικά της νήσου Σύμης, 26 Σύρους μετανάστες την 14η Ιουνίου 2014 και ώρα 02:30.
Ειδικότερα, τις πρώτες πρωινές ώρες της 14ης Ιουνίου 2014, Έλληνας σύνδεσμος, ο οποίος επιχειρεί με σκάφος της λεττονικής ακτοφυλακής στο πλαίσιο του σχεδίου «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2014», εντόπισε το σκάφος «DERIN SU 2» με σημαία Τουρκίας να πλέει πλησίον των ακτών της Σύμης, με κατεύθυνση τον κόλπο «Μαραθούντα».
Από το σκάφος της λεττονικής ακτοφυλακής επιχειρήθηκε η προσέγγιση του ύποπτου σκάφους για τη διενέργεια νομότυπου ελέγχου.
Μόλις ο πρώτος, ο οποίος ήταν και κυβερνήτης του ύποπτου σκάφους, αντιλήφθηκε την ύπαρξη του σκάφους της λεττονικής ακτοφυλακής, ανέστρεψε την πορεία του και επιχείρησε να διαφύγει, ανεπιτυχώς, προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου και αφού πρώτα το ύποπτο σκάφος ακινητοποιήθηκε, ο πρώτος δεν μπορούσε να εξηγήσει το λόγο των κινήσεών του, ενώ υπέπεσε σε αντιφάσεις σχετικά με τον αριθμό και την εθνικότητα των επιβατών, με αποτέλεσμα να διαταχθεί να εισέλθει στο λιμένα της Σύμης για τη διενέργεια ενδελεχούς ελέγχου, όπου και διαπιστώθηκε ότι εντός του σκάφους υπήρχαν 26 παράνομοι μετανάστες συριακής υπηκοότητας. Κατόπιν επισταμένης έρευνας, τις πρώτες πρωινές ώρες της 15ης Ιουνίου 2014, εντοπίστηκε να κινείται ύποπτα στον λιμένα της Σύμης και πλησίον των τούρκικων επαγγελματικών πλοίων αναψυχής, ο δεύτερος.
Οδηγήθηκε εντός του λιμενικού καταστήματος και δεν μπορούσε να αιτιολογήσει το λόγο παρουσίας του στη Σύμη, ενώ υπέπεσε σε αντιφάσεις και τελικά αναγνωρίστηκε από τους παράνομους μετανάστες, ως ο δεύτερος διακινητής.
Ο δεύτερος απέφυγε αρχικά τη σύλληψή του, καθώς κατάφερε, κατά τη διάρκεια μετάβασης του σκάφους από την θαλάσσια περιοχή που ακινητοποιήθηκε στο λιμένα της Σύμης, να διαφύγει, πέφτοντας στην θάλασσα και να κολυμπήσει μέχρι την ακτή, χωρίς να γίνει αντιληπτός από το πλήρωμα του σκάφους της λεττονικής ακτοφυλακής.
-Ποινή κάθειρξης 30 ετών μετατρέψιμη προς 10 ευρώ ημερησίως επέβαλε το ίδιο δικαστήριο στον Τούρκο R. K. του S.
O κατηγορούμενος μετέφερε συγκεκριμένα 7 παράνομους μετανάστες, μεταξύ των  οποίων μία έγκυο γυναίκα, που εντοπίστηκαν και διεσώθησαν, μετά από επιτυχή επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος.
Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή Ακρωτηρίου Αγίου Στεφάνου ν. Μεγίστης και εντάσσεται  στο πλαίσιο των καθημερινών επιχειρήσεων που επιτελεί το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή στα θαλάσσια σύνορα της χώρας.
Ειδικότερα, το πρωί της 18ης Μαρτίου 2014  εντοπίστηκε ταχύπλοο σκάφος στην περιοχή Ακρωτηρίου Αγίου Στεφάνου.
Στο εν λόγω σκάφος, το οποίο ακινητοποιήθηκε από πλήρωμα πλωτού περιπολικού Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ., διαπιστώθηκε ότι επέβαιναν δύο γυναίκες και έξι άνδρες.
Λόγω εισροής υδάτων που παρουσίασε το σκάφος, ξεκίνησε άμεσα η επιχείρηση διάσωσης, με το πλήρωμα να προβαίνει στην ασφαλή περισυλλογή των αλλοδαπών.
Οι  διασωθέντες μεταφέρθηκαν και αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στο λιμένα Μεγίστης και κατόπιν διεκομίσθησαν στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Μεγίστης, για παροχή πρώτων βοηθειών και ιατρικής περίθαλψης.
Από την προανάκριση προέκυψε ότι είχαν καταβάλει 2.000 ευρώ έκαστος στον κατηγορούμενο για τη μεταφορά τους, αλλά και ότι ο ίδιος είχε μεταφέρει την 15η Μαρτίου 2014 ακόμη 7 άτομα από το Κας της Τουρκίας στη Μεγίστη με τον ίδιο τρόπο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου