Ο κ. Τόσκας απέκλεισε το ενδεχόμενο κοινών περιπολιών μεταξύ ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής, σημειώνοντας ότι μπορεί να υπάρξουν συντονισμοί στα θαλάσσια ή άλλα σύνορα, αλλά ο καθένας στο δικό του έδαφος και στα δικά του χωρικά ύδατα.
Για την κατάργηση ή όχι του φράχτη στις Καστανιές του Έβρου, τις δυνατότητες συνεργασίας με την Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά και την ανάγκη ενίσχυσης των αστυνομικών δυνάμεων στα νησιά και στον Έβρο, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, απ’ όπου μετέβη οδικώς στην Κομοτηνή για τα εγκαίνια των γραφείων της κίνησης «ΠΡΑΤΤΩ», μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Δεν μπορεί εμείς να ανοίγουμε τα πάντα και να υπάρχει κίνδυνος στην Ευρώπη να κλείσουν τα πάντα. Ο Έβρος δεν χαρακτηρίζεται από τον φράχτη των 12 χιλιομέτρων που βρίσκεται στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία. Το ίδιο το ποτάμι είναι των 140 χιλιομέτρων. Δεν πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα αποσπασματικά. Πρέπει να τα δούμε μέσα σ’ ένα γενικότερο σύνολο και προβλημάτων αλλά και λύσεων. Θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με τις γειτονικές χώρες, στην προκειμένη περίπτωση με τη Βουλγαρία, την Τουρκία αλλά και με τις ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στη συνέχεια, σε περίπτωση που εμείς προχωρήσουμε σε κάποια ανοίγματα. Είμαστε η χώρα που βοηθά πραγματικά με ανθρωπιά, με σεβασμό τους πρόσφυγες που έρχονται κατά χιλιάδες κάθε βράδυ, κάθε μέρα στα σύνορά μας, αλλά πρέπει να υπάρχουν κανόνες ελέγχου οι οποίοι να΄ ναι σεβαστοί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορεί υποκριτικά η Ευρωπαϊκή Ένωση να νίπτει τας χείρας της ή να κλείνει τα μάτια μπροστά σε όλο αυτό το τεράστιο πρόβλημα και ούτε μπορεί η χώρα μας να γίνει αποθήκη ψυχών. Είναι καλοί οι συμβολισμοί αλλά είναι καλή και η εξυπηρέτηση των συμφερόντων και της χώρας και της Ευρώπης και του Πολιτισμού».
Ο κ. Τόσκας απέκλεισε το ενδεχόμενο κοινών περιπολιών μεταξύ ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής. «Το θέμα αυτό έχει κλείσει. Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν κοινές περιπολίες. Μπορεί να υπάρξουν ό,τι συντονισμοί χρειάζονται στα θαλάσσια ή σε οποιαδήποτε σύνορα, αλλά ο καθένας στο δικό του έδαφος, στα δικά του χωρικά ύδατα θα κάνει τους ελέγχους γιατί είμαστε κυρίαρχο κράτος και δεν θα προσπαθήσουμε να λύσουμε ένα πρόβλημα και ν’ ανοίξουμε ένα μεγαλύτερο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, αναφορικά με την αναγκαιότητα ενίσχυσης των αστυνομικών δυνάμεων στον Έβρο, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε πως είναι στις προτεραιότητες του υπουργείου, εξηγώντας πως «τόσα χρόνια η τάση που υπήρχε ήταν να ενισχυθούν οι αστυνομικές δυνάμεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, γιατί ο κύριος στόχος ήταν η καταστολή. Τώρα υπάρχουν τεράστια προβλήματα με τις μεταναστευτικές ροές και επομένως θα πρέπει να ενισχυθούν οι αστυνομικές δυνάμεις εκεί που υπάρχουν οι μεταναστευτικές ροές, για λόγους καταγραφής, ταυτοποίησης αυτών των ανθρώπων αλλά και ελέγχων και στα νησιά αλλά και στον Έβρο. Πιστεύω πως θα πρέπει να ενισχυθούν και αυτή την προσπάθεια θα κάνουμε, μέσα από ένα περίπλοκο σύστημα μεταθέσεων που έχει καθιερωθεί τόσα χρόνια, όπου είναι ο αστυνομικός απ’ τη Σάμο, τη Μυτιλήνη, τον Έβρο και δεν μπορεί να πάει στον τόπο του. Ήδη στα νησιά έχουμε ενισχύσει τους αστυνομικούς που βρίσκονται εκεί, οι οποίοι καταπονούνται πάρα πολύ, είναι εργαζόμενοι άνθρωποι κι αυτοί και δεν μπορούν να ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες, αλλά θα πρέπει να γίνεται και καλύτερα η δουλειά τους. Σ’ αυτή την κατεύθυνση είμαστε και αυτό προσπαθούμε».
ΑΠΕ-ΜΠΕ