Ειδήσεις

Μπαράζ… διαπραγμάτευσης πριν το Eurogroup- Τα 4 “αγκάθια”

«Γεμάτο» διαπραγμάτευση σαββατοκύριακο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση δεδομένου ότι στο Eurogroup της Δευτέρας κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένο είναι το πράσινο φως για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ που εκκρεμούν.

Η εμπλοκή για το θέμα των πλειστηριασμών προβάλλεται ως το μεγαλύτερο, αλλά όχι το μόνο αγκάθι, καθώς παρά τα δυο νομοσχέδια που ψηφίστηκαν από τη Βουλή και το πλήθος υπουργικών αποφάσεων που εκδόθηκαν υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες για τα 49 προαπαιτούμενα.

Αυτό πιστοποιήθηκε χθες το βράδυ της Παρασκευής στην πολύωρη σύσκεψη που έγινε με τους εκπροσώπους των θεσμών και το οικονομικό επιτελείο. Γι’ αυτό άλλωστε σχεδιάζεται και νέα τηλεδιάσκεψη προκειμένου να καταγραφεί πρόοδος. Αλλωστε κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι υπάρχει διάθεση και από τις δυο πλευρές προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τον «έντιμο συμβιβασμό» στον οποίο αναφέρθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχοντας στο πλάι του τον Πιέρ Μοσκοβισί.

Ωστόσο, ειδικά για το θέμα των πλειστηριασμών, κομβικός αναμένεται να είναι ο ρόλος της πολιτικής διαπραγμάτευσης, την οποία έχει αναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επικοινωνήσει με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Το τηλεφώνημα, σχετίζεται τόσο με το θέμα της διαπραγμάτευσης, όσο και με το προσφυγικό, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στη Μάλτα και γίνεται στη σκιά των δηλώσεων του επικεφαλής της Κομισιόν για τις κοινές περιπολίες και τα… 10 χιλιόμετρα θάλασσας, αλλά και με την μετέπειτα προσπάθεια της Κομισιόν να αμβλύνει τις εντυπώσεις. Ο πρωθυπουργός μάλιστα εμφανίζεται έτοιμος να επικοινωνήσει και με άλλους ηγέτες, όπως τον Φρ. Ολαντ (σ.σ. ο ίδιος κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τόνισε ότι πρέπει να εξεταστεί το θέμα των πλειστηριασμών ακόμα και σε επίπεδο Eurogroup), αλλά και με τη γερμανίδα καγκελάριο.

Στο καλό, για την κυβέρνηση, σενάριο θα υπάρξει πρόοδος από τις διαπραγματεύσεις σε διπλό επίπεδο (οικονομικού επιτελείου – θεσμών και πρωθυπουργού) και έτσι στο Eurogroup θα δρομολογηθεί ο δρόμος για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ. Πληροφορίες που μετέδωσε το ΑΠΕ μάλιστα αναφέρουν πως είναι πιθανό την Κυριακή να υπάρξει EWG προκειμένου να πιστοποιήσει την οποία πρόοδο και να κάνει τις απαραίτητες εισηγήσεις στο Eurogroup.

Η αποδέσμευση την επόμενη εβδομάδα των δυο δισεκατομμυρίων ευρώ κρίνεται άκρως απαραίτητη όχι μόνο και ουσιαστικό, αλλά και συμβολικό επίπεδο.

Αλλωστε η εκταμίευση του ποσού αποτελεί μόνο τα πρώτα βήματα του Γολγοθά που πρέπει να ανέβει ως το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση. Ακολουθεί η κάθοδος από την Τρίτη των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών και από Τετάρτη- Πέμπτη των επικεφαλής των Θεσμών. Αντικείμενο, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου ο έλεγχος της προόδου και η κατάρτιση της δεύτερης λίστας με τα προαπαιτούμενα, τα οποία θα πρέπει να υλοποιηθούν με πολλαπλούς σκοπούς: να εκταμιευτεί το 1 δισ. ευρώ με το οποίο συνδέεται, να οδηγήσει σε την διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης (αμέσως μετά επιδιώκει η κυβέρνηση να ανοίξει το θέμα του χρέους) και να «ξεκλειδώσει» τα 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες.

