Άκρως αποκαλυπτικά όσα δημοσιεύει σήμερα η «δημοκρατική» για την κατάσταση που επικρατεί στην τοπική αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, από την Ιη Ιανουαρίου του 2018 μέχρι και χθες, φαίνεται να είναι μεν θετικό το ισοζύγιο εγγραφών-διαγραφών των επιχειρήσεων, ωστόσο οι περισσότερες που ανοίγουν είναι πολύ μικρές, κυρίως ατομικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και στο λιανικό εμπόριο. Στον αντίποδα, αισθητά μειωμένες είναι οι νέες Ανώνυμες Εταιρείες που μπορούν να προσφέρουν περισσότερες θέσεις εργασίας.
Ειδικότερα, οι νέες εγγραφές ανέρχονται σε 736 και οι διαγραφές σε 375. Είναι δηλαδή αυξημένες κατά 361 οι νέες επιχειρήσεις το 2018. Από τις 736 νέες εγγραφές, η συντριπτική πλειοψηφία, ήτοι οι 370 αφορούν σε ατομικές, οι 171 σε Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ) και μόλις οι 26 είναι ΑΕ. Διαπιστώνει κανείς από τις περισσότερες εγγραφές ατομικών επιχειρήσεων ότι πολλοί βλέπουν την μικρή επιχειρηματικότητα ως «αντίδοτο» στην κρίση και ως λύση στο μεγάλο πρόβλημα της απασχόλησης, που είναι υπαρκτό στη Ρόδο όπως και σε όλα τα Δωδεκάνησα.
Εάν ανατρέξει κανείς στην ίδια χρονική περίοδο του 2017, θα διαπιστώσει ότι οι νέες εγγραφές ήταν και πάλι περισσότερες από τις διαγραφές. Συγκεκριμένα οι νέες επιχειρήσεις ανέρχονταν σε 759 και οι διαγεγραμμένες σε 474 με τις ατομικές να ανέρχονται σε 474 και τις ΑΕ σε 66 (πολύ περισσότερες απ΄ότι φέτος).
Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι ο Νοέμβριος είναι ο μήνας που γίνονται οι περισσότερες διαγραφές. Έχοντας κλείσει η τουριστική σεζόν οι διαγραφές «πέφτουν βροχή». Τα μέχρι τώρα νούμερα, αποτυπώνουν όμως με απόλυτη ακρίβεια τις κυρίαρχες τάσεις στην αγορά των νησιών μας.
Αναλύοντας κανείς περισσότερο τα δεδομένα, διαπιστώνει ότι οι εγγραφές στο εμπορικό τμήμα του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου είναι 162 εκ των οποίων οι 82 επιχειρήσεις είναι ατομικές, μόλις οι 6 είναι ΑΕ ενώ οι 23 είναι ΙΚΕ. Θα πρέπει δε να ληφθεί υπόψη ότι στο εμπορικό τμήμα περιλαμβάνονται πλέον και τουριστικές επιχειρήσεις που εμπορεύονται αναμνηστικά και άλλα παρόμοια είδη, ενώ μέχρι πρότινος συμπεριλαμβάνονταν στο τουριστικό. Οι διαγραφές στο εμπορικό τμήμα ανέρχονται σε 102.
Στο τουριστικό τμήμα τώρα, οι νέες εγγραφές είναι 128 και οι διαγραφές 39 (*αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί κατά τη διάρκεια του Νοέμβρη). Οι ατομικές επιχειρήσεις στο συγκεκριμένο τμήμα είναι 56, οι ΙΚΕ 35 και οι ΑΕ ανέρχονται σε 11. Στο μεταποιητικό τμήμα οι νέες εγγραφές είναι 76 και οι διαγραφές 57. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, 51 είναι ατομικές επιχειρήσεις, 14 είναι οι ΙΚΕ και δύο είναι ανώνυμες εταιρείες.
Οι περισσότερες νέες εγγραφές καταγράφονται στο τμήμα των Υπηρεσιών. Συγκεκριμένα οι νέες επιχειρήσεις στον εν λόγω κλάδο είναι 361 με τις διαγραφές να ανέρχονται σε 164. Από τις 361 οι 172 είναι ατομικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο στην εστίαση και στο λιανικό εμπόριο. Εν ολίγοις, η νέα επιχειρηματικότητα στα νησιά μας, έχει να κάνει κυρίως με το σουβλάκι και το σουβενίρ!
Παρατηρείται ακόμη ότι οι ΙΚΕ γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο, καθώς προϋποθέτουν τυπικά ελάχιστο αρχικό κεφάλαιο (έγιναν γνωστές ως οι εταιρείες του ενός ευρώ), αλλά και επειδή μέσω αυτής της εταιρικής μορφής, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες περιορίζουν το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών.
Με αφορμή τα παραπάνω στοιχεία ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Γιάννης Πάππου δήλωσε σχετικά:
«Βρισκόμαστε πλέον στο κλείσιμο της του περιόδου και είμαστε στο σημείο του απολογισμού. Βεβαίως μία πολύ καλή περίοδο που έσπασε κάθε ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών στη Ρόδο και γενικότερα στα Δωδεκάνησα. Βεβαίως αυτό επετεύχθη μετά από συντονισμένες προσπάθειες της ΠΝΑι με πολύ σοβαρή τουριστική στόχευση που έχει τα τελευταία χρόνια.
Από την άλλη πλευρά, τα νούμερα αποτυπώνουν την οικονομική κατάσταση της περιοχής Από αρχή του έτους μέχρι σήμερα άνοιξαν στη Δωδεκάνησο 736 νέες επιχειρήσεις και έκλεισαν 375. Μιλάμε για νούμερα που ισχύουν μέχρι και σήμερα και που προφανώς θα διαφοροποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους. Οι επόμενοι δύο μήνες είναι καθοριστικοί για την ολοκληρωμένη εικόνα της επιχειρηματικότητας στα νησιά μας. Να αναφέρουμε ότι την ίδια χρονική περίοδο του 2017 άνοιξαν νέες 759 νέες επιχειρήσεις και έκλεισαν 474.
Θα πρέπει όμως να σταθούμε σε κάποια συγκεκριμένα στοιχεία που παρουσιάζουν ενδιαφέρον! Φέτος είχαμε 26 νέες εγγραφές ανωνύμων εταιρειών, οι οποίες ιστορικά είναι εταιρείες εύρεσης εργασίας, απασχολούν δηλαδή μεγάλο αριθμό εργαζόμενων. Από τις 26 νέες ΑΕ, ήδη οι τρεις διαγράφηκαν στους τρεις πρώτους μήνες λειτουργίας τους. Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι είχαμε 66 νέες εγγραφές και τρεις διαγραφές. Βλέπουμε δηλαδή φέτος ότι έχουμε 50% περίπου λιγότερες ΑΕ ενώ ήδη έχουμε τις πρώτες διαγραφές.
Ατομικές επιχειρήσεις άνοιξαν 370 και έκλεισαν 301 μέσα σε διάστημα 10 μηνών. Από τις 370 οι 170 είναι στο τμήμα υπηρεσιών, συνεπώς μιλάμε για καφετέριες, εστιατόρια κλπ. Επίσης να τονίσουμε ότι άνοιξαν 171 ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες που δεν απαιτούν μεγάλα κεφάλαια, εκ των οποίων οι 99 ανήκουν στο τμήμα των υπηρεσιών. Δυστυχώς όσοι συντοπίτες μας παίρνουν την απόφαση να επιχειρήσουν σε αυτό το δύσκολο οικονομικό κλίμα που επικρατεί στη χώρα και κατά συνέπεια στην περιοχή μας, προσπαθούν να επενδύσουν σε μικρές επιχειρήσεις που δεν απαιτούν μεγάλα κεφάλαια και μεγάλο αριθμό εργαζόμενων. Δεν μιλάμε δηλαδή για εταιρείες μεγάλης έντασης εργασίας που έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη.
Βλέπουμε εν ολίγοις ότι οι κάτοικοι της Δωδεκανήσου έχουν μεγάλο το αίσθημα της ευθύνης που πρέπει να αναλάβει κάποιος για να επιχειρήσει. Άλλωστε ηλέξη επιχειρώ από μόνη της σημαίνει αναλαμβάνω ρίσκο, αναλαμβάνω την ευθύνη. Βλέπουμε ότι γίνονται προσπάθειες από τους Δωδεκανήσιους μέσα σε αυτό το δύσκολο κλίμα που έχουν προκαλέσει η υπέρμετρη φορολόγηση αλλά και οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές. Δυστυχώς όμως πολλοί από αυτούς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες και στις υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να προβαίνουν στη διαγραφή της εταιρείας που έχουν δημιουργήσει».
Ο κ. Πάππου σημειώνει ότι ο τόπος χρειάζεται ένα νέο μίγμα τουριστικής πολιτικής, καθώς ο τουρισμός μπορεί να εξισορροπεί τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά. Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής:
«Ευτυχώς που είχαμε αυτή την τεράστια προσέλευση τουριστών. Φανταστείτε για τι δράμα θα μιλούσαμε εάν οι αφίξεις παρουσίαζαν αρνητικό πρόσημο της τάξης του 10% ή 20%… Ήδη με το θετικό πρόσημο στις αφίξεις υπάρχει πρόβλημα στην αγορά. Φανταστείτε ποια θα ήταν η κατάσταση εάν δεν είχαν γίνει συντονισμένες προσπάθειες από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Επιμελητήριο, από τους εμπλεκόμενους φορείς για την ενίσχυση των τουριστικών ροών… Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι πρέπει να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες για ένα νέο μίγμα πολιτικής της τουριστικής μας βιομηχανίας».