Μαζικά προσέρχονται καθημερινά στον ΟΑΕΔ Ρόδου οι δικαιούχοι προκειμένου να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους για το επίδομα ανεργίας. Πρόκειται για εργαζόμενους σε ξενοδοχεία, τουριστικές επιχειρήσεις, επισιτισμό κ.λπ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής» μόνον ο ΟΑΕΔ Ρόδου δέχεται σε καθημερινή βάση από 320 έως 350 εγγραφές ενώ οι αιτήσεις ξεκίνησαν από τις 14 Οκτωβρίου 2019. Εξάλλου από την περασμένη εβδομάδα, ξεκίνησε η αθρόα προσέλευση, αφού μόλις πριν από λίγες ημέρες, έκλεισαν τα περισσότερα ξενοδοχεία και επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουριστικό κλάδο.
Ωστόσο, από τις 21 Οκτωβρίου 2019, ξεκίνησε η διαδικασία με ραντεβού (προκειμένου να αποφεύγεται η μεγάλη ταλαιπωρία) και μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 1.300 περιπτώσεις με σειρά προτεραιότητας.
Σημειώνεται πως ο ΟΑΕΔ Ρόδου εξυπηρετεί τις Καλυθιές, την Ψίνθο, τον Έμπωνα, την Σορωνή, την Θολό, την Κρεμαστή, την Ιαλυσό, την πόλη της Ρόδου μέχρι και το Φαληράκι ενώ τις περιοχές από το Φαληράκι έως τη Νότια Ρόδο, τις εξυπηρετεί, ο ΟΑΕΔ Αρχαγγέλου.
Επιπλέον, το κατάστημα της Ρόδου εξυπηρετεί τα νησιά της Χάλκης, του Καστελορίζου, της Σύμης, της Κάσου και της Καρπάθου. Σε αυτά τα νησιά, υπάρχουν ανταποκριτές του οργανισμού που λαμβάνουν τα δικαιολογητικά και τα αποστέλλουν στην Ρόδο ενώ οι δικαιούχοι μεταβαίνουν στο νησί μας και εξυπηρετούνται αυθημερόν ‘κατά προτεραιότητα’.
Πέρσι, μόνον ο ΟΑΕΔ Ρόδου εξυπηρέτησε περίπου 14.500 άτομα (συν τα νησιά) ενώ φέτος, ο αριθμός αναμένεται να ξεπεράσει τις 15.000 καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία, εντάχθηκαν στους καταλόγους νεαροί από 18 και πάνω (ως νέο εργατικό δυναμικό).
ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ
ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔ/ΛΩΝ
Μιλώντας στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου κ. Θανάσης Σταμούλης για το θέμα με την χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας στο νησί, υπογράμμισε τα εξής:
«Εμείς ως Σωματείο, στείλαμε ήδη δύο άτομα στον ΟΑΕΔ Αρχαγγέλου για να βοηθήσουν στην διαδικασία μέχρι να λάβει και ο τελευταίος ξενοδοχοϋπάλληλος την ανεργία του. Στην Ρόδο, δεν κάναμε καμία νύξη αφού κάθε χρόνο, λαμβάνουμε αρνητικές απαντήσεις. Περιμένουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Εάν δούμε ότι καθυστερούν τα επιδόματα, θα απευθυνθούμε στα κεντρικά στην Αθήνα για την στελέχωση των υπηρεσιών. Φέτος, υπολογίζουμε ότι εργάστηκαν περίπου 17.000 άτομα που απασχολούνται ως ξενοδοχοϋπάλληλοι και γενικότερα σε τουριστικές επιχειρήσεις –συνολικά για όλο το νησί».
Όσον αφορά την κατάρρευση της Thomas Cook ο κ. Σταμούλης είπε ότι «δεν σημειώθηκαν προβλήματα με τους εργαζόμενους που απασχολήθηκαν σε επιχειρήσεις που είχαν σχέση με τον οργανισμό. Θα δοθεί ένας μήνας παραπάνω ανεργία με 80 ένσημα (όχι τα 101 ένσημα). Επιπλέον, ζητάμε να αυξηθεί ο χρόνος της χορήγησης των επιδομάτων ανεργίας για όλους τους δικαιούχους από τρεις μήνες, σε περισσότερους».