Το τελευταίο αυτό σημείο είναι κρίσιμο, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εγγραφές ξένων επενδυτών στα βιβλία που άνοιξαν οι τράπεζες για τις αυξήσεις κεφαλαίου γίνονται με ρήτρα την εκταμίευση αυτού του ποσού που είναι απαραίτητο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης. Όπως διαμήνυσε ο Πιερ Μοσκοβισί το ποσό θα απελευθερωθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση των δυο σετ μέτρων.

Ειδικότερα, τα «αγκάθια» που θα πρέπει να κλείσουν έως τη Δευτέρα είναι:

1. Ισοδύναμα για τη μη εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση: Η λύση της επιβολής φόρου στον τζόγο παραμένει το ισχυρότερο σενάριο και στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να αποδώσει περί τα 330 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ισοδύναμα μέτρα, στα οποία περιλαμβάνεται και η φορολόγηση των τυχερών παιγνίων, έχουν αποσταλεί στους θεσμούς. Πάντως, για το θέμα θα υπάρξει νέα επαφή μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και εκπροσώπων του ΟΠΑΠ τη Δευτέρα, καθώς από τον Οργανισμό αντιδρούν έντονα στο ενδεχόμενο της φορολόγησης των τυχερών παιγνίων. Επίσης, το θέμα έχει και νομικά προβλήματα που θα πρέπει να επιλυθούν.

2. Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας: Η κυβέρνηση επιμένει σε μία θέση που αποκλίνει αρκετά από αυτό που αναμένουν οι θεσμοί. Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά τονίζει ότι η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας, αξίας 200.000 ευρώ, για ένα άτομο πρέπει να προστατεύεται, όπως επίσης πρέπει να προστατεύεται η πρώτη κατοικία, αξίας 250.000 ευρώ, ενός ζευγαριού και προσθέτει 25.000 ευρώ ανά παιδί με ανώτατο όριο υπολογισμού τα 3 παιδιά. Η Αθήνα επίσης δεν θέλει να μειώσει το εισοδηματικό όριο –35.000 ευρώ ετησίως– γιατί υποστηρίζει ότι αν το πράξει, θα πλήξει το μεγαλύτερο φάσμα των μικρομεσαίων νοικοκυριών. Συγχρόνως προσθέτει και την κατηγορία των οφειλετών που έχουν χρέη μέχρι 200.000 ευρώ. Εκτιμάται, πάντως, ότι αν τα κριτήρια είναι τέτοια που οδηγούν στην προστασία περίπου του 50% των ιδιοκτητών κατά μέσο όρο, τότε θα μπορέσει να επιτευχθεί ο «έντιμος συμβιβασμός», δεδομένου ότι το σχέδιο των δανειστών καλύπτει μόλις το 20% των ιδιοκτητών. Επίσης, η κυβέρνηση προτείνει την επανεξέταση του καθεστώτος των πλειστηριασμών ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Δηλαδή οι όροι και τα κριτήρια για το πότε θα γίνονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας να αναθεωρηθούν το 2017 ή το 2018 και αυτή η διαδικασία να είναι επαναλαμβανόμενη.

3. Αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων: Οι δανειστές επιμένουν να καταργηθεί η πρόβλεψη ότι οι υπόχρεοι θα βγαίνουν από τη ρύθμιση όταν δεν θα πληρώνουν μία νέα φορολογική τους υποχρέωση εντός 26 ημερών και το χρονικό όριο να πέσει στην μια ημέρα. Η κυβέρνηση δεν το δέχεται και αντιπροτείνει να μπορούν όλοι –ανεξαρτήτως αν έχουν ληξιπρόθεσμη ή μη οφειλή– να ενταχθούν στη ρύθμιση των 12 δόσεων. Επίσης, εξετάζεται και το ενδεχόμενο σταδιακής μείωσης του ορίου των 26 ημερών, ανάλογα με την πορεία της οικονομίας.

4. Κατώτατες τιμές φαρμάκων: Οι θεσμοί ζητούν να μην υπάρχει όριο στην κατώτατη τιμή των φαρμάκων που έχουν χάσει την πατέντα τους ή των γενοσήμων. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση έχει σύμφωνα με πληροφορίες αντιπροτείνει η μείωση των σημερινών κατώτατων τιμών να γίνει σταδιακά και σε βάθος διετίας.

Με πληροφορίες από Καθημερινή και euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου