Με αφορμή και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν εχθές τα οποία πάλι εξαίρεσαν πολύ μεγάλο μέρος των εποχικών εργαζομένων, την Παρασκευή 6/11 πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στο κατάστημα του ΟΑΕΔ στη Ρόδο από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου, εργαζόμενους του αεροδρομίου και άλλους εποχικούς εργαζόμενους, στα πλαίσια των δράσεων για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες συνάδελφοί μας που εργάζονται εποχικά.
Θυμίζουμε ότι πρόκειται για συναδέλφους που είτε δεν εργάστηκαν τη φετινή σαιζόν, είτε δούλεψαν 2-3 μήνες με αποτέλεσμα να μη μπορούν να συγκεντρώσουν τον αριθμό των ενσήμων που απαιτούνται για να ενταχθούν στην τακτική επιδότηση ανεργίας, ενώ εξαιρούνται και από τη ρύθμιση των 50 ενσήμων, όπως άλλωστε χιλιάδες στην περιοχή μας.
Στην συνάντηση που έγινε με τη Διευθύντρια του καταστήματος του ΟΑΕΔ κατατέθηκε υπόμνημα στο οποίο περιγράφεται αναλυτικά η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και άνεργοι της περιοχής, ζητώντας συγκεκριμένα μέτρα για εξασφάλιση εισοδήματος χωρίς τους ασφυκτικούς όρους και προϋποθέσεις που υπάρχουν σε συνθήκες μάλιστα πανδημίας.
Η διευθύντρια ανέλαβε να μεταβιβάσει το υπόμνημα στην κεντρική διοίκηση του ΟΑΕΔ.
Φυσικά η δράση αυτή δεν θα είναι η τελευταία αλλά ακόμα και μέσα στην περίοδο του lockdown το σωματείο μας θα συνεχίσει να παλεύει και να διεκδικεί στο πλευρό των συναδέλφων για την κάλυψη των αναγκών μας.
ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Χιλιάδες είναι οι συνάδελφοί μας στο νησί, εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις και υπηρεσίες που άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με τον τουρισμό και που αν και εργάζονται εδώ και χρόνια μόνο για λίγους μήνες κάθε χρόνο, δεν χαρακτηρίζονται ως εποχιακοί εργαζόμενοι. Αυτοί οι συνάδελφοί μας αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον αέρα.
Αναφερόμαστε σε συναδέλφους που εργάζονται σε μια σειρά τομείς: σε εταιρίες Handling(επίγεια εξυπηρέτηση αεροσκαφών), σε εταιρίες security, σε επιχειρήσεις καθαριότητας, πωλητές, οδηγούς, μεταφορείς, μια σειρά δηλαδή ειδικότητες που επηρεάζονται από την (εποχική στην περιοχή μας) τουριστική κίνηση, ακόμα και αν οι εταιρίες στις οποίες εργάζονται δεν χαρακτηρίζονται ως εποχικές.
Από τη μια είναι μεγάλος αριθμός αυτοί που φέτος δεν δούλεψαν ούτε μια μέρα, αφού οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται είτε δεν λειτούργησαν, είτε λειτούργησαν με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό, με πολλούς μάλιστα από αυτούς να μην έχουν κανένα εισόδημα είτε σαν επίδομα ανεργίας, είτε σαν επίδομα αναστολής της σύμβασης εργασίας τους.
Από την άλλη, ακόμα και όσοι συνάδελφοι προσλήφθηκαν, η σύμβαση εργασίας τους έληξε μετά από δύο ή τρεις μήνες με αποτέλεσμα να μη συγκεντρώνουν τον αριθμό των ενσήμων που απαιτείται για την ένταξή τους στην επιδότηση.
Η πρόσφατη τροποποίηση του ν.1545/85 με τον τρόπο που παρουσιάστηκε, δημιούργησε σε πολλούς εργαζόμενους την εντύπωση ότι όλες οι κατηγορίες των εποχικών θα χρειαστούν φέτος 50 μόνο ημέρες ασφάλισης για να ενταχθούν στην τακτική επιδότηση. Με πίκρα τώρα διαπιστώνουν ότι μένουν εκτός επιδότησης. Είτε επειδή δεν κατόρθωσαν να κάνουν φέτος μεροκάματο, είτε επειδή το λίγο διάστημα που δούλεψαν δε συμπληρώνουν αυτό τον αριθμό, είτε επειδή οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται δεν πληρούν τα κριτήρια ώστε να χαρακτηριστούν εποχικής λειτουργίας, άρα και ο αριθμός 50 δεν ισχύει γι’ αυτούς.
Σύμφωνα με την τροποποίηση στον ν. 1545/85 η οποία έγινε με τον ν. 4722/2020 και την 579696/29.9.2020 εγκύκλιο αναφέρονται αναλυτικά οι περιπτώσεις επιχειρήσεων, οι οποίες σύμφωνα με την ΥΑ 31877/25.06.1984 και την 119783/3.07.1989 εγκύκλιο εντάσσονται στα τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα, και άρα οι εργαζόμενοι σε αυτές δικαιούνται να ενταχθούν στην επιδότηση με τη συμπλήρωση των 50 ενσήμων. Κατ’ αρχάς θέλουμε να επισημάνουμε ό,τι το να ορίζονται κατηγορίες εργαζομένων και επιχειρήσεων με βάση εγκυκλίους και υπουργικές αποφάσεις πάνω από 35 χρόνων, από μόνο του δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, καθώς μια σειρά επαγγέλματα και ειδικότητες που σήμερα υπάρχουν,
όπως εξελίχθηκαν οι κλάδοι στον τουρισμό και γύρω από αυτόν, όταν εκδόθηκαν αυτά τα κείμενα, δεν υπήρχαν καν.
Είναι φανερό ότι ο τεράστιος αυτός αριθμός εργαζομένων στην περιοχή μας που συνδέεται στενά με τις εξελίξεις στον τουριστικό κλάδο, έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα. Οι υπηρεσίες σας γνωρίζουν, ότι τα εισοδήματα των εργαζομένων αυτών έτσι κι αλλιώς ήταν πενιχρά ακόμα και όταν δούλευαν όλους τους μήνες της τουριστικής περιόδου. Είναι λοιπόν επείγουσα ανάγκη να ενταχθούν χωρίς αυτούς τους απαγορευτικούς για τους ίδιους, όρους και προϋποθέσεις στην τακτική επιδότηση όλες οι κατηγορίες εργαζομένων στην περιοχή μας.
Φυσικά είναι επίσης φανερό, ότι η τρίμηνη επιδότηση που ισχύει με βάση το πλαφόν που έχει επιβάλλει ο νόμος 3896/2011, επίσης δεν αρκεί, καθότι οι μήνες ανεργίας προβλέπεται να είναι πολύ περισσότεροι, με την αβεβαιότητα που επικρατεί εξαιτίας της πανδημίας. Συνεπώς πρέπει να υπάρξει μέριμνα η επιδότηση να διαρκέσει όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία.
Σε διαφορετική περίπτωση, η ήδη πολύ δύσκολη κατάσταση, με σπίτια να απειλούνται με διακοπή ρεύματος, με τα χρέη στα νοικοκυριά να συσσωρεύονται θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο εν μέσω πανδημίας, με απρόβλεπτες συνέπειες για χιλιάδες οικογένειες της περιοχής μας.
Απαιτούμε να μεριμνήσετε για την αντιμετώπιση και επίλυση αυτών των προβλημάτων, που οδηγούν σε εξαθλίωση και απόγνωση χιλιάδες εργατικές οικογένειες.
Απαιτούμε αξιοπρεπές εισόδημα για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.