Αθήνα, 6
Προσλήψεις, χρήματα και διαβεβαιώσεις ζήτησαν δήμαρχοι και περιφερειάρχες από το Αιγαίο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, στην τετράωρη σύσκεψη για το θέμα στο Μαξίμου. Πήραν διαβεβαιώσεις από τον πρωθυπουργό ότι προσπαθεί να επαναδιαπραγματευτεί να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά τους ή έστω να παραταθεί ο χρόνος που θα ισχύσει. Υποσχέθηκε ακόμη και προσλήψεις κατ’ εξαίρεση από τις επιταγές του Μνημονίου.
Ειδικότερα, στην τετράωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, δημάρχων και περιφερειαρχών νησιών του Αιγαίου, όπως δήλωσαν οι τελευταίοι εξερχόμενοι, οι φορείς των νησιών έκαναν λόγο για ουσιαστική συνεργασία και τόνισαν ότι στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν όλα τα ζητήματα.
Από την πλευρά τους δήμαρχοι και περιφερειάρχες ζήτησαν σχέδια στήριξης των κοινωνιών που δέχονται το μεγάλο προσφυγικό κύμα αλλά και προσλήψεις στα τμήματα του λιμενικού, της αστυνομίας και των τοπικών δημοτικών υπηρεσιών στα νησιά που απορροφούν το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα. Επίσης, έθεσαν το θέμα της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά αυτά.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει για το πάγωμα της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά αυτά, αλλά και για τις κατ’ εξαίρεση προσλήψεις στους προαναφερθέντες τομείς.
Οι δήμαρχοι που συμμετείχαν στη σύσκεψη εξέφρασαν ακόμη την αγωνία τους για το πού θα οδηγηθεί η κατάσταση καθώς οι πρόσφυγες φθάνουν κατά χιλιάδες. Παράλληλα, ο δήμαρχος Μυτιλήνης έθεσε και το θέμα το πού θα ταφούν οι νεκροί.
«Στην τετράωρη συζήτηση που είχαμε με τον πρωθυπουργό, το πρώτο πράγμα που διαπιστώσαμε όλοι ήταν ότι η ένταση του προβλήματος μάς έχει όλους ξεπεράσει. Δεν είναι πλέον η στιγμή για ευχολόγια ούτε για καλές προθέσεις. Αυτές θα πρέπει να αποδειχθούν με συγκεκριμένα έργα και συγκεκριμένες ουσιαστικές παρεμβάσεις και θεσμικές, όπου χρειάζεται», δήλωσε η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, μετά το πέρας της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, για το προσφυγικό.
«Ζήτησα από τον πρωθυπουργό να συνδράμει ώστε να μπορέσει να εκπονηθεί ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα στήριξης για τα νησιά τα οποία επιβαρύνονται τόσο πολύ τους τελευταίους πέντε μήνες», πρόσθεσε εκφράζοντας την ικανοποίησή της για το ότι ο κ. Τσίπρας έκανε δεκτό το αίτημα «και θα εκπονηθεί για τις δύο Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου».
Η κ. Καλογήρου είπε ακόμη, ότι εκτός από την τεράστια ανθρωπιστική διάσταση του θέματος, υπάρχει και το πολύ σοβαρό ζήτημα της επιβάρυνσης των νησιωτών σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, «επομένως προσδοκούμε πάρα πολλά από αυτό το ειδικό πρόγραμμα στήριξης».
Ανέφερε ότι αυτές τις μέρες αναμένει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης ενόψει χειμώνα, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει στιγμή για χάσιμο.
Επισήμανε τέλος ότι μπροστά στο επείγον του ζητήματος, «η γραφειοκρατία των Βρυξελλών δεν μπορεί να στέκεται άλλο εμπόδιο για να έχουμε έργα και ουσιαστικές παρεμβάσεις».
Τσίπρας: Αιφνιδιαστήκαμε, όλος ο πλανήτης έπεσε στα νησιά μας
Αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα που ξεπερνάει τις δυνάμεις μας, είπε ο πρωθυπουργός ανοίγοντας τις εργασίες της σύσκεψης για το προσφυγικό στο Μέγαρο Μαξίμου και τόνισε ότι πρέπει «να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να επικεντρώσουμε στον άνθρωπο και στο καθήκον μας και στην υποχρέωσή μας να δώσουμε ό,τι μπορούμε σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη».
«Σχεδόν όλος ο πλανήτης έχει πέσει πάνω στα νησιά σας. Στις πλάτες των ανθρώπων σας, των τοπικών κοινωνιών, βρίσκεται ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο που περνάει μέσα από το μικρό μας τόπο», ανέφερε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στη σύσκεψη. «Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να επικεντρώσουμε στον άνθρωπο και στο καθήκον μας, στην υποχρέωσή μας να δώσουμε ό,τι μπορούμε σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Στους απροστάτευτους, στους αδύναμους ανθρώπους που διακινδυνεύουν τη ζωή τους καθημερινά στις θάλασσές μας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Σημείωσε, όμως, ότι ταυτόχρονα «πρέπει να βρούμε και να διεκδικήσουμε λύσεις τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο διότι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι καμία τοπική κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει ένα τόσο μεγάλο βάρος αν δεν υποστηριχθεί».
«Σας κάλεσα λοιπόν για να σας ενημερώσω για τις πρωτοβουλίες που αναλάβαμε, τις διεκδικήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και για να ενημερωθώ για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στις τοπικές κοινωνίες στα νησιά.
Για να δούμε πώς θα μπορέσουμε ενώνοντας δυνάμεις να διευκολύνουμε, να αντιμετωπίσουμε προβλήματα, να παρακάμψουμε γραφειοκρατίες που πολλές φορές είναι εμπόδια στις προθέσεις μας και να δούμε με ποιον τρόπο θα μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί στην υποχρέωσή μας να δείξουμε το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης, της πατρίδας μας, του λαού μας σε όλη την Ευρώπη αλλά και να αναδείξουμε το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης απέναντι σε μια κρίση ανθρωπιστική» είπε ο πρωθυπουργός.
Υπογράμμισε, όμως, ότι οφείλουμε να προετοιμαστούμε «ώστε η πληγή αυτή να εξαλειφθεί. Είναι δύσκολο, αλλά πρέπει να την απαλύνουμε στα νησιά σας, στις τοπικές κοινωνίες που εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν ένα βάρος πολύ μεγάλο».
Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι ζήτησε την παρουσία εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης στη σύσκεψη που γίνεται στο Μέγαρο Μαξίμου και την παρουσία των μητροπολιτών και του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου διότι το πρόβλημα αυτό έχει ανθρωπιστική διάσταση και «το να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, η Πολιτεία και η Εκκλησία, για την αντιμετώπισή του είναι ίσως ο μόνος δρόμος που μπορεί να φέρει αποτελέσματα».
«Εγώ θα ήθελα να εξάρω προκαταβολικά τις προσπάθειες που έχετε κάνει μέχρι τώρα, οι φορείς της αυτοδιοίκησης αλλά και η Εκκλησία και οι τοπικές κοινωνίες. Θα ήθελα να πω ότι η Πολιτεία αιφνιδιάστηκε και άρα το μεγάλο βάρος το σηκώσατε εσείς στις πλάτες σας.
Όμως ο σκοπός αυτής της συνάντησης είναι να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, με τις λιγοστές δυνάμεις που έχουμε -καθώς περνάμε κρίση οικονομική, μια κρίση μέσα στην κρίση- να συντονίσουμε λοιπόν δυνάμεις πάνω στον κοινό σκοπό και από την πλευρά μας να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διευκολύνουμε και να διεκδικήσουμε υποστήριξη γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό» είπε ο πρωθυπουργός.