Η ETC, ο οργανισμός που είναι υπεύθυνος για την προώθηση της Ευρώπης ως τουριστικό προορισμό, απευθύνει έκκληση για τη μεταρρύθμιση της διαδικασίας με την οποία χορηγείται η βίζα, σε ταξιδιώτες αναψυχής και επαγγελματίες ταξιδιώτες και δήλωσε ότι το όφελος για την ευρωπαϊκή οικονομία θα μπορούσε να είναι περισσότερα από 114 δισεκατομμύρια ευρώ σε εξαγωγικά έσοδα και 615.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2020.
Σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της World Travel Market στο Λονδίνο, ο Peter De Wilde, Πρόεδρος της ETC, δήλωσε: «Η Ευρώπη χάνει μερίδιο από τις παγκόσμιες τουριστικές αφίξεις και το ισχύον καθεστώς για την έκδοση ευρωπαϊκής βίζας, είναι καθοριστικός παράγοντας σε αυτή την πτώση. Σύμφωνα με την άποψη της ETC, η απελευθέρωση των κανόνων για έκδοση ευρωπαϊκής βίζας για τους τουρίστες που πραγματοποιούν ταξίδια αναψυχής, είναι απαραίτητη για την Ήπειρο προκειμένου να μεγιστοποιήσει το μερίδιο της, επωφελούμενη από την παγκόσμια τουριστική ανάπτυξη τις επόμενες δεκαετίες “.
Και έκανε έκκληση για άμεση δράση: «Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε αυτό το καθεστώς και να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μας. Σε μια εποχή που η Ευρώπη χρειάζεται να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης, ιδιαίτερα για τους νέους, οι πολιτικές πρωτοβουλίες υπέρ του τουρισμού μπορούν να ενισχύσουν τις επενδύσεις και σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα».
Οι κανονισμοί για την έκδοση ευρωπαϊκής βίζας, είναι οι πιο αυστηροί στον κόσμο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Παγκόσμιου Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO).
Η ETC εκτιμά ότι το 56% των επισκεπτών από μη ευρωπαϊκές αγορές που έφτασαν στην ευρωπαϊκούς προορισμούς για το 2014 έπρεπε να έχουν βίζα.
Οι επισκέπτες αυτοί από μεγάλες και μακρινές χώρες, είναι πολύτιμοι για τον τουρισμό στην Ευρώπη, καθώς τείνουν να παραμένουν περισσότερες ημέρες και να ξοδεύουν πιο πολλά χρήματα ανά ημέρα από ό,τι ο μέσος επισκέπτης.
Ο Mark Henry, Αντιπρόεδρος και Συντονιστής του υπερασπιστικού έργου της ETC για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής βίζας, παρουσίασε μια σειρά από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για βελτιωμένες διαδικασίες έκδοσης θεώρησης, που δεν θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των αεροδρομίων ή τον έλεγχο της μετανάστευσης.
Οι προτάσεις της ETC για ενεργό δράση περιλαμβάνουν:
1. Την υιοθέτηση της «καλύτερης πρακτικής» για βελτιώσεις στους ήδη διαθέσιμους τύπους βίζας, ώστε να διευκολυνθεί η γραφειοκρατία για τους τουρίστες, όπως η εφαρμογή πιο απλοποιημένης διαδικασίας αίτησης, μειωμένα τέλη και παράβολα και επιμήκυνση της διάρκειας εγκυρότητας των θεωρήσεων.
2. Την ανάπτυξη νέων τύπων θεωρήσεων, όπως η ηλεκτρονική βίζα ή η βίζα κατά την άφιξή.
3. Την προσθήκη νέων εθνών στον κατάλογο των χωρών των οποίων οι πολίτες μπορούν να έχουν πρόσβαση στην Ευρώπη χωρίς βίζα.
Για να εκτιμηθεί η πιθανή επίδραση στην οικονομία, η ETC ενημέρωσε την Tourism Economics να προβεί σε μία οικονομική ανάλυση των επιπτώσεων στην ηπειρωτική Ευρώπη, για κάθε μία από τις 3 παραπάνω προτάσεις απελευθέρωσης των διαδικασιών έκδοσης θεώρησης, για τις 10 κατά σειρά μεγαλύτερες τουριστικές πηγές, οι οποίες από κοινού αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ (53%) των τουριστών που δεν επισκέπτονται ευρωπαϊκούς προορισμούς, λόγω περιορισμών στην έκδοση βίζας.
Οι χώρες αυτές είναι: η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, η Τουρκία, η Ινδονησία, η Λευκορωσία, η Τυνησία, η Σαουδική Αραβία, η Νότια Αφρική και η Ταϊλάνδη.
