Του Βασίλη Α. Υψηλάντη τ. Βουλευτή Δωδεκανήσου- Ν.Δ
Δίνετε αυτό το διάστημα τον αγώνα σας και καταθέτετε τις δυνάμεις και τη ψυχή σας προκειμένου η παράταξη του ελληνικού μέτρου, του ορθολογισμού και των εθνικών επιτευγμάτων να μπορέσει να εδραιώσει και πάλι την πεποίθηση στους Έλληνες ότι αποτελεί τη μόνη ελληνική ευρωπαϊκή δύναμη, που μπορεί να ξανατροφοδοτήσει το μύλο της πατρίδας με πολιτικές και ενέργειες που θα την βγάλουν από το τέλμα και το καθεστώς της άτυπης χρεωκοπίας. Που θα κάνει τους πολίτες να αισθάνονται ότι ζουν σε ευνομούμενο κράτος, σ’ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος με όλα τα ποιοτικά στοιχεία που το καθορίζουν.
Την προοπτική αυτή κανείς δεν έχει το δικαίωμα να την παρακάμψει. Και φυσικά δεν έχει το δικαίωμα να τη διασπά με στόχο και μόνο τα όποια οφέλη, που ενδεχομένως, θα καρπωθεί από τη μέθη του ύψους της πρωτοκαθεδρίας.
Σ’αυτά δεν βοηθούν και οι βαρύγδουπες δηλώσεις υποστήριξης, συνοδευόμενες από φωτογραφίες που μαρτυρούν μια αδικαιολόγητη ομαδοποίηση, οι βυζαντινισμοί και τα όποια παιχνίδια εξουσίας στις πλάτες του κόσμου της ΝΔ που αγωνιά για το αύριο του τόπου.
Σε αυτήν την κρίσιμη καμπή για την παράταξη και τη χώρα έχουμε ανάγκη από κοινό στίγμα, ενότητα και ομοψυχία απαλλαγμένοι απολ τα λάθη του παρελθόντος.
Είναι στο χέρι σας να γοητεύσετε τους πολίτες, να τους εμπνεύσετε και να τους πείσετε ότι ο καθένας από εσάς και όλοι μαζί είμαστε σε θέση να δώσουμε πολιτικό όραμα και να τους απαλλάξουμε από τους κρατιστές και διαχειριστές των τελευταίων οικονομιών του ή των κόπων του.
Όλα αυτά μαζί ορισμένες αναγκαίες προϋποθέσεις θα δώσουν και σε μένα, όπως πιστεύω και σε πολλούς άλλους νησιώτες, το κουράγιο και τη θέληση να συνεχίσουμε την άλλη μέρα.
Αποδοχή και υιοθέτηση των αυτονόητων και για τη νησιωτική Ελλάδα, τα Δωδεκάνησά μας.
Κυρίαρχα θέματα η υγεία, η εκπαίδευση, οι μεταφορές και οι συγκοινωνίες, οι υποδομές και η ανάπτυξη.
Ίσως να ακούγονται κοινότυπα αλλά είναι χρήσιμα. Με τη μέθοδο αυτή ο Αντώνης Σαμαράς, σε μια πρώτη φάση στο Προσυνέδριο της Ρόδου, πριν γίνει Πρωθυπουργός, πείστηκε για την εθνική αναγκαιότητα της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α στα νησιά, την ορθολογιστική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μας και βέβαια τη διοικητική ανασυγκρότηση της Δωδεκανήσου από την καταστροφική πλευρά του “Καλλικράτη”. Και είναι αλήθεια ότι δεν εργάστηκαν όλοι μεθοδικά προς αυτή την κατεύθυνση, ούτε βέβαια ποτέ προβληματίστηκαν για τη μεθοδολογία υποστήριξής τους. Για το λόγο αυτό χάθηκαν.
Επιθυμώ συνεπώς επιγραμματικά, να απευθύνω και πάλι στους υποψήφιους για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας θέσεις, από την εμπειρία μου, που η υποστήριξή τους διασφαλίζουν στα Δωδεκάνησα καλύτερες συνθήκες και με βεβαιότητα θα συμβάλουν στην προσπάθεια εθνικής αναζωογόνησης.
Στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι κάθε οργανωτική και λειτουργική θέση γιατρού, νοσηλευτή, εκπαιδευτικού στα νησιά μας είναι ζωτικής σημασίας και πρέπει όχι μόνον να μην καταργηθεί αλλά και να ενισχυθεί. Δεν είναι άλλωστε δυνατόν και ούτε πάντα εφικτό να αντικαθίσταται εύκολα κανείς. Ένας δε γιατρός ίσον κανείς γιατρός. Πόσο μπορεί να αντέξει 365 ημέρες το χρόνο ένας άνθρωπος να προσφέρει καθημερινά ιατρικές υπηρεσίες. Και πόσες φορές θυσιάστηκαν ανθρώπινες ζωές εξαιτίας του γεγονότος ότι ο ένας γιατρός ήταν αναγκασμένος να συνοδεύει σε διακομιδή άλλο ασθενή και να χάνεται κάποιος άλλος. Πόσες ακόμα παιδιά στα νησιά μένουν μέχρι σήμερα δίχως τον καθηγητή τους, τον δάσκαλό τους…
Στην οικονομία το κόστος των μεταφορών στα νησιά είναι γάγκραινα και τροχοπέδη στην ανάπτυξή τους, γεγονός που ουδέποτε αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά στη χώρα μας. Όπως και όλες μας οι διεκδικήσεις στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αυτό το κόστος που κάνει τα απομακρυσμένα νησιά της Δωδεκανήσου ακριβότερα από την υπόλοιπη Ελλάδα. Και είναι το κενό αυτό για τα νησιά μας, που η εξομοίωση των συντελεστών Φ.Π.Α -που αποφάσισαν οι ΣΥΡΙΖΟΑΝΕΛ- θα τα μαραζώσει οικονομικά.
