Ειδήσεις

“Χάος” παραλαμβάνει σήμερα η νέα Υπουργός Εργασίας

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Το κρισιμότερο Υπουργείο μετά από εκείνο των Οικονομικών αναλαμβάνει σήμερα η 31χρονη, Έφη Αχτσιόγλου, το Υπουργείο Εργασίας.

Από τις πρώτες κιόλας μέρες της θητείας της, η νέα Υπουργός Εργασίας θα βρεθεί ευθέως αντιμέτωπη με έντονες πιέσεις, τόσο τους “εξωτερικούς”, δηλαδή τους δανειστές, όσο και με τους “εσωτερικούς” αντιπάλους, δηλαδή τα συνδικάτα.

Και αυτό γιατί από τις 14 Νοεμβρίου και έπειτα, η Ε. Αχτσιόγλου αναμένεται να συναντηθεί με τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών (νωρίτερα, δηλ. αυτή την εβδομάδα θα επικοινωνήσει μαζί τους μέσω τηλεδιάσκεψης), ενώ στις 24 Νοεμβρίου και στις 8 Δεκεμβρίου έχουν κηρυχθεί Απεργίες από την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ αντίστοιχα ενάντια στο επερχόμενο νέο Εργασιακό και γενικότερα ενάντια στο πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ.

Η ίδια η Ε. Αχτσιόγλου είναι “τεχνικά” συνυπεύθυνη τόσο για το ήδη ψηφισμένο νέο Ασφαλιστικό το οποίο έχει φέρει σε ρήξη την κυβέρνηση με τους συνταξιούχους, όσο και για την έως τώρα αρνητική πορεία της διαπραγμάτευσης για το νέο Εργασιακό και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (μιας και οι θεσμοί έχουν απορρίψει όλες τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς).

Από το Σεπτέμβριο του 2015, οπότε ο Γ. Κατρούγκαλος  ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Εργασίας, αποτέλεσε την πιο στενή συνεργάτιδα του (ενώ παράλληλα έχαιρε της πλήρους εμπιστοσύνης του ίδιου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα), εμπλεκόμενη σε όλη την προετοιμασία των παραπάνω ανατροπών –συντελεσμένων (Ασφαλιστικό) ή επικείμενων (Εργασιακό, Πρόνοια)- μαζί και στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Έτσι, είναι η Ε Αχτσιόγλου απολύτως ενήμερη για τα τεκταινόμενα στο Υπουργείο του οποίου αναλαμβάνει την πολιτική ηγεσία ουσιαστικά από σήμερα και, άρα, δεν “δικαιούται” καμία “περίοδο χάριτος” προκειμένου να προσαρμοστεί στα νέα καθήκοντά της.

“Τρέχουν” οι αναδρομικές κρατήσεις, έρχονται ανατροπές σε Εργασιακό- Πρόνοια μέχρι τέλος του 2016

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Ε. Αχτσιόγλου αναλαμβάνει τα ηνία του Υπ. Εργασίας την σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία:

* Από την μία μεριά “τρέχουν” ακόμα οι άγριες περικοπές σε 800.000  επικουρικές συντάξεις –μερίσματα –διπλές κύριες συντάξεις (λόγω των αναδρομικών κρατήσεων) που προέβλεπε ο ασφαλιστικός νόμος του προκατόχου της, Γιώργου Κατρούγκαλου οι οποίες έχουν εξοργίσει τους συνταξιούχους, αλλά και συνολικά την ελληνική κοινωνία.

* Από την άλλη μεριά πρέπει να θεσπιστούν έγκαιρα (πολύ πριν το τέλος Δεκεμβρίου του 2016) σκληρές  ανατροπές στο Εργασιακό (πχ διευκόλυνση των ομαδικών απολύσεων,όπως ζητούν οι δανειστές) αλλά και στο Προνοιακό Σύστημα, καθώς για να χρηματοδοτηθεί το νέο πρόγραμμα προνοιακής υποστήριξης (σ.σ. το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλέγγύης) πρέπει να γίνουν περικοπές έως 760 εκατ. ευρώ σε δημόσιες δαπάνες – ακόμα και σε βάρος προνοιακών επιδομάτων- χωρίς να αποκλείονται μειώσεις στο αφορολόγητο ή και στις συντάξεις. Το νέο Εργασιακό θα φέρει ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις του ιδιωτικού τομέα όπου απασχολούνται 1,9 εκατομμύρια μισθωτοί, ενώ από το προνοιακό σύστημα ωφελούνται άμεσα πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι και άνεργοι.

Τα δύσκολα, όμως, για την Ε. Αχτσιόγλου δεν σταματούν στις αρχές Δεκεμβρίου, οπότε η κυβέρνηση επιθυμεί να έχει κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος Προσαρμογής.

Και  νέες μειώσεις για συνταξιούχους από 1.1.2017

Ενώ η Ε. Αχτσιόγλου θα πρέπει να κλείσει τη διαπραγμάτευση για το νέο Εργασιακό και το νέο Προνοιακό σύστημα σε όλη τη διάρκεια του τρέχοντος και -όπως όλα δείχνουν- και του άλλου μηνός, θα πρέπει (όπως προβλέπεται από τον ψηφισμένο ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου) ταυτόχρονα να οργανώσει:

* ένα νέο μπαράζ περικοπών στο ΕΚΑΣ από 1.1.2017 (με βάση νέα εισοδηματικά κριτήρια που θα καθοριστούν έως τέλη Δεκεμβρίου 2016). Στόχος η εξοικονόμηση κοντά 430 εκατ. ευρώ. Ο Γ. Κατρούγκαλος είχε ταχθεί υπέρ μίας οριζόντιας μείωσης του ΕΚΑΣ στους εναπομείναντες δικαιούχους του και όχι στην κατάργηση του για 200.000 εξ αυτών.

* τη σύσταση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (1.1.2017), στον οποίο θα ενταχθούν όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, Δημόσιο κλπ), μαζί και τα ελλείμματα τους, αλλά και λήξιπρόθεσμα  χρέη προς αυτά (28 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 16,9 δισ. ευρώ έχουν περάσει στο ΚΕΑΟ).

* τον επαναϋπολογισμό κοντά 2 εκατομμύρια ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων έως 30.9.2017 (από τον οποίο θα θιγούν οι μισές εξ αυτών), την ίδια στιγμή που το ΔΝΤ ζητά την κατάργηση της “προσωπικής διαφοράς” που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου για όσες συντάξεις μετά τον επανϋπολογισμό τους καταστούν χαμηλότερες από το σημερινό τους επίπεδο.

* την επιβολή του διπλού ασφαλιστικού “χαρατσιού” στο εισόδημα των επαγγελματιών και των αγροτών από 1.1.2017 , σε συνθήκες που τα έσοδα του ΟΑΕΕ από εισφορές πέφτουν κατά 5% σε σχέση με πέρσι.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου