«Αυτή η δημοτική αρχή, έχει βρει πλέον τον βηματισμό της. το 2022 θα είναι μια χρονιά – σταθμός, διότι θα φανεί ξεκάθαρα, ποια είναι η πραγματική δυνατότητα αυτής της δημοτικής αρχής».
Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Ρόδου κ. Κωνσταντίνος Ταρασλιάς, εκτιμώντας πως αυτή η δημοτική αρχή, έχει κάνει πάρα πολλά μέσα σε δύσκολες συνθήκες, αλλά δεν τα έχει επικοινωνήσει σωστά.
Επίσης, μιλάει για τον προϋπολογισμό του 2022, για τα αποθεματικά του Δήμου καθώς και για την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση.
• Κύριε Ταρασλιά, να ξεκινήσουμε με τον προϋπολογισμό του Δήμου Ρόδου για το 2022, τόσο σε σχέση με τον προηγούμενο όσο και σε σχέση με τα μέχρι τώρα δεδομένα στο τρέχον έτος.
Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη περίοδο των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου, που είναι η σύνταξη του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος. Για το 2022, το ύψος του προϋπολογισμού ανέρχεται στα 190.500.000 ευρώ περίπου και πρόθεσή μας είναι αυτός ο προϋπολογισμός να συμβάλει στην καλυτέρευση της ζωής των συμπολιτών μας.
Μετά την έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος –στο οποίο περιλαμβάνονται μια σειρά από έργα όχι μόνο της καθημερινότητας αλλά και της ανάπτυξης της περιοχής- σε συνδυασμό με τα θέματα που έχουν στείλει και άλλες διευθύνσεις του Δήμου και τα έχουμε συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό (π.χ. το κοινωνικό πρόγραμμα του Δήμου, η πρόκληση με την ψηφιακή τεχνολογία όπου ο Δήμος Ρόδου είναι πρωτοπόρος καθώς και όλες οι άλλες υπηρεσίες) θεωρούμε ότι είναι ένας προϋπολογισμός εφικτός, πραγματικός και καλύπτει όλα τα σημαντικά σημεία που πρέπει να δώσουμε προσοχή. Θεωρούμε ότι το 2022, μετά από δύο χρόνια, όπου η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε τεράστια προβλήματα στη λειτουργία της κοινωνίας, θα είναι και μια χρονιά που θα φανούν τα σωστά αποτελέσματα με απώτερο στόχο, να επανέλθει η Ρόδος στην κανονικότητα.
• Να μιλήσουμε και για τα οικονομικά του Δήμου γενικότερα. Οι δημότες προσέρχονται για να ρυθμίσουν ή να πληρώσουν τις οφειλές τους στο Δήμο Ρόδου; Ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους;
Είναι αλήθεια ότι φέτος ήταν μια σαφώς καλύτερη χρονιά, από οικονομικής άποψης, για τις επιχειρήσεις.
Θα πρέπει όμως να παρατηρήσω ότι οι άνθρωποι που διαχρονικά υπήρξαν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο ευρύτερο δημόσιο, το ίδιο έπραξαν και προς τον Δήμο Ρόδου.
Σε πολλές περιπτώσεις, χρειάστηκε να κάνουμε μια ευγενική όχληση για να είναι συνεπείς.
Για παράδειγμα, παρατηρούμε το φαινόμενο να μην έρχονται να πληρώσουν για τους κοινόχρηστους χώρους, παρά το γεγονός πως για την εστίαση, η Πολιτεία φρόντισε λόγω της πανδημικής κρίσης του κορωνοϊού να είναι 50% κι εμείς, ως Δήμος Ρόδου, το επεκτείναμε και στα εμπορικά καταστήματα με απόφασή μας. Καταλαβαίνετε λοιπόν, πως οι υπηρεσίες θα πρέπει να ακολουθήσουν τις νόμιμες διαδικασίες για την είσπραξη των οφειλόμενων. Κι εδώ, θέλω να τονίσω πως θεωρείται ποινικό αδίκημα, μια σειρά από τέλη που αναλογούν στον Δήμο Ρόδου, να μην τα βεβαιώνει και να μην τα εισπράττει. Αυτό, ενδεχομένως, δεν το γνωρίζουν οι πολίτες και θεωρούν πως είναι κάτι που το κάνουμε εμείς από μόνοι μας. δεν είναι έτσι, είμαστε υποχρεωμένοι από το νόμο να ακολουθούμε τις διαδικασίες. Μάλιστα, αυτές τις ημέρες, πραγματοποιήσαμε ένα εξαιρετικό σεμινάριο στις οικονομικές υπηρεσίες, όπου θέσαμε το ζήτημα των εσόδων και επιβεβαιώθηκε επισήμως από ανθρώπους που ασχολούνται με τη νομοθεσία και τη διοίκηση του δημόσιου τομέα, ποιες είναι οι υποχρεώσεις μας.
Στα προσεχή χρόνια, θα αλλάξει τελείως και το σύστημα ελέγχου όλων των υπηρεσιών στα δημόσια όργανα. Θα υπάρξουν και νέες διαδικασίες οι οποίες απαιτούν να έχουμε αναπτύξει ένα υψηλό σύστημα πληροφορικής (διότι θα ζητούνται πολύ σημαντικά στοιχεία) θα γίνεται διασύνδεση με την κεντρική εξουσία για το τι κάνουμε, αναλυτικά με πίνακες, καταλόγους κ.λπ. και πρέπει να προλάβουμε την πολύ μεγάλη αυτή πρόκληση. Θεωρώ ότι στον Δήμο Ρόδου, μπορούμε να το κάνουμε ενώ η οικονομική κατάσταση, όπως διαμορφώθηκε φέτος, επιτρέπει στους πολίτες να είναι συνεπείς.