Η χώρα χρειάζεται κυρίως την κατάργηση των αντικινήτρων και την αληθινή απελευθέρωση των αναπτυξιακών δυνάμεων της ελληνικής περιφέρειας με τη μείωση της γραφειοκρατίας και την αληθινή αποκέντρωση και βεβαίως δίχως τις εκτρωματικές πλευρές του “Καλλικράτη” που αποστερούν τα Δωδεκάνησα από τη φυσική και ανακαία – εθνικά, πολιτιστικά, διοικητικά, αναπτυξιακά- αυτοτέλειά τους.
Η ενίσχυση του τουριστικού οικοδομήματος , αν μη τι άλλο, με ουσιαστικές παρεμβάσεις στις υποδομές με τη βοήθεια και τις συντονισμένες ενέργειες με άλλες δομές του κράτους.
Η διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό θα εξορθολογήσει το, μέχρι σήμερα ισχύων, σύστημα της μονομερούς ανάπτυξης της οικονομίας.
Τα εναπομείναντα από τους επιτήδειους Δημόσια Κτήματα στα Δωδεκάνησα , πρέπει βάσει σχεδίου να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στα Δωδεκάνησα. Και η λύση δεν βρίσκεται στην πώληση αλλά στην μακροχρόνια μίσθωσή τους για τον σκοπό αυτό. Η οργάνωση αυτή προϋποθέτει λειτουργική ανασυγκρότηση της Διεύθυνσης Γεωργίας Δωδεκανήσου και της συνεργασίας των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών (σχετικά Κυριάκος Φίνας- Εισήγηση περί της τακτικής για την αξιοποίηση της δημόσιας Δωδεκανησιακής ακίνητης περιουσίας- Ρόδος Ιανουάριος 2015).
Η καταστροφική ενδεκάμηνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δυστυχώς, δεν άφησε τίποτα όρθιο. Όσα με αγώνα περισώσαμε κατά τη διάρκεια της κρίσης θυσιάζονται στο βωμό του πιο άδικου και αχρείαστου Μνημονίου. Παράλληλα, οι διαρθρωτικές αλλαγές –που έστω και αργοπορημένα- προχωρούσαν ακυρώθηκαν από αντιμεταρρυθμιστικά μέτρα που κρατούν τα νησιά και τη χώρα αλυσοδεμένα στο φαύλο κύκλο της εξάρτησης και της παρακμής.
Και τώρα τι; Παρακολουθούμε τους ετερόκλητους θιασώτες του χθες να συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο; Ή στηρίζουμε άκριτα τις εξοντωτικές για την κοινωνία επιλογές τους, συντηρώντας την ψευδαίσθηση ότι δεν υπάρχει ασφαλής εναλλακτική;
Επ’ ουδενί! Αντίθετα, απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους αξιόλογους Έλληνες, ώστε να χαράξουμε ένα δικό μας εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που θα υπερβαίνει το Μνημόνιο και θα βγάζει τη χώρα στο ξέφωτο της ευημερίας με τις μικρότερες δυνατές κοινωνικές επιπτώσεις. Δουλεύουμε όλοι μαζί χωρίς εικονικούς διαχωρισμούς ανάμεσα σε φράξιες για να καταστήσουμε ελκυστική τη δική μας ατζέντα. Μια ατζέντα που θα σπάει τις στρεβλώσεις της ελληνικής αγοράς που πλήττουν κυρίως τα νησιά της Περιφέρειάς μας. Μια ατζέντα που θα επιβάλει φοροελαφρύνσεις – με πρώτη την επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για τα νησιά- και πάταξη της γραφειοκρατίας για να τονωθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία. Αλλά και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προκειμένου να εισρεύσει άμεσα χρήμα και να ξαναβρούν δουλειά οι άνεργοι.
To ζητούμενο, λοιπόν, είναι στις 23 Νοέμβρη να παραμείνει η παράταξη ενωμένη και συμπαγής με καθαρή στρατηγική για την επόμενη μέρα. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι για μεγάλες τομές για να πείσουμε πως έχουμε ανανεωθεί ουσιαστικά. Διαφορετικά, οι πολίτες δεν θα μας αγκαλιάσουν ποτέ πραγματικά και θα μας αντιμετωπίζουν μόνον ως έσχατη επιλογή διακυβέρνησης.