«Στόχος μας τώρα είναι να σώσουμε ό,τι σώζεται από τον τζίρο των 3,5 δισ. ευρώ της χριστουγεννιάτικης αγοράς».επισήμανε ο ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, με αφορμή την «πρεμιέρα» του δεύτερου lockdown. O κ Κορκίδης,ωστόσο, χαρακτήρισε τα μέτρα της κυβέρνησης «φιλότιμα».
Όπως είπε συγκεκριμένα, «Τα οικονομικά μέτραπροσπαθούν να ακολουθήσουν τις απώλειες, αλλά κανένα μέτρο δεν μπορεί να είναι ισόποσο της οικονομικής ζημιάς από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ούτε καλύπτει το εύρος των επιχειρήσεων που πλήττονται»
Όπως σημείωσε ο κ. Κορκίδης, «είναι φιλότιμη η προσπάθεια της κυβέρνησης, αφού τα μέτρα στήριξης είναι με ίδια μέσα και όχι με κοινοτικά κονδύλια. Δεν υπάρχουν, όμως, μέτρα που να αντισταθμίζουν την αναστολή λειτουργίας μίας επιχείρησης, απλά επουλώνουν πληγές και σε στηρίζουν, ώστε να συνεχίζεις να παλεύεις για την επιβίωσή σου. Αυτή είναι η πραγματικότητα και οι αριθμοί το επιβεβαιώνουν, αφού τα μέχρι σήμερα μέτρα στήριξης φτάνουν τα 27,3 δισ. ευρώ και η μείωση του τζίρου ξεπερνά τα 35 δισ. ευρώ. Το 1/3 από τις 206.000 επιχειρήσεις της εστίασης και λιανεμπορίου που κλείνουν στο δεύτερο lockdown δεν θα μπορέσουν να ανακάμψουν εύκολα. Αυτό σημαίνει πως περίπου 70.000 επιχειρήσεις εκπέμπουν σήμα κινδύνου για “λουκέτο” και πάνω από 100.000 θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να χαθούν».
«Τα μέτρα που ζητάμε είναι να εστιάσουν στις υφιστάμενες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας, αλλά και να έχουν μία βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη προοπτική για το 2021. Δεν αρκούν μόνο τα άμεσα μέτρα στήριξης, πρέπει να επεκταθούν χρονικά για να μπορέσουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Το ημερήσιο κόστος ενός καθολικού lockdown υπολογίζεται στα 150-180 εκατ. ευρώ. Οι μηνιαίες απώλειες στον κύκλο εργασιών από το δεύτερο lockdown εκτιμώνται στα 2,5-2,7 δισ. ευρώ και οι “παγωμένες οφειλές” από τα συνολικά 156 δισ. ευρώ του χρέους των επιχειρήσεων έχουν ξεπεράσει τα 26 δισ. ευρώ. Τα οικονομικά μέτρα είναι “φιλότιμα” και προσπαθούν να ακολουθήσουν τις απώλειες, αλλά κανένα μέτρο δεν μπορεί να είναι ισόποσο της οικονομικής ζημιάς από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ούτε καλύπτει το εύρος των επιχειρήσεων που πλήττονται. Στόχος μας τώρα είναι να σώσουμε ό,τι σώζεται από το τζίρο των 3,5 δισ. ευρώ της χριστουγεννιάτικης αγοράς», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ.
Τα μέτρα
Όπως υπενθύμισε ο κ. Κορκίδη, «ειδικότερα, τα οικονομικά μέτρα στήριξης ύψους 3,3 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις που κλείνουν και εργαζόμενους σε αναστολή, μέχρι τέλος Νοεμβρίου, είναι τα ακόλουθα:
– Οι εργαζόμενοι σε εταιρείες που κλείνουν μπαίνουν σε αναστολή σύμβασης και παίρνουν επίδομα ειδικού σκοπού.
– Οι εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή τον Νοέμβριο θα λάβουν 800 ευρώ αναλογικά με τις ημέρες αναστολής.
– Επιχειρήσεις σε αναστολή λειτουργίας δεν πληρώνουν ΦΠΑ Νοεμβρίου μέχρι 30 Απριλίου και θα αποπληρωθεί σε δόσεις.
– Οι εταιρείες σε αναστολή μπορούν να μην πληρώσουν ρυθμισμένες οφειλές Νοεμβρίου, αλλά στο τέλος της ρύθμισης.
– Εργαζόμενοι σε αναστολή μπορούν να μην πληρώσουν ρυθμίσεις χρεών για τον Νοέμβριο και να τις καταβάλλουν στο τέλος της ρύθμισης.
– Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, σε συνεννόηση με την ΕΕΤ μέχρι το τέλος του έτους.
– Οι εταιρείες στη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ δικαιούνται μείωση ενοικίου κατά 40% με καταβολή του 1/3 της μείωσης στους ιδιοκτήτες.
– Στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 μπαίνουν όλες οι κλειστές εταιρείες και λαμβάνουν κατ’ ελάχιστο 2.000 ευρώ χωρίς επιστροφή του 50%.
– Σχεδιάζεται παράταση στη πληρωμή των επιταγών κλειστών εταιρειών.
Στο ερώτημα εάν επαρκούν τα μέτρα για τις “κλειστές” επιχειρήσεις, η απάντηση είναι όχι, αφού δεν υπάρχουν μέτρα που να αντισταθμίζουν την αναστολή λειτουργίας μίας επιχείρησης, αλλά για να σε στηρίξουν να μπορέσεις να ξανανοίξεις και τον Δεκέμβριο θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα στήριξης».
Πηγή: naftemporiki.gr