Είμαστε αρκετά ελαστικοί, υπήρξαν γενναίες ρυθμίσεις, τόσο για όσους είχαν κάνει ρύθμιση όσο και για όσους δεν είχαν κάνει ποτέ μέχρι τώρα. Το σίγουρο είναι ότι οι υπηρεσίες εργάζονται πυρετωδώς αφού πρέπει να κλείσουμε έγκαιρα και σε λίγες μέρες, θα μπορέσουμε να φέρουμε τον προϋπολογισμό για το 2022 που θα αποτυπώσει το όραμά μας για το επόμενο έτος.
• Υπάρχει περιθώριο για επιδοματική πολιτική από τον Δήμο Ρόδου; Δηλαδή θα δώσετε κάποια επιδόματα, βοηθήματα ως δημοτική αρχή;
Κοιτάξτε, τα επιδόματα είναι μια υποχρέωση η οποία απορρέει από το κράτος.
Ήδη υπάρχει ένα συγκεκριμένο επίδομα, το οποίο δίνεται εφάπαξ σε ευπαθείς ομάδες, αλλά είναι πολύ συγκεκριμένοι οι όροι και τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν.
Εάν κάποιος συμπολίτης μας, πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ο Δήμος ανταποκρίνεται μέσω των υπηρεσιών του. Από μόνοι μας να νομοθετήσουμε κάτι, δεν μας επιτρέπεται.
• Η αντιπολίτευση και συγκεκριμένα ο κ. Φ.Χατζηδιάκος, σας είχε ασκήσει κριτική για το πού βρίσκονται τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου. Τελικά, πώς διαμορφώνεται η κατάσταση;
Κοιτάξτε, ο κ. Χατζηδιάκος, αρέσκεται στο να κάνει μια πολιτική, κατά την γνώμη μου, εντυπωσιασμού.
Και ο ίδιος ήταν ανάμεσα σ’ εκείνους τους δημάρχους που συντάχθηκαν με την ΚΕΔΕ σχετικά με το ζήτημα αυτό.
Δηλαδή, πως δεν είναι δυνατόν, να έχουμε το σύνολο των αποθεματικών μας στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Και παραμένει σταθερή η θέση της ΚΕΔΕ σε αυτό το θέμα. Καταλαβαίνουμε ότι είναι νόμος του κράτους κι εμείς, εκτιμούμε πως πρέπει να υπάρχει ένα μέρος –όχι μόνον για τη δική μας διευκόλυνση ώστε να πληρώνουμε τις εκάστοτε υποχρεώσεις μας- αλλά κι επειδή το τοπικό τραπεζικό σύστημα, στις συστημικές τράπεζες να έχει ένα κομμάτι από τον Δήμο.
Με αυτό τον τρόπο, δίνουμε τη δυνατότητα σε αυτές τις τράπεζες, να παράγουν ένα έργο προς τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας και να έχουν μια ρευστότητα.
Όπως και να ‘χει, θα προβούμε σε ακόμη μεγαλύτερο μέρος κατάθεσης χρημάτων στην ΤτΕ αλλά χωρίς να διαταράξουμε, την άμεση ρευστότητα που χρειαζόμαστε και χωρίς να διαταράξουμε κάποιες πολιτικές, τις οποίες εκτιμούμε ότι οφείλουμε προς τον τόπο μας.
• Για να κλείσουμε, θα ήθελα μία πολιτική εκτίμηση για την πορεία της δημοτικής αρχής. Είστε ικανοποιημένος από το έργο μέχρι τώρα και πώς θα το χαρακτηρίζατε;
Το μεγάλο πρόβλημα το οποίο έχουμε ως δημοτική αρχή είναι ότι, οι διάφορες διευθύνσεις παράγουν πάρα πολλά πράγματα τα οποία δεν έχουμε καταφέρει να επικοινωνήσουμε. Συνήθως, οι έχοντες άμεση σχέση με όλα αυτά, το αντιλαμβάνονται.
Αυτό είναι πραγματικά ένα μεγάλο ζήτημα, το οποίο επισήμανε και ο ίδιος ο δήμαρχος πριν λίγο χρονικό διάστημα. Βρισκόμαστε στη διαδικασία να το θεραπεύσουμε –υπό την έννοια, ότι κομμάτι έργου το οποίο πραγματοποιείται, δεν είναι γνωστό. Προσωπικά, με μεγάλη μου έκπληξη, συνειδητοποίησα με την προηγούμενή μου ιδιότητα ως αντιδημάρχου Τουρισμού, ότι μεγάλο κομμάτι πολιτών, δεν γνώριζαν τι δράσεις πραγματοποιήσαμε.
Κατά την εκτίμησή μου, το 2022 θα είναι μια χρονιά – σταθμός, διότι θα φανεί ξεκάθαρα, ποια είναι η πραγματική δυνατότητα αυτής της δημοτικής αρχής. Νομίζω ότι θα φανεί και μέσα από τα έργα που θ’ αρχίσουν να υλοποιούνται.
Αυτή η δημοτική αρχή, έχει βρει πλέον τον βηματισμό της και τις μεταξύ της δικλείδες επικοινωνίας, οι οποίες θα της επιτρέψουν και πιο συντονισμένα να παρουσιάσει πολλά περισσότερα πράγματα και έργα, τα οποία χρειάζεται ο κόσμος.