Επιλέχθηκαν με βάση το μέγεθος και τη δυνητική τους ανάπτυξη, καθώς επίσης και την τάση του πληθυσμού τους για ταξίδια.
Η διάθεση νέων τύπων θεωρήσεων, όπως μια ηλεκτρονική βίζα (e-visa) ή βίζα κατά την άφιξη, θα μείωνε περαιτέρω την επιβάρυνση για τους ταξιδιώτες και θα τροφοδοτούσε μία ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα έτη.
Ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι 8,5 εκατομμύρια περισσότερες ετήσιες αφίξεις επισκεπτών, ένα σωρευτικό σύνολο των 45 δισεκατομμυρίων ευρώ και περισσότερες από 200.000 νέες θέσεις εργασίας.
Τα μεγαλύτερα οφέλη που θα μπορούσαν να προκύψουν από την πλήρη απαλλαγή υποχρέωσης έκδοσης βίζας για τις εν λόγω χώρες, στην περίπτωση αυτή θα ήταν μία αύξηση 21,8€ εκατομμυρίων επιπλέον αφίξεων ετησίως.
Για την περίοδο έως το 2020, αυτό θα δημιουργούσε νέες πηγές εξαγωγικών εσόδων της τάξεως των 114€ δισεκατομμυρίων και 615.000 επιπλέον θέσεις εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των άμεσων, έμμεσων και επαγωγικών θέσεων απασχόλησης.
Το World Travel & Tourism Council (WTTC), που εκπροσωπεί μεγάλες επιχειρήσεις στον κλάδο της Ταξιδιωτικής και Τουριστικής Βιομηχανίας, συμμάχησε με την ETC στην προσπάθεια να ενθαρρύνουν τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν διευκολύνσεις στην διαδικασία έκδοσης θεωρήσεων.
Η Helen Marano, Αντιπρόεδρος Κυβερνητικών και Βιομηχανικών Υποθέσεων της WTTC, δήλωσε ότι «η απλούστευση των θεωρήσεων είναι μείζονος σημασίας για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης μέσω του τουρισμού στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.”
Το WTTC έχει μελετήσει τις πιθανές επιπτώσεις της μεταρρύθμισης των θεωρήσεων στις οικονομίες της G20 και αξιολογείται η πιθανότητα να δημιουργήσει 3,1 εκατομμύρια επιπλέον θέσεις άμεσης απασχόλησης στον τουριστικό τομέα και 5,1 εκατομμύρια θέσεις εργασίας συνολικά.
Η G20 θα μπορούσε να δει αύξηση στις αφίξεις των τουριστών κατά 16% και αύξηση των διεθνών τουριστικών εισπράξεων κατά 21% μέσα σε μόλις τρία χρόνια. Αυτό σημαίνει μια αύξηση στους διεθνείς τουρίστες κατά 112 εκατομμύρια επιπλέον, που θα ξόδευαν κατά την παραμονή τους 206$ δισεκατομμύρια.
Η κα. Marano απηύθυνε επίσης έκκληση για συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για να επιτευχθούν τα παραπάνω οφέλη. “Είναι εξαιρετικής σημασίας ο κλάδος μας να μιλάει με μία φωνή για να εξασφαλίσει ότι τα μηνύματα και η πολιτική ευθυγραμμίζονται, όταν εργαζόμαστε για την ομαλοποίηση των διαδικασιών θεώρησης αναφορικά με τα επαγγελματικά ταξίδια και τα ταξίδια αναψυχής”.
Ο Mark Henry κατέληξε: Το Βραβείο που προσφέρεται είναι πολύ σημαντικό, έως και 84 εκατομμύρια νέες αφίξεις επισκεπτών σε όλη την ευρύτερη Ευρώπη μέχρι το 2020. Αν μας ενδιαφέρει να αυξήσουμε το μερίδιο μας στον παγκόσμιο τουρισμό και να καρπωθούμε τα σημαντικά οικονομικά οφέλη, υπάρχει μόνο ένας δρόμος για να ακολουθήσουμε – αυτό της αυξημένης διαφάνειας.
Η εισαγωγή του Χώρου Σένγκεν το 1995, αναμφίβολα συνέβαλε σημαντικά στην τόνωση του ευρωπαϊκού τουρισμού και θα πρέπει να δούμε την περιοχή αυτή εκτεταμένη και μεταρρυθμισμένη, ώστε να γίνει πολύ πιο εύκολο από ό,τι είναι τώρα για τους τουρίστες αναψυχής και άλλους νόμιμους ταξιδιώτες από μακρινές χώρες να έρθουν και να ξαναέρθουν στην Ευρώπη.
Πηγή: ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